fbpx Hyppää sisältöön

August & Alma, paimenlapset

Kaksikielinen, toiminnallinen näyttely, joka johdattaa matkalle paimentamaan lampaita paimenlasten mukana pitkin metsiä ja saloja. Matkan aikana selviää, millaisena metsä uskomuksineen ja tarinoineen näyttäytyi 1800-luvun paimenlasten silmin. Millainen oli lapsen rooli omavaraistalouden ajan maatalossa, kun ihmiset elivät tiiviisti luonnon rytmissä?

Näyttely sisältää tehtäviä, pehmoeläimiä ja esineitä tutkisteltaviksi. Näyttelyn on kuvittanut kuvataiteilija Pive Toivonen ja se perustuu osin museon arkistotietoihin.

Kohderyhmä: Näyttely sopii lapsille 4-vuotiaasta ylöspäin.

Näyttelyn kokoluokka ensisijaisesti: M

Näyttelyn tuottaja: Sagalundin lastenkulttuurikeskus, Museontie 7, 25700 Kemiönsaari

Kuvat: Sagalundin lastenkulttuurikeskus

Oheispajat ja konsertit

Lastenkulttuuri Kattilan laaja paimenperineeseen liittyvä soittimisto ja osaaminen on erinomainen keino elävöittää Paimenlapset-näyttelyä. Valmiina on mm. seuraavia konsepteja:

1) Paimenessa-kokonaisuus, saatavilla sekä työpajana että konserttina
Paimenessa-kokonaisuudessa lähdetään liikkeelle Huutoyön ja muiden paimenperinteenseen liittyneiden traditioiden ympäriltä. Kokeillaan karjankutsuja, kuullaan eläinten kellojen käyttötarkoituksista, testataan paimensoittimia (kuten sarvia, huiluja ja torvia), kuullaan arkistosta löydettyjä paimenmusiikin helmiä ja etenkin päästään tröötöttämään ihan itse! Paimenessa-pajan konserttiversio sisältää tanssia, laulua, tarinaa ja esitettyä musiikkia, mutta myös konserttivarsiossa jokainen osallistuja pääsee itse soittamaan. 

Paimenessa-konsertin kesto 45 min, työpaja sovittavissa aikaikkunalle 30-90 min. Pajana paras yli 4-vuotiaille, sillä kovaääniset torvet voivat olla pienemmille liikaa.


2) Pölypuhetta!-konsetti
Pörriäisten merkitykseen liittyvässä konsertissa sukelletaan kuuden perinnebiotoopin maisemiin tutkimaan pörriäisten elämää. Paimensoittimet ja tietous pörriäisten ja karjanhoidon yhteydestä tulee esille lukuisat kerrat konsertin aikana, ja osallistujat pääsevät soittimia itse myös kokeilemaan.

Pölypuhetta-konsertin kesto 45 min, sopii kaiken ikäisille.


3) Tapahtumatuotteena Paimenrata
Paimenradalta löytyy:
1) Soitinpiste, jossa pääsee testaamaan erilaisia paimensoittimia
2) Karjankutsupiste, jossa ovat eläinten kellot, jossa kuunnellaan arkistonauhoituksia karjankutsuista ja tehdään oma elänkutsu
3) Pillipiste, jossa tehdään oma perinnepilli ajankohtana löydettävissä olevista tuotteista (esim. paju- tai ruokopilli)

Yhteydenotot pajoihin ja konsertteihin liittyen
Lastenkulttuurikonsultti, FM etnomusikologi
-Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattila
henna@kulttuurikattila.fi, 044.5245693.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.