fbpx Hyppää sisältöön

Kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishanke

Kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishanke (2021-2022)

Kesäkuussa 2021 alkaneen, vuoden kestävän, hankkeen tavoitteena on lisätä kulttuurikasvatussuunnitelmien määrää Suomessa tukemalla kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien kehittämisessä ja jakamalla valtakunnallisen lastenkulttuuriverkoston kulttuurikasvatusosaamista eteen päin. 

Vuonna 2020 tehdyn tilannekatsauksen mukaan alle puolessa Suomen kunnista on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma, ja yli puolet kokee tarvitsevansa apua niiden kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishankkeen kautta liitto pyrkii tukemaan lastenkulttuurin roolia kuntien kulttuuritoiminnassa kehittämällä kulttuurikasvatussuunnitelmia monialaisessa yhteistyössä kuntien kanssa. Kohteena ovat erityisesti ne kunnat, joissa ei vielä ole kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja jotka vuoden 2020 tilannekatsauksen mukaan kaipaavat apua kulttuurikasvatussuunnitelmien suunnittelu- ja kehittämisprosessissa.

Kansainvälistäkin tunnustusta saaneet kulttuurikasvatussuunnitelmat ovat keino tarjota lapsille ja nuorille taidetta ja kulttuuria osana koulupäivää kullekin ikäluokalle sopivalla tavalla. Se on suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan osana opetusta. Jokainen suunnitelma on erilainen, ja ne voivat ulottua varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen koulutukseen saakka tai jopa koko elämänkaaren ajaksi. Koko perusopetuksen kattava suunnitelma mahdollistaa lapsille ja nuorille pääsyn taidelaitoksiin, eri taidemuotoihin sekä oman kunnan kulttuuriperintöön. Suunnitelmat voivat olla kunta- tai aluekohtaisia ja ne laaditaan yhteistyössä opetus- ja kulttuuritoimen välillä. Ne perustuvat kunnan omaan kulttuuriperintöön sekä paikalliseen opetussuunnitelmaan.


Hankkeen sisältö

Kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishanke koostuu kaikille avoimesta webinaarisarjasta, kunnille tarjottavista koulutuspalveluista, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi -sivuston kehittämisestä sekä kulttuurikasvatussuunnitelmia koskevan valtakunnallisen tiedon tuottamisesta.

Webinaarisarja

Webinaarisarja koostuu kuukausittaisista matalan kynnyksen tapaamisista, joissa keskustellaan vaihtuvin teemoin kulttuurikasvatussuunnitelmiin liittyvistä ajankohtaisista aiheista asiantuntijoiden johdolla. Webinaarit ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille riippumatta oman kunnan kulttuurikasvatussuunnitelman tilanteesta. Webinaarien teemat nousevat kuntien toiveista sekä muista kulttuurikasvatuksen ajankohtaisista kysymyksistä. Ohjelma, asiantuntijat ja webinaarien ajankohdat päivittyvät jatkuvasti.

Vuoden 2022 kevään webinaarit


12.1.2022
klo 14.15-15.30
Valmiita sisältöjä kulttuurikasvatussuunnitelmiin: esittelyssä Ateneum ja Taidetestaajat

Linkki tallenteeseen
Susanna Koponen (kulttuuripedagogi, Taidetestaajat)
Inka Yli-Tepsa (hankekoordinaattori, Mun Ateneum)

9.2.2022
klo 14.15-15.30
Valmis kulttuurikasvatussuunnitelma – mitä sitten tapahtuu?

Lue lisää webinaarista

Linkki tallenteeseen
Leena Kulmala (Elämyspolku-koordinaattori, Turku)
Aila Taivalmäki (kulttuuripalvelupäällikkö, Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut)

9.3.2022
klo 14.15-15.30
Kivoja traditioita vai identiteetin työkaluja – mitä kaikkea on kulttuuriperintökasvatus?

