fbpx Hyppää sisältöön

Ohjelmasisältöjen kuvaukset

Tiistai 1.11.2022

09:00–10:00 Ilmoittautuminen
Tutustuminen näytteilleasettajaosastoon ja mahdollisuus aamukahviin

10:00–12:30 Avajaiset
10:00–10:10 Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen
10:10–10:20 Järvenpään kaupungin tervehdys
10:20–10:30 Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Tiina Susiluoto
10:30–10:35 Väliohjelma/taukojumppa
10:35–10:50 Elina Pekkarinen, Lapsiasiavaltuutettu
10:50–11:20 Puheenvuoro: Osallisuus lapsistrategiassa, Johanna Laisaari, Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri
11:20–11:30 Väliohjelma/taukojumppa
11:30–12:30 Pääpuhe: Osallisuuden edistämisen arviointi ja tutkimustulokset, Marko Nousiainen, THL

12:30–18:00 Rinnakkaissessiot (kts. aikataulu ohjelma-pdf:stä)

Työpaja I: Turvallisemman tilan periaatteet luovasti ja osallistavasti

Teema: Lapsille suunnatut turvallisemman tilan periaatteet

Miten tehdään lasten ja nuorten kanssa yhdessä turvallisemman tilan periaatteet ja toimintaa ohjaavat säännöt niin, että kaikilla on turvallinen olo, ja että kaikki sitoutuvat niihin?  

Turvallinen harrastus mahdollistaa lapsille ja nuorille luovaan toimintaan heittäytymistä, taitojen harjoittelua sekä kokemista ja onnistumista. Luova lava -monitaidetoiminta kannustaa lapsia esiintymään ja nauttimaan omasta Hetki taiteilijana -kokemuksesta. 

Haluamme, että jokainen osallistuja voi kokea olonsa turvalliseksi, ja siitä syystä noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisempi tila tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokainen saa olla oma itsensä.

Työpajassa luodaan demoversio turvallisemman tilan periaatteiden mukaisen toiminnan raameista. Materiaalina käytetään lapsille suunnattuja turvallisemman tilan periaatteita avaavia kuvakortteja. Työpajassa ideoidaan myös muita toimintatapoja, joiden avulla varmistetaan turvallisemman tilan toteutuminen lasten toiminnassa.

Suomen Nuorisoseurat | Luova lava ja harrastustoiminta
www.nuorisoseurat.fi | www.luovalava.fi

Työpaja II: Lapset osallistumassa julkisten tilojen suunnitteluun

Teema: Lasten osallistaminen ja osallistuminen julkisten tilojen suunnitteluun taidelähtöisesti ja toiminnallisesti

Työpajassa esitellään kaksi PiiPoon ja Lempäälän kunnan yhdessä toteuttamaa tilasuunnitteluprosessia, joissa haluttiin kuulla lasten käyttäjänäkökulmaa ja osallistaa lapsia ideointiin. PiiPoo toteutti syksyllä 2021 perheneuvolan ja keväällä 2022 Myllyrannan tapahtumapuiston leikkipaikan suunnitteluun liittyviä lapsille ja lapsiperheille suunnattuja työpajoja. Foorumin työpajassa esitellään nämä prosessit ja niiden tulokset (n. 20 min) sekä kokeillaan niissä käytettyjä toiminnallisia menetelmiä yhdessä (20 min). Työskentelyn aikana osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan vastaavanlaisesta toiminnasta ja yhteiskehittämisestä. Työpajan vetäjinä ovat yhteisötaiteilija Katja Kähkönen ja toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu Kulttuurikeskus PiiPoosta.

Kulttuurikeskus PiiPoo
www.kulttuuripiipoo.fi

Työpaja III: Kestävä leikki — hyvien käytäntöjen työpaja

Teema: Kestävä leikki — hyvät käytännöt

Työpajassa käydään läpi Leikkipäiväohjelman verkoston asiantuntijoiden ajatuksista ja teksteistä koostetut Kestävän leikin periaatteet (kaikenikäisten oikeus, ylisukupolvisuus, yhteisöllisyys, ympäristöystävällisyys, pitkäikäisyys ja leikkirauha) ja esitellään hyviä käytäntöjä kestävän leikin periaatteiden sovelluksista. Kestävään elämään tähtäävä toiminta on tulevaisuusystävällistä, ja kestävän leikin periaatteisiin kuuluva yhdenvertaisuus sisältää osallisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden tavoitteet.

