Hyppää sisältöön

Etämateriaalit eskareille

Etämateriaaleja esikouluille

Taidetta eskareihin on kesällä 2020 käynnistynyt hanke, jossa tuodaan esikouluihin kulttuuria ja taidetta ammattitaitoisten taidekasvattajien toteuttamana.

Lastenkulttuurikeskusten etämateriaaleja esikouluille
Barnkulturcenters online material för förskolor
Harrasta kotona -vinkit eskareille
Muita vinkkejä eskareille

Eskarifestarit-tapahtuma


Lastenkulttuurikeskusten toteuttamat etämateriaalit esikouluille

Virtuaalinen Annantalo.

Virtuaalinen Annantalo antaa vinkkejä taiteen kohtaamiseen nykyhetken poikkeuksellisen arjen keskellä. Virtuaalisen Annantalon #löydetäänannantalo tutustuttaa Annantalon esityksiin ja näyttelyihin ja #tehdääntaidejuttuja tarjoaa taidetyöpajoja ja muita ideoita taidekasvatuksen tueksi. 


Kulttuurikeskus ARX tuottaa omatoimimateriaaleja ja opetuspaketteja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen käyttöön. Materiaaleista löytyy mm. Mediaväylät mediakasvatuksen verkkomateriaaleja, videovinkit taidelähtöisiin pihaleikkeihin, Muuttolinnut -taidearkku, Aistien metsäretki, Ötökkätreffit, Metsänväkeä etsimässä ja paljon muuta.
Paketit saat käyttöösi täyttämällä varauslomakkeen.


Konserttikeskus järjestää elävää musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin. Vuosittain toteutetaan 1200–1500 konserttia ja musiikkityöpajaa eri puolilla Suomea yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa.


Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä.


Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU:n arkkitehtuuria, perinteitä, kädentaitoja ja kierrätystä sisältävä monipuolinen tehtäväsivusto täydentyy viikottain uusilla vinkeillä.


Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot järjestetään Oulussa 3.5.–6.6.2021Osittain virtuaalisesti toteutettava festivaali tuo paitsi Ouluun myös ihan kaikkialle kirjailija- ja kuvittajavieraita, näyttelyelämyksiä, sanataidepajoja, esityksiä, konsertteja, asiantuntijapuheenvuoroja – ja paljon muuta! Lumotut sanat järjestää Oulun lastenkulttuurikeskus.


Lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssi on lasten oma festivaali, joka järjestetään vuosittain Seinäjoella. Ohjelmaa järjestetään sekä livenä että verkossa. 


Virtuaalisen Rullan Metsänpeitto-näyttelyn virtuaalikierroksella pääsette seikkailulle Tapiolaan, metsänkuninkaan maille ja kuulette tarinoita ja uskomuksia metsän väestä, kuten Tapiosta, Sinipiiasta ja Näkistä.
Virtuaalisesta Rullasta löytyy myös virtuaalisia satutunteja, työpajoja, ohjeita ja puuhakortteja.


Sagalundin tuottaa lastenkulttuurikeskukseen, museoon tai lähihistoriaan liittyviä digimateriaaleja.


Turun Seikkailupuiston teatteri löytyy verkosta.


Lastenkulttuurikeskus Verso on Varkauden kaupungin ja Soisalo-opiston alaisuudessa toimiva, kuntien muodostama verkostomuotoinen lastenkulttuurikeskus.


Online material för förskolor

I Luckans materialbanken finns material och kulturinnehåll som riktar sig barn, barnfamiljer och professionella som arbetar med barn. Material kan ses online eller laddas ner kostnadsfritt.

Rimcirkus / Ordkonst med Lotta Sanhaie:
Häng med på en ordkonstlektion med Lotta Sanhaie.
Vi rimmar och ramsar tillsammans och ordkonstlärare Lotta Sanhaie berättar berättelser om mjukisdjur och delar ut en ordkonstuppgift till tittaren.

Ordkonstlektionen är riktad till barn under skolåldern.


Harrasta kotona -materiaalit eskareille

Harrasta kotona -sivuilta löytyy eskareille vinkkejä 8 eri taiteenalan alta sekä Esitystallenteita ja virtuaalivierailuita. Olemme keränneet tähän sivuilta muutamia vinkkejä. Hae lisää ideoita Harrasta kotona -sivuilta.