Lue lisää webinaarista

Linkki tallenteeseen
Ira Vihreälehto (erityisasiantuntija, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura)
6.4.2022
klo 14.15-15.30
Kulttuuriperintökasvatus osana kulttuurikasvatussuunnitelmia – kokemuksia ja sisältöjäPäivi Paija (vapaa-aikasihteeri, Tammela)
Ira Vihreälehto (erityisasiantuntija, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura)
20.-21.4.2022 Kevätpäivät SeinäjoellaTavoitteena laadukas lastenkulttuuri ja harrastustoiminta -seminaari SeinäjoellaLaatua tarkastellaan lasten ja nuorten harrastamisen, lastenkulttuurin sekä kulttuurikasvatussuunnitelmatyön näkökulmista.
13.5.2022
klo 12.15-13.30
Lastenkulttuurin Kevätpäivien jälkilöylyt – Keskustelua laadusta (webinaari)
Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan
Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Noora Herranen, Taidetestaajat-koordinaattori Maarit Mäkinen, Oulun Harrastamisen mallin projektikoordinaattori Irene Räty sekä Perttu “Hämähäkki” Pihlaja Parkour Akatemiasta.

Vuoden 2021 syksyn webinaarit

24.9. 
klo 9.15-10.30
Elokuvakasvatus osana kulttuurikasvatussuunnitelmia

Linkki tallenteeseen
Antti Haaranen (Valveen elokuvakoulu)
Tiia Hyvälä (Koulujen elokuvaviikko) 
Marjo Kovanen ja Hanna Laurinsalo (Koulukino)
13.10.
klo 14.15-15.30
Do’s and don’ts: erikokoisten kuntien kokemuksia kulttuurikasvatussuunnitelmista

Linkki tallenteeseen
Hanna Nyman (Vantaan kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Pessi)
Julia Vatanen (Lastenkulttuurikeskus Verso)
Jaana Kemppainen (Kotkan lastenkulttuurikeskus)
10.11.
klo 14.15-15.30
KOPS ja OPS – kokemuksia KOPSeista osana koulun arkea

Linkki tallenteeseen
Minna Haveri (Lastenkulttuuripäällikkö, Hämeenlinna)
Pirkko Ritanen (luokanopettaja ja kulttuuriyhdysopettaja, Jyväskylä)
Eeva Heikkinen-Kemppinen (luokanopettaja, Harjavalta)
8.12.
klo 14.15-15.30
Mistä resurssit KOPSiin?

Linkki tallenteeseen
Henna Leisiö, Koulutuspalveluiden johtaja (Liikkuva lastenkulttuurikeskus Uulu)
Katri Tenetz, lastenkulttuuripäällikkö
Oulun lastenkulttuurikeskus

Koulutukset

Koulutuspalvelut on tarkoitettu kunnille, joilla ei ole vielä käytössä kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Koulutuksissa kunta pääsee rakentamaan kulttuurikasvatussuunnitelmaansa lastenkulttuurin asiantuntijoiden ohjauksessa, ja koulutuskerrat ovat kunnalle ilmaisia. Kunnille tarjotaan kolmen kerran koulutuspaketti, jossa kunnan eri toimialojen henkilöt sekä lastenkulttuurin asiantuntijat kokoontuvat suunnittelemaan yhdessä kunnalle omaa kulttuurikasvatussuunnitelmaa. 

Ennakkomateriaalin avulla kunnat pääsevät tutustumaan kulttuurikasvatussuunnitelmiin jo ennen koulutuksia, ja materiaalit sisältävät myös vinkkejä suunnitteluprosessin avuksi. Koulutuksissa kuntatoimijat pääsevät lisäksi tutustumaan joko Konserttikeskuksen hankkeen esityksiin tai lastenkulttuuritoimijan pitämään taidetyöpajaan ja näkemään, mitä kulttuurikasvatustyö käytännössä on. Kuntahaku koulutuksiin oli elo-syyskuun 2021 vaihteessa, mutta mahdollisuuksista osallistua koulutuksiin vielä hakuajan päätyttyä voi tiedustella projektikoordinaattori Eeva Laitiselta.


Hankkeen yhteistyökumppanit

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura, joka oli mukana tuottamassa alkuperäistä kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-sivustoa sekä koulutuksia toteuttavat lastenkulttuurikeskukset. Mukana ovat myös Liikkuva lastenkulttuurikeskus Uulu, taidemuseo Ateneum ja Konserttikeskus ry, joiden omat kulttuurikasvatussuunnitelmiin liittyvät hankkeet huomioidaan sisällöissä.

Hanke rahoitetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksista.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.