Kestävä leikki — hyvien käytäntöjen työpaja osallistaa osallistujat jakamaan kokemuksiaan ja keskustelemaan hyviksi todetuista käytännöistä. Työpajassa työstetään myös ”Kestävän leikin kuutio” (taiteltava kartonkikuutio), jonka osallistujat saavat työpajasta mukaansa.

MLL | Leikkipäivä-ohjelma
www.leikkipaiva.fi

Puheenvuoro: Pakopelit kokemuksellisen oppimisen menetelmänä

Teema: Vantaan lastenkulttuurikeskus Pessin ja Pyykkituvan pakopelitoiminta lapsille ja nuorille

Lastenkulttuurikeskus Pessissä on toiminut pakopelihuone-harrastusryhmä vuodesta 2020 alkaen. Harrastusryhmä on toimintansa aikana suunnittellut ja toteuttanut Pessiin pakopelihuoneen jo kaksi kertaa: ensimmäinen peli oli jouluteemainen ja toinen peli rakennettiin Minä tykkään nyt -näyttelyn sisälle. Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvalle taas on rakennettu ulkopakopeli, jossa sukelletaan Håkansbölen kartanonpuiston asukkaiden historiaan. Yleisö pääsee osallistumaan ohjelmaan kommentti- ja kysymysosuudessa.

Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripalvelut
www.vantaa.fi

Esitys: Mitä on kuvailutulkkaus?

Teema: Saavutettavien kulttuuripalveluiden tuottaminen näkövammaiselle yleisölle

Kuvailutulkkaus muuttaa sanoiksi kuvallista tietoa, jota näkövammainen ihminen ei pysty näkemään. Kuvailutulkkaus tekee taide-elämyksistä saavutettavia ja edistää näkövammaisten ihmisten osallisuutta kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen. Tutustumme käytännön esimerkkien kautta kuvailutulkkaukseen ja siihen, miltä tuntuu kokea kuvallista kulttuuria sanojen kautta. Esitys antaa myös vinkkejä näkövammaiselle yleisölle suunnattujen kulttuuripalvelujen suunnitteluun ja tuotantoon. Esityksen päätteeksi on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Carita Lehtniemi
www.kuvailutulkkaus.fi

Kahvipöytäkeskustelu

Teema: Reflektointi ja verkostoituminen

Kahvipöytäkeskustelu on vapaamuotoinen keskusteluohjelma kahvitauon aikana. Kahvipöytään mahtuu 4–6 keskustelijaa, jotka keskustelevat yhdestä yhdessä valitsemastaan foorumin ohjelmanumerosta pöytiin jaettujen apukysymysten avulla. Keskusteluissa voidaan paneutua syvemmälle aiheeseen sekä ideoida yhdessä, miten kuultua ja koettua voisi viedä käytäntöön omassa työssä. Halutessaan keskustelijat voivat kirjoittaa ja kuvittaa oivalluksiaan pöydällä olevalle paperille. Kahvipöytäkeskustelun päätteeksi paperin voi viedä foorumin yhteiselle ajatusseinälle. Seinälle voi foorumin aikana lisätä omia kommenttejaan myös muiden kahvipöytäkeskusteluissa syntyneisiin papereihin post-it-lapuilla.

18:00–20:45 Iltatilaisuus
18:00–18:30 Järvenpään kaupungin vastaanotto ja alkumaljat
18:30–20:00 Ruokailu
20:00–20:45 Vapaata oleskelua, seurustelua, yllätysohjelmaa

21:00 Jatkot
Paikallisessa ravitsemusliikkeessä Järvenpään keskustassa

Keskiviikko 2.11.2022

8:45–9:30 Saapuminen
Tutustuminen näytteilleasettajaosastoon ja mahdollisuus aamukahviin

9:00–12:00 Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous (vain jäsenille)

9:30–11:15 Vaihtoehtoiset sisällöt (kts. aikataulu ohjelma-pdf:stä)

1A) Puheenvuoro: Miksi parkour on koululaisten keskuudessa kysytyin harrastus ja miten tätä sovelletaan muissa harrastuksissa?

Teema: Mikä motivoi lapsia harrastamaan? Miten tätä sovelletaan ohjatussa toiminnassa?

