Puhujat ja esiintyjät

Henna Leisiö
Lastenkulttuurikonsultti, FM etnomusikologi Henna Leisiö on Kattilan ja Kansanmusiikki-instituutin palveluksessa oleva kulttuurin rakenteiden yleistietopankki. Puolet työajasta menee kentällä työpajojen ja konserttien pitoon, toinen puoli myyntiin, suunnitteluun ja etenkin rakenteiden luontiin kymmenien yhteistyökuntien, taide- ja kulttuurikasvattajien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.
Työpaja: Lapin KOPSien räätälöidyt sisällöt
Lapin kunnista suurin osa on tehnyt KOPSinsa kanssani, joten tunnen paperit varsin hyvin. Koska alueella arvostetaan kulttuuriperintökasvatusta jo valmiiksi, ja joka kunnalla on omia, hienoja perinteitä, kulttuurikasvatussuunnitelmiin on saanut niiden ympärille tehtyä kokonaisuuden jos toisenkin.

Marjo Selin
Marjo Selin on kolmen lapsen äiti ja tanssitaiteilija. ”Olen asunut Rovaniemellä vuodesta 2007. Valmistuin tanssitaiteen maisteriksi 1999, ja sen jälkeen olen seikkaillut tanssitaiteen kentällä taiteillen ja opettaen. Työn ytimessä on ollut taiteen lähelle saattaminen, ihmisten keskellä toimiminen sekä monitaiteinen työskentely.”
Työpaja: Somaattisen tanssin työpajassa keskitytään yksinkertaisten tehtävien kautta kehon asennon, sen muutoksen, painonsiirron sekä tilasuhteiden havainnointiin. Työpajassa keskitytään hetkeä kuuntelevaan, ilman mallia toteuteutettuun omakohtaiseen liikkeeseen. Työpajassa tehdään harjoitteita yksin ja pareittain.
Kuva: Tuomas Korkalo

Heli Aikio
Heli Aikio työskentelee vs. suunnittelijana saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimistossa. Oppimateriaalityön lisäksi hän on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana koordinoimassa saamelaisnuorten taidetapahtumaa. Tapahtuma on kuitenkin Helille tuttu, sillä syksyllä 2022 hän toimi taidetapahtuman asiantuntijaraadin sihteerinä ja sitä ennen hän on useampana vuonna toiminut asiantuntijaraadin jäsenenä taiteilijan roolissa. Aikaisemmassa työelämässään opettajana hän on osallistunut tapahtumaan myös esittävän ryhmän ohjaajana.

Lauri Oino
Lauri Oino on kehittämispäällikkö Kansanmusiikki-instituutissa. Lauri on työskennellyt viimeiset vuodet Lastenkulttuurikeskus Lykyn käynnistämishankkeessa sekä aineettoman kulttuuriperinnön parissa mm. kaustislaisen viulunsoiton Unesco-hakemuksen valmistelussa.
Puheenvuorossa Lauri antaa katsauksen aineettomaan kulttuuriperintöön ja Kaustisen Lastenkulttuurifoorumiin 2023.

Petra Biret Magga-Vars
Petra Biret Magga-Vars on kotoisin Sodankylän kunnan pohjoisimmasta kylästä, saamelaisten kotiseutualueen eteläreunalta Vuotsosta. Magga-Vars on toiminut saamelaisen lastenkulttuurikeskus MÁNNUN toiminnanohjaajana aivan sen aloittamisvuodesta 2004 alkaen, saamelaiskäräjien alaisuudessa. Työnkuvaan kuuluu myös toimiminen kulttuurikasvattajana erilaisten saamenkielisten työpajojen ohjaajana ja saamelaislapsille-ja nuorille suunnattujen kulttuuri-sisältöjen sunnittelijana.
Hän on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Hän on saamelaisen joikuperinteen taitaja ja kokenut esiintyjä erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja kulttuurivaihdossa mm. Suomessa, Saksassa, Färsaarilla, Kanadassa, Japanissa. Yhteistyötä ja kulttuurillista
vuorovaikutusta hän on tehnyt Suomen romanien kanssa tarinankerronnan ja vihapuheen sisältöjen osalta. Magga-Vars on saamelaisen perinteisen tiedon vaalija. Sekä yhdistys-aktiivisena henkilönä hän toimii tällä hetkellä Sámi Duodji-yhdistyksen varapuheenjohtajana ja Sámi Árvvut-yhdistyksen puheenjohtajana.
– Vaikka saamenmaassa matkat paikasta-toiseen ovat pitkiä, on saamenkielisellä lasten ja nuorten toiminnalla kulttuuri-identitettiä vahvistava ja yhteisöä osallistava merkitys. Siinä ei kilometrejä ja osallistujamääriä priorisoida, kyse on tulevaisuudesta ja yhdenvertaisista kulttuuri-palveluista.
Kuvassa Norjan saamelaisen taiteilijan Máret Ánne Saran teos Magga-Varsin taustalla.

Mette Ylikorva
Mette Ylikorva Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattila ry:n lastenkulttuurimestari.
”Vartuin Rovaniemellä 80-luvulla ja pääsin osalliseksi monipuolisesta kunnan taide- ja kulttuuritarjonnasta. Eri taiteen alat tulivat tutuiksi
ja tällä oli valtava vaikutus kasvuun ja myöhemmin alan valintaan.
Sirkuksen ja soveltavan sirkuksen koulutukset Turun Taideakatemiassa antoivat pohjan siirtyä sirkustaiteen ohjaajana kentälle taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön pariin viime vuosituhannella.
Esityksiä on tullut ohjattua lapsille, nuorille, harrastajille ja ammattilaisille. Oma taiteellinen työ Piste Kollektiivin kautta on vienyt esiintymään ympäri Suomea ja ulkomaita. Matkan varrelta karttunut taito tuotannolliseen työhön on ohjannut enemmän myös toimiston suuntaan. Varsinkin läänintaiteilija vuosina 2016-2020 Lapin maakunta-alueen lasten- ja nuortenkulttuurin toimijat ja toimintaympäristö ovat tulleet tutuiksi.
Haaveena on sijoittua itselle tärkeiden tekijöiden ketjuun ja omalla toiminnalla edistää lasten ja nuorten taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta. Suuri esikuvani on Lapissa toiminut nukketeatteritaiteilija Leila Peltonen.”

Maria Huhmarniemi
Maria Huhmarniemi on apulaisprofessori Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän kehittää kuvataidekasvatuksen ja pedagogisesti orientoituneen soveltavan kuvataiteen opetusta ja sen yhteiskunnallista sidosta. Huhmarniemi on asiantuntija taideperustaisessa ympäristökasvatuksessa sekä taidekasvatuksesta kestävyyteen. Huhmarniemi julkaisee tutkimusta ja työskentelee myös installaatiotaiteilijana: taideopettaja-tutkija-taiteilijana.