Kaustisella perintö on elänyt poikkeuksellisen vahvasti jo kauan
Kaustisella Lastenkulttuurifoorumissa päästään sukeltamaan aiheeseen ympäristössä, jossa perintö on elänyt poikkeuksellisen vahvasti jo kauan. Kaustislainen viulunsoitto liitettiin vuonna 2021 Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lukuisten globaalisti tunnettujen ilmiöiden seuraan. Vain muutaman tuhannen hengen yhteisössä ja naapuripitäjissä on satoja paikallisen musiikki- ja tanssiperinteen harrastajia, joille oma kulttuuriperintö on osa jokapäiväistä arkea. Perinne siirtyy luontevasti sukupolvelta toiselle vuosikymmenestä ja ‑sadasta toiseen ja kukoistaa nykypäivänä siinä kuin aiemminkin.
Kaustiselle on vuosikymmenten mittaan rakentunut myös vahva kulttuuriperinnön turvaamisen osaamiskeskittymä, tunnetuimpina osinaan koko maan pelimannit kokoava Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ja Kansanmusiikki-instituutti, joka on maan ensimmäinen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen akkreditoitu asiantuntijajärjestö sekä kaustislaisen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelän luoma näppäripedagogiikka. Aineeton kulttuuriperintö on myös Foorumin järjestävän, Keski-Pohjanmaalla Kaustiselta käsin toimivan Lastenkulttuurikeskus Lykyn painopistealue.
Upeat puitteet elävälle perinnölle tarjoavat muun muassa legendaarinen Pelimannitalo ja moneen kertaan palkitun arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Kansantaiteenkeskus.
Tervetuloa Kaustiselle!

Arvon alotus on vanha moniosaisen purppuritanssin aloitusmarssi.
Lisätietoa:
kaustinen.fi
napparit.fi