Parkour Akatemian puheenvuorossa pureudutaan siihen, mikä innostaa lapsia tekemään, toimimaan ja harrastamaan. Miten motivaatioteoriat selittävät parkourin suurta suosiota ja toisaalta harrastamisen jatkumista? Miten motivoidaan lapsia omaehtoisuuden, pelillistämisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden avulla ohjatussa harrastamisessa? Esimerkkinä mukana kulkee parkour ja sen räjähdysmäinen suosio. Ohjelma sisältää luennon lisäksi pienryhmätyöskentelyä, jossa suunnitellaan, miten esitettyjä oppeja sovelletaan erilaisiin harrastustuokioihin.

Parkour Akatemia
www.parkourakatemia.fi

1B) Paneelikeskustelu: Maailmanpyörässä – lastenrunoja katsomuksista ja uskonnoista

Teema: Lasten kulttuurisen ja katsomuksellisen identiteetin rakentuminen. Miten lastenrunous voi tukea tässä?

Millaista todellisuutta me sanoilla luomme?
Typistääkö runo todellisuuden?

Synagoga, rauha, lohikäärmelyhty. Rukousmatto, blinit, buddha, papan hauta. Jokaisella lapsella on oikeus sanoihin, jotka jäsentävät todellisuuttamme eri tavoin, sanoihin, joita harvemmin kuulemme tai luemme.

Katsomusaiheinen Maailmanpyörässä-lastenrunokirja tarjoaa merkityksellisiä sanoja ajattelun tueksi. Kirja koottiin samannimisen runokilpailun parhaimmistosta. Ohjelma kuljettaa osallistujiaan pohtimaan sanojen merkitystä lapsen kulttuurisen ja katsomuksellisen identiteetin rakentumisessa. Myös yleisölle annetaan tehtävä:  Mikä on se sana, jota lasten tulisi ajatella ja pohtia juuri nyt?

Keskustelemassa ovat

  • Anni Tanskanen, helsinkiläinen opettaja ja Maailmanpyörässä-kilpailun voittaja
  • Marja Laine, Maailmanpyörässä-lastenrunokilpailun tuomariston jäsen, FT, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen toiminnanjohtaja
  • Elina Pulli, Espoon kaupungin kasvatuksen ja kulttuurin asiantuntija, kirjailija ja lavarunoilija

Paneelia keskusteluttaa Kirkkohallituksen varhaiskasvatuksen asiantuntija ja runoilija Ilkka Tahvanainen.

”Hyppää mukaan värikkääseen pyörään, ihaile ja ihmettele omaa ja toisen näköalaa! Maailmanpyörään mahtuu koko maailma: sinä, minä, me.”

Kirkkohallitus ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry
www.kasvuakatsomuksesta.fi
www.dialogitaitajat.fi

2A) Puheenvuoro: Miten mahdollistaa osallisuus nuorille jotka jäävät tai jättäytyvät palveluiden ulkopuolelle? – näkökulmia liikkuvasta nuorisotyöstä

Teema: Nuorisotyön näkökulma palveluiden ulkopuolella olevien nuorten matalan kynnyksen osallisuudesta ja sen sovellutusmahdollisuudet osallistujien toimintaympäristöissä ja -muodoissa

Pohjimmiltaan osallisuuden tunne syntyy pienistä, yksinkertaisista asioista ja näiden kokemusten tarjoaminen nuorille on meidän, ammattilaisten vastuulla. Miksi nuori, joka ei koe omaa läsnäoloaan, mielipiteitään tai osallistumistaan merkitykselliseksi ja arvostetuksi aikuisten maailmassa, tulisi mukaan sen palveluihin? Mitä me voimme tehdä, että osallisuus olisi aidosti jokaisen nuoren oikeus, ja ettemme tahtomattamme kiihdyttäisi nuorten eriytymistä aktiivisiin ja passiivisiin?

Ohjelmassa esitetään Walkers on Wheels -hankkeessa ja muussa liikkuvassa nuorisotyössä hyväksi havaittuja tapoja tavoittaa palveluiden ulkopuolella olevia nuoria, vahvistaa heidän osallisuuden kokemustaan ja madaltaa osallistumisen kynnystä myös niille, joille se toistaiseksi on liian korkea. Keskustelemme yhdessä siitä millaisia mahdollisuuksia kohtaavat ja liikkuvat toimintamallit voisivat tarjota kunkin omissa työmuodoissa ja toimintaympäristöissä.

