fbpx Hoppa till innehåll

Utställningar

Utställningar

Till utställningar för barn och unga väljs tema och verk enligt målgruppen. De verk som ställs ut är gjorda av konstnärer och illustratörer eller t.ex. av konstpedagoger och andra professionella pedagoger. Det kan också vara verk som barn och unga själva har gjort. På utställningarna upplevs konsten ofta multisensoriskt. En utställning kan innehålla upplevelserum, där konsten närmar sig besökarens värld genom att trigga fantasin på olika sätt.

Ibland ordnas det upplevelseguidningar för att barnen ska få fördjupa sig i utställningens värld. Som guider fungerar konstnärer eller konstpedagoger.

Under en guidning dyker man ner i konstverkens värld med hjälp av uppgifter, gåtor, frågor och kompletterande material som utgår från olika konstarter. Utställningen kompletteras med litteratur, poesi eller verkstäder, där man bekantar sig med olika stilar inom visuell konst eller hantverk.

I gallerior med utställningar för barn hängs och placeras konstverken så att de är på lämplig höjd också för de minsta besökarna. Även om det inte alltid är meningen att besökarna ska få röra vid verken så är de ofta gjorda av tåligt material. Konstutställningar ordnas bl.a. i barnkulturcentrens egna gallerior, i museer, bibliotek, daghem och skolor.

Kontaktuppgifter till ordföranden för utställningsinfon vid Förbundet för barnkulturcenter i Finland hittar du här.

WDC_ART-LAB-4_Alexander-Reichstein_Mutatis-MutandisA296307__kuva-Mauri-Tahvonen_Annantalo_55479
Konstnär Alexander Reichsteins utställning Mutatis Mutandis gladde besökarna på Annegården i Helsingfors år 2013. Besökarna kunde själva kombinera olika element i utställningen, t.ex. jättestora näsor, nosar, händer, fötter och tassar, och på det sättet skapa helt nya konstverk. Foto: Mauri Tahvonen.

Tikkumäen-talli_villaarttu
Konstcentret för barn och unga upprätthåller Villa Arttus galleri i Villa Arttu kulturcenter för barn och unga. Salla Savolainens och Reetta Niemeläs illustrationsutställning Tikkumäen talli (Tikkumäki stall) var en upplevelsebaserad utställning med häst- och ridstallstema. Konstcentret ordnar 3–4 utställningar per år. Foto: Anu Haikonen.

Hipaisu, sively, tönäisy (Snudd, smekning, knuff) är en utställning om olika nivåer och dimensioner av beröring. I konstverken konkretiseras de olika nivåerna av beröring. På bilden Veijo Setäläs verk Viimeinen delfiini (Den sista delfinen), 2014. Foto: Päivi Setälä.

Läs mer om barnkulturcentrens vandringsutställningar här.

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.