fbpx Hyppää sisältöön

Taidetestaajat

Taidetestaajat – Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset – noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5 000 opettajaansa – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen.

Toiminta alkoi Suomen Kulttuurirahaston käynnistämänä suurhankkeena lukuvuosina 2017–2020. Toisena rahoittajana on alusta asti toiminut Svenska kulturfonden. Lukuvuonna 2020–2021 mukaan lähti eduskunnan päätöksellä myös Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Taidetestaajat tarjoaa kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen pääsyliput ja kuljetukset esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

Taidetestaajat tarjoaa valmiin konseptin ja lisäresurssin koulun taide-, kulttuuri- ja kansalaiskasvatukseen. Taidevierailut tukevat opetussuunnitelman mukaisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteita sekä tarjoavat kouluille uusia oppimisympäristöjä koulurakennuksen ulkopuolella.

Kaikki osallistumisen esteet pyritään voittamaan, jotta nuoret pääsevät tasa-arvoisille taidevierailuille kotipaikasta, taloudellisista resursseista, erityistarpeista ja opettajan tai perheen harrastuneisuudesta riippumatta. Toiminnan saavutettavuus on varmistettu sitouttamalla kuntien sivistystoimet mukaan toimintaan, ja ohjelma onkin tavoittanut koulut lähes sataprosenttisesti.

Kahdeksasluokkalaisten laajamittaiset ja systemaattiset vierailut taidekohteisiin sekä nuorten arviot vierailuilla kokemistaan taide-elämyksistä auttavat myös suomalaisia taidelaitoksia kehittämään nuorille suunnattua tarjontaansa, mikä vaikuttaa positiivisesti myös muiden lasten ja nuorten saatavilla oleviin taidesisältöihin ja yleisötyöhön. 

www.taidetestaajat.fi 


Toimintaa rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.