fbpx Hyppää sisältöön

Korona-aika nostaa Lastenkulttuurin juhlaviikolla esiin innovatiivisia kulttuurielämyksiä

Valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään 15.-23.5.2021. Juhlaviikon sisältöä on rakentamassa toistakymmentä lastenkulttuurikeskusta, ja runsaassa ohjelmassa on mm. webinaareja, virtuaalinäyttelyitä- ja vierailuita, esityksiä, työpajoja, virtuaalidiscoa, etäoopperaa ja -konsertteja.  Lastenkulttuuripäivästä 15.5. alkava lastenkulttuurin juhlaviikko toteutetaan pääosin verkossa, mutta mukaan mahtuu myös korona-ajan synnyttämiä innovatiivisia hybridimalleja sekä aivan uusia toimintatapoja.

Kun lapset seuraavat kotisohvaltaan konsertteja ja nuoret pelaavat pakohuonepeliä tai uppoutuvat oopperaan, voivat kuntapäättäjät, opettajat, taidekasvattajat ja muut asiasta kiinnostuneet seurata webinaareja liittyen lasten- ja nuortenkulttuuriin. Esimerkiksi saavutettavuus Harrastamisen Suomen mallissa -webinaarissa kuullaan tämän päivän tavoista huomioida saavutettavuus ja esteettömyys harrastamisessa. Kaikki tapahtumat eivät ole pelkästään digiä ja striimiä, vaan mukana on mm. elävän taiteen viemistä kouluihin ja päiväkoteihin tai lastenkulttuurikeskusten tiloihin rakennettavia kurkistusnäyttelyitä ohikulkijoille sekä virtuaalinäyttelyitä. 

“Lastenkulttuurikin on poikkeusoloissa kehittänyt  ja vahvistanut uusia toiminnan muotoja kuten etäopetusta,  etänäyttelyitä ja -vierailuita. Niiden lisäksi on syntynyt myös aivan uudenlaisia innovaatioita ja tapoja toimia, kuten mm. Eskarifestarit, joka kutsuu esikoululaiset poikkeuksellisten olojen vuoksi ulkotiloihin päiväkotien ja koulujen pihoille Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa. Vastaanotto on ollut niin lasten kuin opettajienkin puolelta ylistävää”, kertoo Tiina Susiluoto, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja.

Juhlaviikon aikana levitetään myös tietoutta lastenkulttuurista sekä laadukkaasti tuotetuista lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluista. Lastenkulttuurin tarve ei ole hävinnyt korona-aikana, vaan päinvastoin sille on suurempi kysyntä nyt kuin koskaan. Viikon aikana nostetaan esiin niin lastenkulttuurin ammattilaiset kuin taiteen tekemisestä ja kokemisesta nauttivat lapset ja nuoret. Juhlaviikolla myös päättäjiä muistutetaan lastenkulttuurin tärkeydestä ja merkityksestä.

“Korona-aika on herättänyt paljon keskustelua taiteen ja kulttuurin merkityksestä muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnille ja elämänlaadulle tässä hetkessä sekä kriisin jälkeen. Voi hyvinkin olla, että kysyntä kulttuuri- ja taidepalveluille kasvaa, ja yksilöt ja yhteiskunta tunnistavat koronan jälkeen paremmin taiteen ja kulttuurin merkityksen. Nyt alkava juhlaviikko on hyvä tapa nostaa lastenkulttuuria ja sen ammattilaisia esiin ja antaa sijaa kulttuurin kentällä myös lastenkulttuurille”, sanoo Aleksi Valta, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja.

Juhlaviikkoa silmällä pitäen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto julkaisee tänään myös vetoomuksen, jossa vaaditaan päättäjiä edistämään lasten ja nuorten kulttuurillisten oikeuksien toteutumista tasa-arvoisesti koko maassa. Vetoomus on auki 13.6 saakka., jonka jälkeen liitto luovuttaa vetoomuksen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle sekä kunnille. “Lasten ja nuorten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin ei vielä toteudu yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti maassamme ja meillä on huoli siitä, että koronakriisin myötä tilanne kurjistuu entisestään. Tarvitaan lapsia ja kulttuuria tukevia päätöksiä”, sanoo Aleksi Valta.

Juhlaviikkoa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, joka edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuorten kulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä, lastenkulttuuritoiminnan yleistä kehitystä ja tunnetuksi tekemistä sekä vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa. Lastenkulttuuri on lapsille ja nuorille suunnattua taide-, kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta, taiteen ja kulttuuriperinnön tarjontaa sekä lasten ja nuorten itsensä tuottamaa taidetta ja kulttuuria. Lastenkulttuuriin sisältyy kaikki taiteen ja kulttuurin kokemisesta aina uusien tietojen ja taitojen oppimiseen.


Juhlaviikon yhteyshenkilöt:
Koordinaattori, Lastenkulttuurikeskusten liitto,  Ninni Pehkonen: ninni.pehkonen@lastenkulttuuri.fi
Viestintäkoordinaattori, Lastenkulttuurikeskusten liitto, Hanna Nordström: hanna.nordstrom@lastenkulttuuri.fi

Lisätietoa:
Juhlaviikon ohjelma on nähtävissä: https://lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuurinjuhlaviikko/
Juhlaviikon kampanjakuvat: https://lastenkulttuuri.fi/lastenkulttuurinjuhlaviikko/kuvapankki/ 

Vetoomus lasten ja nuorten kulttuurillisten oikeuksien toteutumisesta: https://lastenkulttuuri.fi/vetoomus/ 

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.