fbpx Hoppa till innehåll

Tillgänglighetsguiden och Tillgänglig hobby inom konst-märket har publicerats

Tillgänglighetsguiden riktar sig till barnkulturcenter och utbildningsinstitutioner med grundläggande konstundervisning. Guiden innehåller bland annat expertartiklar om tillgänglighet, inkludering och deltagande. Den i bokformat och som utskrivbar PDF publicerade guiden är användbar för alla som arbetar med barn och ungdomar. Syftet är att stödja konstnärliga aktiviteter för barn i behov av särskilt stöd och att möjliggöra deltagande för alla.

Guiden finns på adressen

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE (på svenska)
Saavutettavuusopas/ (suomeksi)

Tillgänglig hobby inom konst-märket är ett attitydmärke, med vars hjälp konstaktören meddelar sig vara villig att stödja alla barn och ungdomar i sina hobbyer. När aktören använder märket är denne åtminstone beredd att pröva om ett barn i behov av särskilt stöd ska kunna delta i aktörens verksamhet. Gå igenom kriterierna och riktlinjerna före ibruktagandet av märket. Användningen av märket förutsätter att man förbinder sig till tillgänglighetsmålen.

Märket och anvisningarna finns på adressen

https://lastenkulttuuri.fi/sv/attitydmarket-tillganglig-hobby-inom-konst/ (på svenska)
Lataa Saavutettava taideharrastus -merkki täältä (suomeksi)

Hur gå tillväga, då organisationen tar märket i bruk?

1.Informera alla i organisationen om ibruktagandet av Tillgänglig hobby inom konst-märket
2. Inkludera märket i er kommunikation. Märkets och guidens hashtag är #tillgängligkonsthobby
3. Utmana andra aktörer att märket i bruk

SATA2-projektet

Guiden och märket har tagits fram som en del av SATA2 – Tillgänglig hobby inom konst 2-projektet, koordinerat av Tammerfors stad. Syftet med SATA2-projektet har varit att inom hela landet förbättra tillgängligheten till kulturella och konstnärliga aktiviteter för barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. Projektets målgrupper har utgjorts av barnkulturcentra, utbildningsinstitutioner som tillhandahåller grundläggande konstutbildning och naturligtvis barn och ungdomar i behov av särskilt stöd och deras föräldrar eller vårdnadshavare.

Projektet avslutas den 31.3.2020. Samarbetspartnerna utgörs av Kulturcentret PiiPoo, Kultur för alla-tjänsten, Taiteen perusopetusliitto TPO och Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö. Projektet har finansierats av undervisnings- och kulturministeriet.

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.