fbpx Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksien viikolla vaalitaan lasten osallisuutta taiteeseen

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet ovat mukana Lapsen oikeuksien viikolla 20.–26.11. pitämässä ääntä lasten oikeudesta hyvinvointiin sekä taiteeseen ja kulttuuriin. Viikon aikana on tarjolla runsaasti lastenkulttuurin tapahtumia eri puolilla Suomea.

Tämän vuoden valtakunnallisen Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton verkoston toimijat haluavat kiinnittää erityistä huomiota lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin. Viime vuosina peräkkäiset ja päällekkäiset kriisit – ilmastokriisi, koronapandemia ja sodat ovat kuormittaneet lasten ja nuorten jaksamista ja hyvinvointia.

Lasten ääni kuuluviin kaupunkikuvassa

Espoon, Helsingin ja Vantaan lastenkulttuuritoimijat julkaisevat Lapsen oikeuksien viikolla Lasten tarinat -ääniteoksen. Lasten ääni pyritään samaan kuuluviin eri puolilla pääkaupunkiseutua. Vantaan Sanataidekoulun ja Sydkustens ordkonstskolanin oppilaat ovat kirjoittaneet syksyn aikana runoja, tarinoita ja ajatuksia lasten hyvinvoinnista.

Kaikki syntyneet tekstit tulevat lasten omalla äänellä ja eri kielillä kuultavaksi muun muassa pääkaupunkiseudun 32 kauppakeskuksessa sekä kaupunkien tiloissa kuten kulttuuritaloilla ja kirjastoissa sekä vanhusten palvelutaloissa. Ensimmäistä kertaa toteutettavaa Lasten tarinat -ääniteosta ovat tekemässä Lasten kulttuurikeskus Aurora Espoossa, Helsingin Annantalo sekä Vantaan Lastenkulttuurikeskukset Pessi, Toteemi ja Pyykkitupa.

Tämä yhteistyö on konkreettinen esimerkki siitä, että haluamme saada lapset kuulumaan ja näkymään kaupungissa, ja antaa tilaa näille tulevaisuuden kulttuurin käyttäjille uusin tavoin. Tämä teemaviikko on yksi hieno keino toteuttaa tätä ajatusta, kertoo lastenkulttuurikoordinaattori Johanna Kallioaho.

Ääniteoksen lisäksi kyseiset lastenkulttuurikeskukset koordinoivat kaupungeissaan lipunnoston Lapsen oikeuksien päivän aamuna 20.11. Vantaan kaupungintalolla juhlavaan lipunnostoon osallistuu kaupunginjohtaja Pekka Timonen, Helsingissä lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari ja Espoossa kolmessa eri pisteessä ohjelmallisen lipunnoston suorittaa Teatteri Hevosenkengän satumaiset hahmot. Kunniavieraina kaikissa tilaisuuksissa ovat lapset, joita odotetaan paikalle useita satoja ympäri pääkaupunkiseutua. 

Valoa marraspimeyteen satojen lasten tekemän taiteen muodossa

Lapsen oikeuksien viikkoon liittyen myös Hämeenlinna, Vantaa ja Oulu ovat luoneet yhteistyössä Pinnan alla -maalausinstallaation, joka tarjoaa näkymän veden ja mielen syvyyksiin. Teosta on ollut maalaamassa yhteensä noin 440 koululaista. Opetus ja kulttuuriministeriöltä hankeavustusta saanut installaatio toteutetaan marraskuun aikana Hämeenlinnan Kulttuurikeskus ARXin, Oulun lastenkulttuurikeskuksen ja Vantaan Lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden yhteistyönä, ja sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa UV-valoteoksiin erikoistunut Flowers of Life -taiteilijaryhmä.

Kuvat: Juho Parikka/Flowers of Life

Teos tuo valoa marraspimeyteen satojen lasten tekemän taiteen muodossa. Korkealla päiden yläpuolella kelluvassa maalausinstallaatiossa hohtavat vedenalaiset eliöt ja kasvit taianomaisessa uv-valossa. Pinnan alaisiin maailmoihin kätkeytyy myös luovuus, mielikuvituksen rikas todellisuus, jossa kaikki on mahdollista.

– Ellemme vaali lasten osallisuutta taiteeseen, on vaarana, että luovuus haalistuu ja mielikuvituksen värit sammuvat. Viestinämme on, että taide ulottuu pintaa syvemmälle. Se tarjoaa lapsille ja nuorille paikan kasvaa yksilönä ja osana yhteisöä, omaa ja toisten luovuutta kunnioittaen, kiteyttää Kulttuurikeskus ARXin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri.

Lisätietoa:
Espoo: lastenkulttuurikoordinaattori Johanna Kallioaho, johanna.kallioaho@espoo.fi, 043 824 5199 
Helsinki: lastenkulttuurin erityissuunnittelija Laura Arala, laura.arala@hel.fi 
Vantaa: kulttuurituottaja Hanna Nyman, hanna.nyman@vantaa.fi, 040 843 6665
Hämeenlinna: lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri, minna.haveri@hameenlinna.fi, 040 8696374, 
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto: viestintäkoordinaattori, Hanna Nordström, hanna.nordstrom@lastenkulttuuri.fi, 044 368 1824

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023 teemalla Lapsella on oikeus hyvinvointiin. Teemaviikon järjestää lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto, johon myös Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto kuuluu. Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi viestintäverkostoa.

Artikkelin kuva: Anu Pynnönen.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.