Aseman Lapset ry / Walkers on Wheels 2 -hanke
https://asemanlapset.fi/toimintamuotomme/walkers/walkers-on-wheels/

2B) Puheenvuoro: Kasit kulttuurikriitikkoina

Teema: Kahdeksasluokkalaisten taidetestaajien antaman palautteen kerääminen ja hyödyntäminen koko Suomen taidekentän tarpeisiin

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma on vienyt kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset taidevierailuille jo vuodesta 2017 lähtien. Taidetestaajien yhtenä kulmakivenä toimivat kahdeksasluokkalaisten taidevierailuista antamat arviot, joita on yhteensä jo yli 150 000. Arvioiden kautta nuoret pääsevät vaikuttamaan siihen, millaista sisältöä ala tarjoaa nuorille. Mitä taidekenttä voi oppia näistä palautteista? Miten palautteen keräämistä ja hyödyntämistä voitaisiin kehittää?

Jotta nuorten antamasta palautteesta on oikeasti hyötyä, ja nuorten ääni tulee aidosti kuuluviin, on sitä tutkittava ja hyödynnettävä koko Suomen taidekentän toimesta sekä taiteellisten sisältöjen, pedagogiikan että yleisötyön kehittämisessä. On myös tärkeää viestiä kahdeksasluokkalaisille, miten palautetta käytetään ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut.

Tule tutustumaan nuorten antamiin arvioihin, keskustelemaan ja ideoimaan uusia keinoja hyödyntää arviointidataa laajamittaisesti.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto / Taidetestaajat
www.taidetestaajat.fi

11:15–13:00 Lounas
Tutustuminen näytteilleasettajaosastoon

13:00–15:30 Rinnakkaissessiot (kts. aikataulu ohjelma-pdf:stä)

Työpaja IV: Forumteatterihanke

Teema: “Lapsellisia unelmia?” -forumteatterihanke

Miksi poikien on edelleen vaikeaa näyttää herkkyyttään? Miksi tyttöihin kohdistuu paljon loukkaavaa käytöstä? Mistä nämä kovat arvot tulevat?

Näitä kysymyksiä lähti pohtimaan Sipoossa, kulttuuritalo Lilla Villanissa toimiva forumteatterityöryhmä kohdattuaan paikallisia nuoria ja kuultuaan heidän ajatuksiaan nuorten kokemasta väärinkohtelusta. Hankkeen osallistujaryhmänä olivat Sipoon 9. luokkalaiset, joten keskeiseksi teemaksi nousivat myös nuorten kokemat paineet, kun vallitsevan maailmantilanteen keskellä pitäisi suoriutua kunniallisesti viimeisestä peruskoulun vuodesta ja tietää mihin hakea opiskelemaan. 

Forumteatteri on osallistavaa, yhteisöllistä ja toiminnallista soveltavaa teatteria, johon nuoret osallistuvat usein tutun koululuokkansa kanssa. Tavoitteena on tukea nuorten osallisuutta ja tunnetta, että omaan elämäänsä pystyy vaikuttamaan. Forumteatteri pyrkii dialogisuuteen, ja fiktion turva mahdollistaa asioiden tarkastelun samanaikaisesti etäännytetysti ja henkilökohtaisesti. Tärkeää on herättää keskustelua nuorten elämän haasteista ja pohtia vaihtoehtoisia toimintamalleja vaikeissa tilanteissa. 

Työryhmä:

  • Reetta Myyrä, nuoriso- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja – käsikirjoitus, ohjaus & fasilitointi
  • Ellu Öhman, teatteri-ilmaisun ohjaaja & sanataideohjaaja – fasilitointi
  • Henrik Heselius, näyttelijä – näyttelijä esinäytelmässä
  • Iiris Autio, teatteri-ilmaisun ohjaaja – näyttelijä esinäytelmässä
  • Gogo Idman, näyttelijä – näyttelijä esinäytelmässä

Tervetuloa tutustumaan hankkeeseen, joka on nuorten ja opettajien keskuudessa saanut hyvän vastaanoton! Saat myös maistiaisia forumteatterista ja pääset hetkeksi pysähtymään sipoolaisten nuorten tärkeiden kysymysten äärelle!

Lilla Villan
www.lillavillan.fi

Esitys + työpaja V: Despacitosta Epifaniaan – nuoret taide-elämyksen sisällön suunnittelijoina. Case: Nuorten sävellahja

Teema: Osallistava ohjelmatuotanto kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajissa taidelaitoksen näkökulmasta

Nuorten sävellahja oli Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tuottama Taidetestaajat-vierailukohde lukuvuonna 2021-2022. Konsertin nimi viittaa Ylen taajuuksilla pyörivään radiotoivekonserttiin.

