fbpx Hyppää sisältöön

Kulttuurivoltti-hankkeelle ja kulttuurikasvatussuunnitelmille pääpalkinto kulttuuriperintöpalkinnoista

Kulttuurivoltti-hanke ja kulttuurikasvatussuunnitelmat Suomessa ovat saaneet Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Valinta osoittaa, että suomalaisen, suunnitelmallisen kulttuurikasvatusmallin toivotaan leviävän EU-maissa. ”Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa”, tuomaristo totesi.

EU:n ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa. Palkinnot jaettiin juhannuksena Berliinissä järjestetyssä gaalassa. Kulttuurivoltin toteuttivat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, ja ne käyttävät 10 000 euron palkintosumman kulttuurikasvatuksen ja kulttuuriperinnön hyväksi.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltin tavoite oli suunnitelmien määrän kasvattaminen, ja hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman. Työkalu (kulttuurikasvatussuunnitelma.fi) on vapaasti käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran yhteistyökumppaneina Kulttuurivoltissa toimivat muun muassa Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton asiantuntija Katri Tenetz ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran toiminnanjohtaja Ira Vihreälehto osallistuivat palkintogaalaan Berliinissä. Kuva: Hanna Lämsä
Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.