Kerää itsellesi kassillinen lähimetsän kauneimpia aarteita – käpyjä, oksia, kiviä, kukkia ja lehtiä ja sommittele niistä ympyrän muotoinen mandala.
Ikäsuositus: Sopii kaikille.
Julkaisija: Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX

Tee pienoismetsä lasipurkkiin.
Ikäsuositus: yli 3 v.
Julkaisija: Suomen 4H-liitto

Lasten kevätseurantakortti.
Ikäsuositus: Yli 6 vuotta
Julkaisija: Luonto-Liitto

Värinauttien Värisuunnistus

Värinauttien värikkäillä sivuilla on erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä, kuten vuodenaikabingoja ja värisuunnistuksia.
Ikäsuositus: Kaikenikäiset
Julkaisija: Värinautit


Merivirta kuljettaa Eskarifestarit varhaiskasvatusyksiköihin

Eskarifestareissa on kyse lastenkulttuurikeskus Louhimon ja Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen kehittämästä lastenkulttuurikonseptista, jossa kouluun siirtymisen nivelvaiheeseen tarjotaan lapsille kulttuuri- ja taidesisältöjä. Eskarifestareita on järjestetty vuodesta 2009 lähtien Seinäjoella, vuodesta 2018 Kurikassa ja Ilmajoella vuodesta 2017. Festivaali on osa kulttuurikasvatussuunnitelmatyötä, jossa taataan tietyt kulttuurisisällöt koskemaan koko kunnan tiettyä ikäryhmää.

Louhimon Eskarifestarit-konseptiin kuuluu esittävää sisältöä, tapahtumissa toteutettavia taiteenalakohtaisia työpajoja sekä päiväkodeille lähetetyt ennakkotehtävät. Eskarifestareiden tuotantoa ja sisältöä on alusta lähtien ollut tekemässä monialainen, vaihtuva yhteistyöjoukko.

Lisätietoa Louhimon Eskarifestareista: louhimo.com/tapahtumat/eskarifestarit/

Merivirta – luoksesi liikkuva taidefestivaali – Eskarifestarit 2021

Lastenkulttuurikeskus Louhimo järjesti tänä keväänä kahdettatoista kertaa Eskarifestarit. Festivaalitapahtuma toteutettin kiertuemuotoisena kokonaisuutena 6.4.–6.5.2021 Seinäjoen, Ilmajoen ja Kurikan esikoululaisille. Merivirta – luoksesi liikkuva taidefestivaali -niminen esitystapahtuma kutsui esikoululaiset poikkeuksellisten olojen vuoksi ulkotiloihin päiväkotien ja koulujen pihoille tai kenttäalueille. Esitystapahtuman aikana lapset pääsivät kokemaan ja tekemään taidetta osallistumalla kolmeen työpajaan sekä itse esityksen toteuttamiseen.

Merivirta – luoksesi liikkuva taidefestivaalilla lapset saavat tutustua sirkuksen, sanataiteen sekä rytmien maailmaan. Esiintyjät ovat päässeet tuomaan vedenalaisiin hahmoihin muun muassa musiikin ja sirkuksen osaamistaan. Eskarifestareihin on kuulunut perinteisesti varhaiskasvatusyksiköille lähetettävä ennakkotehtävä. Tänä vuonna tehtävänä on jongleerauspallon valmistaminen, joita hyödynnetään tapahtuman sirkustyöpajassa. Merivirran esiintyjinä ja työpajaohjaajina toimivat taiteilija-pedagogit Miia Palomäki, Maiju Niemi, Henri Peltola sekä Louhimon taidekasvattaja Sari Pasanen. ”Iloitsemme mahdollisuudesta tuottaa esittävää taidetta ja työllistää alueen taiteilijoita haastavina aikoina”, sanoo lastenkulttuurituottaja Maarit Manninen.Viime vuonna koronan takia Eskarifestari jouduttiin kokonaan perumaan, ja se oli monelle eskarilaiselle iso pettymys.

Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskosen mukaan Eskarifestarit on tärkeä sukupolvikokemus, jonka kautta lapset ovat päässeet kokemaan ja tekemään taidetta ikätovereittensa kanssa. ”Yhdessä koettu juhla lisää osallisuutta taiteeseen ja kulttuuriin, mitä haluamme edistää poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta”, Huuskonen kommentoi.