Elämyksen ytimessä olivat nuorten biisitoiveiden toteuttaminen klassiseen musiikkiin suuntautuneen orkesterin konsertissa, sekä esiintymiskokemusten tarjoaminen nuorille taiteilijoille – Nuorten sävellahjaan kiinnitettiin 11 nuorta musiikin opiskelijaa laulusolisteiksi sekä orkesterin riveihin. 

Ohjelmassa pohditaan osallistavan ohjelmatuotannon haasteita ja mahdollisuuksia kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajissa taidelaitoksen näkökulmasta. Esityksessä avataan tapausesimerkin tuotantoprosessia ja päästetään myös osallistujat suunnittelemaan aktiivista kansalaisuutta tukeva taide-elämys pienryhmissä.

Aino Häli

Puheenvuoro: Tää on hieno – kuntalaiset kuraattoreina

Teema: Lasten, nuorten ja ikäihmisten toimiminen taidemuseon näyttelykuraattoreina

Tampereen taidemuseo ja kaupunkikulttuuri-yksikkö ovat vuoden 2022 aikana tehneet yhteistyötä kuntalaisten osallistamisessa. Projektista syntyy kolme eri-ikäisten kuntalaisten kuratoimaa näyttelyä Lastenkulttuurikeskus Rullaan, Kulttuuritalo Laikkuun ja Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:een. Kuraattoreina toimivat eskarit, ikäihmiset ja yläkoululaiset, ja näyttelyiden teokset valitaan taidemuseon kokoelmasta.

Tavoitteena on ollut valtauttaa ikäryhmiä, jotka eivät saa osallistua päätöksentekoon työikäisten lailla. Koska kunkin näyttelypaikan asiakkaina on paljon valitsijoiden ikäryhmän ihmisiä, syntyy projektissa myös lapsilta lapsille, nuorilta nuorille ja ikäihmisiltä ikäihmisille tematiikkaa. Kokemuksemme mukaan asiakkaiden osallistaminen ikäryhmänsä toiminnan suunnitteluun on aina hedelmällistä ja antaa toimintaan näkökulmia ja vivahteita, joita edes ammattilaisetkaan eivät pysty siihen tuomaan.

Ohjelman aikana yleisö tekee minikuratoinnin projektissa mukana olleista teoksista. Teoskuvista äänestämällä selviää millainen olisi Foorumin yleisön näyttely, ja tulos julkaistaan puheenvuoron lopussa.

Tampereen kaupunki, Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelma ja Lastenkulttuurikeskus Rulla
www.tampere.fi/taidekaari
www.laikku.fi/rulla

15:30–16:30 Foorumin lopetus

Paneelikeskustelu: Keskustelua nuorten osallisuudesta taideharrastuksissa

Teema: Nuorten osallisuus taideharrastuksissa

Osallistu keskusteluun nuorten osallisuudesta taideharrastuksissa. Nuoret taiteentekijät tarkastelevat osallisuutta määritelmien, merkityssuhteiden ja omien kokemusten kautta. Keskustelussa tarkastellaan erilaisia tapoja kohdata nuoria taiteen harrastajia, niin harrastuksen aloittaneita kuin siinä pidemmälle ehtineitä. Paneelissa kysytään, miten osallisuutta syntyy nuorten yksilöllisiä mielenkiinnon kohteita tukemalla? Kenellä on valta ja vastuu mitata ja arvioida nuorten osallisuutta?

Panelisteina toimivat Nuori Taide 2023 -tapahtuman nuoret vapaaehtoiset tuotantoassistentit Meeri Kastinen ja Eevi Siniketo sekä taideharrastamisen kokemusantuntija Eva Guillard. Paneelin moderoi Nuori Taide 2023 -tuotantoryhmän Emma Riski. Keskustelun kontekstina toimivat osallistujien kokemukset Nuori Taiteesta, joka on valtakunnallinen visuaalisen taiteen foorumi 13–28-vuotiaille.

Paneelin tavoitteena on haasta yleisöä tarkastelemaan kriittisesti ajatteluaan ja toimintatapojaan nuorten taideharrastamisen osallisuuden parissa. Osallistujia pyydetään valmistelemaan panelisteille kysymyksiä, joita voi esittää paneelin aikana.

Nuori Taide, Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö ja nuoret taiteentekijät
www.nuoritaide.fi
www.nuoritaidefolio.fi

16:10–16:30 Kokoavat loppusanat

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.