fbpx Hyppää sisältöön

Näyttelytoiminta

Lapsille ja nuorille suunnatuissa näyttelyissä teemat ja teokset valitaan kohderyhmälähtöisesti. Taidenäyttelyiden teoksista vastaavat taiteilijat ja kuvittajat, tai vaikkapa taidepedagogit ja ammattikasvattajat. Teokset voivat olla myös lasten ja nuorten itsensä tekemiä. Näyttelyissä taide koetaan usein moniaistillisesti. Näyttely saattaa sisältää elämystiloja, joissa taide tuodaan lähemmäksi kokijan maailmaa ruokkimalla mielikuvitusta erilaisin keinoin.

Näyttelyiden maailmaa syvennetään lapsille usein elämyksellisellä opastuskierroksella. Oppaana voivat toimia eri alojen taiteilijat tai taidepedagogit. Opastuksessa teosten maailmaan sukelletaan eri taiteenalojen sisällöistä ammentavilla tehtävillä, arvoituksilla, kysymyksillä ja oheismateriaalilla. Näyttelyä täydennetään kirjallisuudella, runoudella tai työpajoilla, joissa tutustutaan visuaalisten taiteiden tyyleihin tai tehdään kädentaitoja.

Lapsille suunnattujen näyttelyiden galleriatiloissa teokset on usein ripustettu ja aseteltu siten, että pieninkin taiteentutkija voi tutustua niihin helposti. Vaikka kaikkiin teoksiin ei ole tarkoitus koskea, on materiaalit yleensä valittu kestämään koskettamista. Taidenäyttelyitä pidetään mm. lastenkulttuurikeskusten galleriatiloissa, museoissa, kirjastoissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton näyttelyinfon puheenjohtajan yhteystiedot löydät täältä.

Oletko kiinnostunut kehittämään näyttelytoimintaa? Ota yhteyttä liiton koordinaattoriin ja liity näyttelytoiminnan sähköpostilistalle!

WDC_ART-LAB-4_Alexander-Reichstein_Mutatis-MutandisA296307__kuva-Mauri-Tahvonen_Annantalo_55479
Taiteilija Alexander Reichsteinin näyttely Mutatis Mutandis ilahdutti Helsingin Annantalossa kävijöitä vuonna 2013. Näyttelyn elementtejä kuten jättimäisiä neniä, kuonoja, käsiä, jalkoja ja tassuja pystyi yhdistelemään ja luomaan itse aivan uusia taideteoksia. Kuva: Mauri Tahvonen

Tikkumäen-talli_villaarttu
Lasten ja nuorten taidekeskus ylläpitää lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artun näyttelytilaa, Villa Artun galleriaa. Salla Savolaisen ja Reetta Niemelän kuvitusnäyttely Tikkumäen talli oli hevos- ja ratsutalliaiheinen elämyksellinen näyttely. Taidekeskus järjestää 3–4 näyttelyä vuodessa. Kuva: Anu Haikonen

Hipaisu, sively, tönäisy on näyttely kosketuksen erilaisista tasoista ja ulottuvuuksista. Teoksissa koskettamisen erilaiset tasot konkretisoituvat. Kuvassa Veijo Setälän teos Viimeinen delfiini, 2014. Kuva: Päivi Setälä

Tutustu lastenkulttuurikeskusten tuottamiin kiertäviin näyttelyihin täällä »

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.