Kiertue-esitys vierailee viiden viikon aikana 22 eri paikassa tavoittaen yhteensä noin 1150 esikoululaista.

Ennakkotehtävä meripallo (PDF 5,1 MB)
Pallon valmistamisen koristelua edeltävät vaiheet esitellään tässä Louhimon videossa.
Tiedote: Merivirta kuljettaa Eskarifestarit varhaiskasvatusyksiköihin

MERIVIRTA-esityskokonaisuuden sisältö

Esitys alkaa sillä, että Reiska Rapu kutsuu esiintyjiä paikalle. Mistään ei kuitenkaan tule mitään. Merivirrat ovat kuljettaneet rytmiryhmän kauas Atlantille. Reiska Rapu on vahingossa silpunnut saksillaan laulunsanat. Mimmi Merihevosella on ramppikuume – hän on unohtanut sirkustemput eikä saa palloja ilmaan. Esityksestä ei tule mitään. Yhtäkkiä joku keksii pyytää lapset apuun. Lapset jakaantuvat kolmeen työpajaan auttamaan esityksen tekemisessä. Jokainen lapsi käy kaikissa kolmessa työpajassa, joita ovat:

Sanataidetyöpaja
Mustekala L.Onkero
kutsuu lapsia onkimaan sanoja sangoista. Sattumalta valikoituvat meriaiheiset sanat lisätään Leijonaa mä metsästän -laulun uudeksi sanoitukseksi. Samalla harjoitellaan yhdessä lyhyiden sanojen kirjaimia ja tavuja.

Rytmityöpaja
Rytmityöpajassa Reiska Rapu ohjaa lapsille erilaisia rytmillisiä kokonaisuuksia. Lapset opettelevat rytmejä kehoa apuna käyttäen. Kehorytmit tahdittavat myöhemmin nähtävää Meduusojen tanssia.

Sirkustyöpaja
Sirkustyöpajassa Mimmi Merihevonen opettaa lapsille jongleeraamista. Harjoitellaan erilaisia heittoja ja kiinniottoja lasten ideoiden pohjalta. Käytössä ovat lasten itse ennakkotehtävänä tekemät jongleerauspallot.
Ennakkotehtävä meripallo (PDF 5,1 MB)
Pallon valmistamisen koristelua edeltävät vaiheet esitellään tässä Louhimon videossa.

Työpajojen jälkeen kaikki asettuvat yhdessä seuraamaan esityksen jatkumista. Nyt kokonainen valmis esitys toteutetaan lasten avulla: uudet sanat lauluun ovat valmiit ja ne lauletaan yhdessä. Lapset soittavat oppimiaan kehorytmejä ja Meduusat suostuvat tanssimaan. Mimmi Merihevosen ramppikuume on poissa ja hän esittää jongleerausnumeronsa aaltojen saattelemana. Vuoden 2021 Eskarifestareiden sisällön, Merivirta-esityskokonaisuuden, ovat ideoineet Louhimon taidekasvattajat ja lastenkulttuurituottaja yhdessä toteuttavan työryhmän kanssa.Vinkkejä eskareiden taidetekemiseen

Espoon kuvataidekoulu vinkit eskareille

Kuvataide, Kuvataiteen esikoulu, 5–6-vuotiaat
Käsityö, Muotoilun esikoulu, 5–6-vuotiaat
Julkaisija: Espoon kuvataidekoulu

Ilo kasvaa ulkona -toimintamallissa lapset liikkuvat monipuolisesti lähiluonnossa. Luonto tarjoaa mahdollisuuksia leikkiin, oppimiseen, vuorovaikutukseen ja osallisuuden vahvistamiseen. Ilo kasvaa ulkona -toimintamalli vahvistaa lasten luontosuhdetta omakohtaisten luontoelämysten ja – kokemusten kautta. Hankkeessa pyritään lisäämään luontotoimintaa niin varhaiskasvatuksen kuin esi- ja alkuopetuksen arkeen.
Julkaisija: Suomen ympäristöopisto Sykli ja Suomen Latu


Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uusimmat uutisemme sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.