fbpx Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksien viikko

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 18.–24.11.2024

Lapsen oikeuksien viikon 2024 teemana on lapsen oikeus oppimiseen. Viikko kutsuu kiinnittämään huomion lasten ja nuorten oikeuteen oppia, koulutuksen merkitykseen sekä oppimisen iloon.

Lastenkulttuuri mukana lapsen oikeuksien viikolla

Taiteen ja kulttuurin merkitys lasten oppimisen tukemisessa on kiistaton. Lastenkulttuurikeskusten liitto kannustaa vanhempia, opettajia, päättäjiä ja jokaista lapsen elämään kuuluvaa tukemaan ja edistämään lasten osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin, jotta jokaisen lapsen mahdollisuudet luovuuden kautta oppimiseen olisivat yhdenvertaiset.

Taide kuuluu kaikille ja on myös lapsen oikeus.

Taide edistää ajattelun taitoja ja iloa

Taidelähtöisiä menetelmiä voi tutkimustietoon nojaten käyttää oppimisen ja hyvinvoinnin tukena. Ne yhdistävät kokonaisvaltaisesti tekijän tiedon, taidon, tunteen ja tahdon, minkä vuoksi ne koetaan ja vastaanotetaan yleensä voimakkaasti. Luova tekeminen antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden itsenäiseen toimijuuteen, kokonaisvaltaiseen keholliseen kokemuksellisuuteen, itsetunnon vahvistumiseen ja aktiiviseen ryhmän jäsenyyteen.

Taiteen avulla voidaan tukea lapsen oppimista esimerkiksi matematiikassa, kielellisessä ilmaisussa tai luonnontieteissä. Taide voi myös auttaa lapsia käsittelemään tunteitaan ja oppimaan sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Tule mukaan lapsen oikeuksien viikolle!

Lastenkulttuurikeskusten liitto kannustaa mahdollisimman monia osallistumaan lapsen oikeuksien viikkoon. Viikon tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

  1. Järjestä toimintaa tai tapahtuma lapsen oikeuksien viikolla. Jokainen järjestö, kunta tai muu organisaatio voi edistää lasten oikeuksia ja niistä puhumista järjestämällä toimintaa viikon aikana, esim. leikin tai tehtävien kautta, keskusteluhetkellä lasten tai nuorten kanssa lapsen oikeuksista tai järjestämällä tapahtuman tai osallistumalla sellaiseen.
  2. Pidä ääntä lapsen oikeuksien viikolla sosiaalisessa mediassa tai muussa viestinnässä. Voit vapaasti hyödyntää lapsen oikeuksien viikon visuaalista ilmettä.

Tapahtumia lapsen oikeuksien viikolla

20.11. Lapsen oikeuksien päivä on vakiintunut liputuspäivä. Liput salkoon!

20.11. Lapsenpäivä-palkinto myönnetään vuosittain yhteisölle lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä merkittävästä työstä tai saavutuksesta. Käy äänestämässä omaa ehdokastasi 7.10. mennessä Taiken verkkosivuilla.

21.11. Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä

22.11. Lapsen oikeuksien viikon perjantaina järjestetään Lapset mukaan töihin -päivä, jolloin tuhannet lapset tutustuvat työpaikkoihin eri puolilla Suomea.

Lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kurkkaa lastenkulttuuri.fi tapahtumat-kalenteriin!

Lapsen oikeuksien viikkoon 2024 liittyvät blogit

Lapsen oikeus oppia oman kotikaupungin kulttuurissa
Liisa Aholainen, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaari

Lapsen oikeuksien teemaviikon järjestää lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Lastenkulttuurikeskusten liitto on osa Lapsen oikeuksien viestintäverkostoa.


Lasten ja nuorten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artiklan mukaan jokaisella lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. Suomi on allekirjoittanut lapsen oikeuksien sopimuksen, ja se velvoittaa meitä edistämään lasten ja nuorten yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuritoimintoihin. (lapsen oikeuksien sopimus, 31 artikla)

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus. Sopimus tuli Suomessa voimaan 1991. YK:n lapsen oikeuksien päivä 20.11. on Suomessa vakiintunut liputuspäivä.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.