fbpx Hyppää sisältöön

Poets of Today – Voices of Tomorrow

Poets of Today – Voices of Tomorrow (2022-24)

Tuttavallisemmin ”PoT-VoT” on slovenialaisten, puolalaisten, unkarilaisten, serbialaisten sekä suomalaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyöprojekti, joka tuo runoutta kouluihin, lähemmäs nuoria ja paikallisia yhteisöjä. Suomessa hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. 

Jokaisessa hankemaassa neljän hengen taiteellinen tiimi työskentelee kymmenen runoilijan ja opettajien kanssa. Tavoitteena on tuoda runoutta yhteensä yli 5 000 nuorelle osana koulupäivää.

Taiteellinen tiimi

Taiteellisessa tiimissä ovat Suomesta mukana dramaturgina Maarit Mäkinen ja hankkeen päärunoilija Harri Hertell. Taiteelliseen tiimiin kuuluvat myös Anna Anttonen ja (Oulun lastenkulttuurikeskus) ja Maami Snellman (Vantaan Sanataidekoulu ja Vantaan lastenkulttuuripalvelut).

Taiteellinen tiimi suunnittelee hankkeen taiteellisen toiminnan ja kouluttaa kymmenen nuorta runoilijaa ja opettajia sekä toteuttaa yhdessä nuorten runoilijoiden kouluvierailut. 

Taiteellinen tiimi järjestää sanataidetapahtumat (Poetry City Walks) Oulussa ja Vantaalla sekä kirjoittaa uuden menetelmän kouluyhteistyölle.

10 nuorta runoilijaa tutuksi

Hankkeessa työllistetään 10 nuorta runoilijaa. Hankkeeseen valitut runoilijat koulutetaan esiintymään kouluissa. He pääsevät työskentelemään yhdessä opettajien ja nuorten kanssa runouden parissa, osallistumaan runoteosten tekemiseen sekä osaksi uuden metodin luomista. Runoilijat osallistuvat myös runouteen liittyvien tapahtumien, kouluissa pidettävien runopäivien sekä kaupungille kaikkien iloksi tuotavien runokävelyiden järjestämiseen. Jokaisen runoilijan runo julkaistaan hankkeen toisessa julkaisussa englanniksi.


Kati Hiltunen on Tampereella vaikuttava kirjailija ja lavarunoilija. Hän kirjoittaa raikkaita ja ujostelemattomia runoja välimatkoista toisen ihmisen ja oman ihon sisällä, hiukset puhtaina hurmiosta, kielen vivahteita, virheitä ja elämän kaikkia värejä syleillen.
Instagram: @Kirjoitinsinusta
Nettisivu: www.katihiltunen.com

Eltti Oskar on kapinoija ja runopoju, joka on yksi Queer Runoillan järjestäjistä. Runoissaan hän käsittelee mm. ilmastokriisiä, muunsukupuolisuutta, solidaarisuutta ja rakkauden eri muotoja.

Venla Maijanen, taiteilijanimeltään Helmi Valkee, on synkkää ukulelemusiikkia kirjoittava runotyttö. Runoilija-lauluntekijän vahvuus on kirjoittaa vaikeista tunteista höyhenenlempeästi. Hän jakaa runojaan TikTokissa ja Helmi Valkeen debyyttialbumi julkaistaan vuonna 2023.
Instagram: @helmivalkee
TikTok: www.tiktok.com/@helmivalkee

Stevi Kalombo, taiteilijanimeltään Stesiuy tarjoaa synkkiä ja ajatukseen painuvia runoja, jossa aiheen loputtua kukkii vapautta ja toivoa. Näiden mainittujen yhteensopivuus jättää merkityksellisen vaikutuksen lukijaan.


Kirsikka Vaahtera
Riikka Simpura
Natalia Karjalainen
Aatos Ketvel
Simo Nieminen
Emma Leppo

Eurooppalainen yhteistyö

Taiteellinen tiimi valmistautuu ja osallistuu hanketapaamisiin Euroopassa yhdessä liiton projektitiimin kanssa. Hankkeen aikana tehdään yhteensä viisi ulkomaanmatkaa: Sloveniaan, Serbiaan, Unkariin, Puolaan ja uudelleen Sloveniaan.

Hankkeen päärunoilija ja projektin johtaja osallistuvat Frankfurtin kirjamessuille lokakuussa 2023 ja osana hanketta tehdään vaikuttamismateriaalia päätöksentekijöille lukemisen tärkeydestä.

Julkaisut

Hankkeessa julkaistaan päärunoilijoiden kirja Frankfurtin kirjamessuilla 2023, joka sisältää 25 runoa kuudella eri kielellä. Toinen kirja julkaistaan englanniksi vuonna 2024. Siinä tulee olemaan 50 runoa hankkeen muilta runoilijoilta, sisältää myös kuvaukset hankkeessa käytetyistä menetelmistä. Suomessa toteutetut menetelmät julkaistaan myös suomeksi.

Hanketta rahoittaa EU:n Luova Eurooppa -rahoitusohjelma.

Tukisitko hanketta lahjoituksella? Lahjoittamalla voit tuoda runoutta kouluihin, lähemmäs nuoria ja paikallisia yhteisöjä. Lue lisää lahjoittamisesta.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.