fbpx Hyppää sisältöön

Eduskuntavaalit 2023

Lastenkulttuurin hallitusohjelmatavoitteet

Taide ja kulttuuri kuuluvat lapsille ja nuorille – ne tukevat heidän kasvuaan, oppimistaan ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Suomessa on osaava ja innostunut lastenkulttuurin toimijakenttä, joka tuottaa taide- ja kulttuuripalveluita lapsille ja yhdessä lasten kanssa. Lastenkulttuurin kautta vahvistuva kulttuurinen osallisuus on investointi lasten kykyyn toimia aktiivisina kansalaisina yhteiskunnassa läpi elämän.

Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus taiteen tekemiseen ja kokemiseen asuinpaikkaan ja perheen varallisuuteen katsomatta. Tämä oikeus on kiinni aikuisten teoista. Taidekasvatus kehittää luovaa ja kriittistä ajattelua sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Nämä taidot ja luovat kyvyt ovat avaimia monenlaisten kestävään yhteiskuntaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseen niin tänään kuin tulevaisuudessa.

Pomppulinna ei riitä! – Lapsilla on oikeus laadukkaaseen ja taiteellisesti korkeatasoiseen lastenkulttuuriin

Valtio on sitoutunut kansainväliseen YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 31. artiklaan, jolla taataan kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertainen oikeus osallistua kulttuuritoimintaan ja taiteisiin. Näitä ei voi kuitata pomppulinnoilla ja kasvomaalauksilla. Ammattimaista kulttuuria lapsille tarjoavat esimerkiksi lastenkulttuurikeskukset, taiteen perusopetus, museot, teatterit, orkesterit, kirjastot ja kiertävät taiteilijat.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallitusohjelmatavoitteet ja toimenpide-ehdotukset ovat luettavissa oheisesta linkistä: https://lastenkulttuuri.fi/wp-content/uploads/2022/06/Hallitusohjelmatavoitteet-2023.pdf

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.