fbpx Hyppää sisältöön

SATA2, Saavutettava taideharrastus 2 -hanke

SATA2 -hanke

SATA2-hankkeessa rakennetaan toimintamalleja, jotka tukevat lastenkulttuurikeskusten ja taiteen perusopetuksen saavutettavuutta. Tavoitteena on, että myös erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret voivat helposti osallistua taiteen perusopetukseen ja lastenkulttuurikeskusten toimintaan.

SATA2-hanke toteutettiin ajalla 1.5.2018–31.12.2019. Hankkeen toteuttajina olivat Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset (Tampereen kaupunki ja Kulttuurikeskus PiiPoo) yhteistyössä Taiteen perusopetusliiton, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton, Kulttuuria kaikille -palvelun sekä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön (VAMLAS) kanssa. Hanketta tuki opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteena on mallintaa hankkeen tuloksia ja käytäntöjä valtakunnallisiksi.

SATA2-hanke perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaan SATA1-esiselvityshankkeeseen (2015–2016), jossa selvitettiin taiteen perusopetusta tarjoavien oppilaitosten ja lastenkulttuurikeskusten kokemuksia taidetoiminnan tarjoamisesta tukea tarvitseville lapsille, sekä siihen liittyvistä onnistumisista ja haasteista.

Esiselvityksessä hankittiin tietoa myös tukea tarvitsevien lasten perheiden kokemuksista taiteen harrastamisesta sekä harrastamisen esteistä ja positiivisista kokemuksista.

Lastenkulttuurikeskus Rullan kulttuuriohjaajat Jenni Barnett-Erlandsson ja Maiju Eronen leikittämässä lapsia. Kuva: Taru Huokkola

Esiselvityksen raportti:

Sata-hankkeen esiselvitysraportti 2016 (pdf, 305 kt)

Esiselvityksessä saadun tiedon perusteella erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten osallistumista kulttuurin ja taiteen pariin edistäisivät seuraavat asiat:
– Taide- ja kulttuuritoiminnan tuottajien, opettajien ja ohjaajien täydennyskoulutus ja vertaistuen kehittäminen
– Tiedotuksen ja viestinnän yhtenäistäminen
– Hyvien toimintamallien kokeilu ja levitys
– Osaajaverkoston luominen Suomeen
– Avustajakäytäntöjen kehittäminen

SATA2-hanke pyrkii osaltaan vastaamaan näihin haasteisiin.

Hankkeen tiedotteet:

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.