fbpx Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksien viikko

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023

Lapsen oikeuksien viikko kutsuu pohtimaan ja pitämään ääntä tänä vuonna lapsen oikeudesta hyvinvointiin.

Lapsen oikeuksien vuoden 2023 teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin

Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus hyvinvointiin, jossa mielen hyvinvointi nousee vuoden aikana erityisesti esiin. Kulttuuri ja taide tukee omalta osaltaan lasten ja nuorten hyvinvointia, kasvua ja oppimista monella tapaa. Taiteisiin osallistumisella on havaittu positiivinen yhteys mm. koettuun elämänlaatuun, terveyteen ja tyytyväisyyteen. Taiteella on havaittu myönteisiä vaikutuksia myös mielen terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Tule mukaan Lapsen oikeuksien viikolle!

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto kannustaa mahdollisimman monia osallistumaan lapsen oikeuksien viikkoon. Viikon tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

Teemaviikkoon voi osallistua monin tavoin, esim. leikin tai tehtävien kautta kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, keskusteluhetkellä lasten tai nuorten kanssa lapsen oikeuksista, järjestämällä tapahtuman tai osallistumalla sellaiseen.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Näistä tarkemmat tiedot löytyvät kunkin jäsenkeskuksen verkkosivuilta.

Lue blogi: Lapsen oikeuksien viikolla suunnataan huomio lasten ja nuorten hyvinvointiin

Lue uutinen: Lapsen oikeuksien viikolla vaalitaan lasten osallisuutta taiteeseen

Viikon ohjelmassa voi hyödyntää Lapsenoikeudet.fi-sivuston materiaaleja. Viestintämateriaaleja saa vapaasti hyödyntää sosiaalisessa mediassa ja Lapsen oikeuksien viikon markkinoinnissa.

Lasten ja nuorten oikeus taiteeseen ja kulttuuriin

Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin. Sopimus edistää lapsen oikeutta osallistua kaikkeen kulttuuri- ja taide-elämään ja kannustavat sopivien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista kulttuuri-, taide-, virkistys- ja vapaa-ajantoimintoihin. (Lapsen oikeuksien sopimus, 31 artikla)


YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus. Sopimus tuli Suomessa voimaan 1991. YK:n Lapsen oikeuksien päivä 20.11. on Suomessa vakiintunut liputuspäivä. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023, ja tänä vuonna sen teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin.  

Kansalliseen lapsen oikeuksien viestintäverkostoon kuuluu valtion ja kirkon toimijoita sekä lapsi- ja nuorisojärjestöjä, kuten Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja sitä ohjaa lapsiasiavaltuutettu.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.