fbpx Hyppää sisältöön

Taideavustajakoulutus

Taide on toimintaympäristö, joka asettaa ohjaajalle, opettajalle, osallistujalle ja avustajalle omia haasteita. Avustajan ja ohjaajan rooli on erityisen tärkeä siinä, että jokainen lapsi tai nuori pääsee osallistumaan ja nauttimaan taiteen tekemisestä riippumatta erilaisista ominaisuuksistaan.

Taideavustajakoulutus sisältää monia avustajan työhön liittyviä ulottuvuuksia. Mitä tarkoittaa inkluusio ja osallisuus? Millainen taide on toimintaympäristönä? Millainen on hyvä ohjaaja tai taideavustaja? Mitä erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhempi toivoo avustajalta? Miten taide on muuttanut erityistä tukea tarvitsevien nuorten elämää ja mitä taiteen tekeminen on tuonut heidän elämäänsä?

Taideavustajakoulutus on SATA2-hankkeen ainoa videomuotoinen valtakunnallinen koulutuskokonaisuus. Koulutus on monen toimijan yhteistyö. Se käsittelee isoja teemoja, joista jokainen voi oppia uutta, vaikka ei toimisi avustajana.

Koulutuksen kesto on 1 h 40 min. Se on vapaasti katsottavissa Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden YouTube-kanavalla (kanavan nimi: Kulttuuri Tampere) tai suoraan tästä alta. Kuvanlaatu kannattaa vaihtaa YouTube-palvelussa HD-asetukselle, ellei se ole asetettu niin jo valmiiksi. Koulutuksesta otetaan mielellään vastaan myös palautetta. Palautteen voi lähettää osoitteeseen saija.hopea (at) tampere.fi.

Taideavustajakoulutuksen toteuttajat:

Kouluttajat:

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry / Mölsä Pia ja Vuorenpää Kari

Kulttuurikeskus PiiPoo / Kuitu Pilvi

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Tampereen kaupunki / Ahlfors Janina ja Ylä-Nojonen Mia

Vimmart – yhdenvertaisen taiteen oppilaitoksen tuki ry / Niittymäki Marko ja Soramäki Marko

Lastenkulttuurikeskus Rulla, Tampereen kaupunki / Barnett-Erlandsson Jenni

Setlementti Tampere ry NEO – OmaPolku / Neuvonen Sanna ja Viiltola Tiia sekä NEO – OmaPolun nuoret Penttilä Ville, Laurila Samuli, Pynnönen Jukka, Hakala Noora ja Selin Atte

Kuvaus ja leikkaus:

Tampereen kaupunki / Keskinen Teemu

Grafiikka:

Tampereen kaupunki / Keskinen Teemu ja Ritvanen Tanja

Ryynänen Henna

Tekstitys ja käännös:

Tampereen kaupunki / Huokkola Taru ja Kivimäki Petri

Tuottaja:

SATA2-hanke, Tampereen kaupunki / Hopea Saija

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Pia ja Kari taideavustajakoulutuksen kuvauksissa. Kuva: Teemu Keskinen
Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.