Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023
Lapsen oikeuksien vuoden 2023 teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin.
Vuoden 2023 lapsen oikeuksien teemana on tänä vuonna lapsen oikeus hyvinvointiin, jossa mielen hyvinvointi nousee vuoden aikana erityisesti esiin. Laadukas lastenkulttuuri tukee lasten ja nuorten hyvinvointia, kasvua ja oppimista monella tapaa. Taiteisiin osallistumisella on havaittu positiivinen yhteys mm. koettuun elämänlaatuun, terveyteen ja tyytyväisyyteen. Taiteella on havaittu myönteisiä vaikutuksia myös mielen terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin
Lasten ja nuorten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin
Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin. Sopimus edistää lapsen oikeutta osallistua kaikkeen kulttuuri- ja taide-elämään ja kannustavat sopivien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista kulttuuri-, taide-, virkistys- ja vapaa-ajantoimintoihin. (Lapsen oikeuksien sopimus, 31 artikla)
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto jäsenineen on myös mukana kampanjaviikossa.

Tule mukaan Lapsen oikeuksien viikolle!
Lapsen oikeuksien viikko kutsuu pohtimaan ja pitämään ääntä tänä vuonna lapsen oikeudesta hyvinvointiin.
Lapsen oikeuksien käsittely leikin ja tehtävien kautta kouluissa, varhaiskasvatuksen yksiköissä sekä tapahtumissa, lisää niin lasten kuin aikuistenkin tietoisuutta lapsien oikeuksista.
Viikon ohjelmassa voi hyödyntää Lapsenoikeudet.fi-sivuston materiaaleja: Vuoden 2023 viestintämateriaalit
Viestintämateriaaleja saa vapaasti hyödyntää sosiaalisessa mediassa ja Lapsen oikeuksien viikon markkinoinnissa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus. Sopimus tuli Suomessa voimaan 1991. YK:n Lapsen oikeuksien päivä 20.11. on Suomessa vakiintunut liputuspäivä. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023, ja tänä vuonna sen teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin.
Kansalliseen lapsen oikeuksien viestintäverkostoon kuuluu valtion ja kirkon toimijoita sekä lapsi- ja nuorisojärjestöjä, kuten Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja sitä ohjaa lapsiasiavaltuutettu.