fbpx Hyppää sisältöön

Monimuotoinen kulttuuri luo yksilöstä ainutlaatuisen

Nykyajan nuoret elävät ja hengittävät kulttuurin kulta-aikaa. Pienelle lapselle on taattu luovimmat lastensadut sekä veikeimmät teatteriesitykset, jotka on tehty helposti tavoitettaviksi esimerkiksi digitalisaation ansiosta.

Media tulvii taiteesta, minkä monimuotoisuus kukkii uusien taidemuotojen jatkuvassa kehityksessä. Jokaiselle lapselle on varmasti jokin kulttuurin muoto, mistä hän voi itse kiinnostua ja innostua jopa olemaan osana sitä. Kulttuuri antaa kasvavalle ihmiselle aineksia muodostaa hänestä oma ainutlaatuinen itsensä.

Kulttuurin merkitys omassa elämässäni on valtava. Jo pienestä lapsesta asti havainnoimani kulttuuri ja taide on antanut olennaisia työkaluja nykyiseen elämääni. Taidelukiota käyvänä laulavana, tanssivana ja kirjoittavana nuorena arki olisi harmaata ilman kulttuuria. Vielä lukion kursseillakin opiskelemme materiaaleja usein kulttuurillisin keinoin, esimerkiksi tekemällä erilaisia media-analyysejä, sekä tietysti myös esimerkiksi teatterityön tunneilla. Vapaa-ajallani tyhjennän ajatukseni luomalla omaa taidettani tai tutkailemalla muiden.

Suurimpia inspiraatioitani lapsena olivat kaikki tanssivat ja laulavat, kauniisiin väreihin pukeutuneet ballerinat ja prinsessat. Vanhempani ovat saaneet päivästä toiseen kuunnella tanssikenkien kolinaa ja omia versioitani piirrettyjen tunnuslauluista. Ei ollut merkitystä, menivätkö tanssiaskeleet teknisesti oikein tai lauloinko oikeaa säveltä edes oikeilla sanoilla. Ainoa merkitsevä tekijä oli se into ja inspiraatio, jota taide minulle silloin antoi. Sama into on kantanut minua pitkälle.

Kaksivuotiaan tanssinäytös keittiössä, kuva kirjoittajan perhealbumista

Ollessani osa kulttuuria olen saanut lukuisia mahdollisuuksia olla mukana upeissa projekteissa, kuin myös menestyä niissä. Vielä kun kisasin tanssin maailmassa, muutamia kultamitaleja ehti kertyä kaulan koristeeksi. Tulevana lukuvuonna pääsen myös olemaan mukana eräässä koulumme diplomistien toteuttamassa musikaalissa, josta olen todella innoissani. Nämä suoritukset eivät olisi koskaan tullut toteen, ellen olisi lapsena uskaltanut rohkeasti kokeilla ja luoda.

Menestyksekäs tanssikausi, kuva on kirjoittaman ottama vuoden 2023 keväältä

Yksilöllisen kulttuurin harjoittamisen ei tulisi kuitenkaan olla liian kilpailullista. Mukava kulttuuriharrastus ei saisi muuttaa muotoaan saavutuskeskeiseksi ja kilpailuhenkiseksi, jottei se muutu kuormittavaksi. Jotta kulttuuri voi jatkaa polkuaan ihmisen elämässä vauvasta vanhukseksi, on siitä tehtävä matalalla kynnyksellä lähestyttävää kaiken ikäisille. Taiteen ei tulisi vaatia mitään, vaan päinvastoin. Sen tulee antaa ja inspiroida.

Kulttuuri ja taide on kasvattanut minusta sen ihmisen, kuka nyt olen. Taiteellinen luominen on antanut runsaasti tilaa pitää hauskaa, tarjoten myös pakokeinon arjen stressistä hankalina päivinä.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.