fbpx Hoppa till innehåll

Barnkulturens festvecka

Barnkulturens festvecka 15.–23.5.2021

Barnkulturens festveckan hade över 20 000 besökare och fler än 100 olika evenemang

Barnkulturens festveckan firades 15.–23.5. Cirka tjugo barnkulturcenter och aktörer bjöd på ett mångsidigt, högklassigt och värdefullt program landsomfattande under en vecka. Utöver det landsomfattande programmet producerade många barnkulturcenter också lokala program. Konststafetten, som cirkulerade under festveckan, inspirerade såväl förbundets medlemscenter som andra aktörer inom barnkultur samt enskilda familjer att delta i och föra fram konst som barn och unga själva skapat. Under festveckan stärktes också nya verksamhetsformer.

Kolla in festveckans tipsen på svenska på den här sidan.

Festveckas Program

VIRTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH BESÖK

FÖRESTÄLLNINGAR OCH FILMER

FESTIVAL

VERKSTÄDER


VIRTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH BESÖK

Arvids hemliga resa -escape room

En digital tidsresa i escape room -format med tema emigration.
Året är 1903 och på den österbottniska landsbygden bor den 19-årige Arvid, som funderar på om han ska åka iväg till Amerika. Escape roomet kan spelas i årskurs 7-9. Spelet kan spelas på dator och surfplatta utan att någon skild programvara behöver laddas ner. Spelet tar ca. 45-60 minuter att spela. Detta escape room är utarbetat och producerat av Österbottens barnkulturnätverk BARK.

Lösenordet är bark


Bilder av ljus! – virtuell utställning

Utställningen Bilder av ljus! är en lovsång till tankens lekar, en lekfull utforskning av ljuset och bilden.

Länk till virtuell utställning:
https://my.matterport.com/show/?m=p4oQxdubwsD

Vad är ljus? Vart tar det vägen? Hur syns tiden? Vad ser jag, känner jag, hör jag?

Förnimmelserna av världen runtom oss formar våra tankar och handlingar. De är förbundna med kroppens fysiska egenskaper, det liv vi levat och vår kultur. Våra förnimmelser är ett mycket begränsat urval av allt det som ständigt pågår runtom oss.

Vad tecknar ljuset för oss, vad lyfter det fram och vad förblir dolt i mörkret? På vilket sätt kan lek framför kameran och med kameran vidga uppfattningen om världen runtom oss?

På utställningen visas verk som gjorts av Annegårdens konstelever och verk som de har valt ur Helsingfors stads konstmuseum HAM:s samlingar.

Välkommen med på en upptäcktsresa in i det okända!

Ett samarbete mellan Annegården, HAM Helsingfors konstmuseum, Kinobox Obscura och Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning


FÖRESTÄLLNINGAR OCH FILMER

Konsttestarnas distansoperaupplevelse Covid fan tutte

Konsttestarnas distansoperaupplevelse Covid fan tutte 

Konsttestarna vill ge ungdomar en möjlighet att uppleva högklassig konst också i exceptionella förhållanden. Covid fan tutte-distansupplevelsen har framställts i tätt samarbete med Finlands nationalopera.

Covid fan tutte – Scener från coronavåren hade premiär på Finlands nationalopera 28.8.2020. Det allvarliga ämnet behandlas med hjälp av satir och reality. Man begrundar finländarnas kollektiva upplevelser under coronavåren 2020, särskilt ur operans och dess konstnärers synvinkel. Jussi Nikkilä har regisserat operan som framförs av finska toppsolister, bl.a. Karita Mattila, Johanna Rusanen och Waltteri Torikka. 

Distansupplevelsen lotsas av en operastudio som också samlas på distans och som består av unga kommentatorer samt Operans konstnärliga chef Lilli Paasikivi och Covid fan tuttes librettist Minna Lindgren. Efter operaföreställningen återvänds till studion för en diskussion.

Föreställningen är textad på finska och svenska. Inspelningen kan ses fram till den 4.6.

För att konsten ska vara så mångsidig och upplevelserik som möjligt också på distans har Konsttestarna gjort en upplevelseguide särskilt för skolor. Där finns tips också för andra än skolgrupper. Publikationen Från digitalt innehåll till distansupplevelse finns fritt tillgänglig på Konsttestarnas webbplats på finska och svenska. 

Bild: Nationaloperan, Covid fan tutte
Fotograf: Stefan Bremer

View Page


Teater Fabels Rockpojken -föreställning och Eppel & Peppels konsert Rassel prassel pling

Kulturhuset Grand i Borgå och Kulturhuset Lilla Villan i Sibbo förenar sina krafter. Målet är att erbjuda kulturupplevelser för barn, unga och barnfamiljer i hela regionen. I maj visar Grand och Lilla Villa Teater Fabels Rockpojken -teaterföreställning och Eppel & Peppel’s Rassel prassel pling -konsert på sina egna YouTube-kanaler. Föreställningar är gratis för alla från 15 maj till 5 juni 2021.

Hur låter skogen, bastun och moppen? Rassel prassel puss, Rassel prassel promenad och Onnen kuplia klingar nu som musik! Med hjälp av sång, harmonium, flöjter, dragspel, slagverk och såpbubblor tar Eppel&Peppel oss med på en tvåspråkig musikalisk promenad genom Hanna Lundströms barnpoesiböcker.

Bild: Lars Kastilan

FESTIVAL

Annegårdens Vårfestival på YouTube och Facebook

Det har prövats helt nya former i grupperna för föreställande konster på Annegården och på denna gång finns det såväl hörspel, danssolo som skugg- och dockteater samt dokumentation av sysslan.

En del av föreställningarna är bara för en begränsad besökarskara, men en stor del finns kostnadsfritt på nätet så alla kan titta på och höra på dem. Annegårdens Vårfestival to 29.4.2021 – sö 23.5.2021


Raka Bananer – ett färgsprakande musikäventyr i Konserttikeskus

Må 17.5. Raka Bananer – Raka Bananer bjuder på ett färgsprakande musikäventyr där sånger om aktuella teman i barns vardag idag möter västafrikanska rytmer, dans och lek. Den interaktiva konserten behandlar teman som skilsmässor, flyktingbarn och regnbågsfamiljer såväl som magiska stenar och att våga sova över hos kompisen för första gången, allt framfört med ett öppet sinne och ur barnets perspektiv. Framför allt lockar konserten fram glädje, närvaro och gemenskap. Häng med på en rytmisk resa med oss!


VERKSTÄDER

Lilla Villans sagor, verkstäder och Sibbesgården tidresa

Under festveckan erbjuder Lilla Villan mycket program live, på YouTube och IGTV. Festveckan erbjuder berättelser, sagor, workshops, en konsert, en docktävling, en teaterföreställning och en utställning.
Du kan delta i Sibbesgården tidresa: Vi leker en dramalek tillsammans och barnen får ta del av berättelser, sånger och danser från 1880-talet på gården. De får träffa folket som bor på gården och delta i sysslor.

Om du saknar program här är Lilla Villans YouTube


Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.