fbpx Hyppää sisältöön

Lapsenpäivä-palkinnot Turun Nuorelle Teatterille ja Race Horse Companylle

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on myöntänyt Lapsenpäivä-palkinnon Turun Nuori Teatteri – Åbo Unga Teater ry:lle ja Race Horse Company:lle. Molemmat palkitut saivat 9 000 euroa.

– Meidän aikuisten tehtävänä on vahvistaa lasten ja nuorten uskoa tulevaisuuteen. Näin Lapsen oikeuksien päivänä haluan korostaa, että lasten oikeudet ovat meidän aikuisten velvollisuuksia. Yhteiskunnallinen epävakaus edellyttää meiltä aikuisilta sitä, että olemme aiempaa kiinnostuneempia siitä, miten meidän lapset ja nuoret voivat ja jaksavat. Tässä ajassa mielekkään harrastuksen löytäminen on entistäkin tärkeämpää, toteaa ministeri Sari Multala

Lapsenpäivä-palkinto myönnetään vuosittain yhteisölle lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä merkittävästä työstä tai saavutuksesta. Turun Nuori Teatteri palkittiin työstä lasten teatteriharrastuksen ja -kasvatuksen eteen. Race Horse Company sai palkinnon saavutuksesta innostaa lapsia nykysirkuksella.

Turun Nuori Teatteri – Åbo Unga Teater ry

Turun Nuori Teatteri on ammattijohtoinen kaksikielinen harrastajateatteri. Teatteri on perustettu vuonna 1972 edistämään lasten luovaa toimintaa Turun alueella. Teatterin toimintaan osallistuu 350 lasta ja nuorta. Teatteri antaa taiteen perusopetusta ja sillä on vilkas esitystoiminta. Teatteritaiteen perusopetus alkoi vuonna 1996.

Teatteri korostaa laadukasta opetusta ja lasten kuuntelemista. Se myös haluaa ylläpitää avointa suhdetta lapsiin ja nuoriin, pysyä ajan hermolla ja seurata nuorten maailmaa. Tavoitteissa korostuu jokaisen lapsen ja nuoren ainutlaatuisuus ja rajattomat mahdollisuudet taiteen tekemiseen hyvässä ilmapiirissä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala onnittelee nuorta teatterilaista ja Mike Pohjolaa. Kuvat: Katarina Koch

Teatterin taiteellinen johtaja toivoo kiireellistä taloudellista pelastuspakettia lastenkulttuurille ja nuorisoteattereille kautta maan

Turun Nuori Teatterin taiteellinen johtaja Mike Pohjola lausui alla olevat sanat palkintojenjakotilaisuudessa.

Arvon kulttuuriministeri, hyvät läsnäolijat

Turun Nuoren Teatteri – Åbo Unga Teater kiittää saamastaan tunnustuksesta. Olemme ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka on toiminut jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Toiminnassamme on mukana satoja lapsia ja nuoria, katsomoissa vielä paljon lisää. Olemme sukupolvien ajan olleet turkulainen instituutio. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 tapahtumakalenterin avaava suurproduktio oli meidän tekemämme.

Nyt koronasulkujen jälkeen ja hiipuvien kulttuuritukien aikana me, kuten koko Suomen esittävän taiteen kenttä, olemme pahassa pulassa. Samalla kun kiitämme palkinnosta, toivomme kiireellistä taloudellista pelastuspakettia lastenkulttuurille ja nuorisoteattereille kautta maan.

Tänään on kansainvälinen lasten oikeuksien päivä. YK:n lasten oikeuksien sopimuksen pykälän 31 mukaan lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. Tästä pykälästä on pidettävä kiinni. 

Samalla lasten kaikki muutkin oikeudet on otettava erityissuojeluun. Lasten oikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu täysimääräisinä köyhien, vammaisten, maahanmuuttajataustaisten tai eri vähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten osalta. Maailmalla taas lapsia tapetaan ja jopa kouluja ja sairaaloita pommitetaan. Suomi ei ole aina puolustanut lasten oikeuksia vaan on lähipäivinä jopa ilmaissut tukensa näille rikoksille.

Suomi on allekirjoittanut YK:n lasten oikeuksien sopimuksen. Sen pitäisi näkyä kaikessa toiminnassamme niin sisäpolitiikan, ulkopolitiikan kuin kulttuuripolitiikankin saralla, ei vain tänään lapsen oikeuksien päivänä vaan jokaisen päivän jokaisena tuntina.

Tämän palkinnon vastaanottamisen myötä kiitän ministeriä ja toivon kaikille maailman lapsille mahdollisuutta elää, kasvaa ja ilmaista itseään. Palkintorahan turvin pidämme jatkossakin huolta siitä, että tämä toteutuu ainakin meillä Turun Nuoressa Teatterissa.

Kiitos.

Race Horse Company

Race Horse Company on kehittänyt toimintamalliin, johon kuuluu ennakkotehtävät eli temppuharjoituksia ja tietoa sirkuksesta taiteenalana lapsille päiväkodissa tai koulussa, nykysirkusesitys ja pitkä keskustelu lasten kanssa esityksen jälkeen – perinteisen palautelomakkeen lisäksi. Toimintamalli on vapaasti muiden toimijoiden hyödynnettävissä.

Sirkusryhmällä on kolme lastennykysirkusesitystä, joista uusin on ”Chevalier -Keppihevossirkus”. Race Horse Company tekee nykysirkusta myös yläkoululaisille ja on mukana Taidetestaajien ohjelmistossa. Race Horse Companyn lastennykysirkusesitykset ja niiden oheistoiminta ovat maamme innovatiivista lastenkulttuuria parhaimmillaan. Palkinnolla kannustetaan Race Horse Companya jatkamaan työtään lasten ja nuorten parissa. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala onnittelee Race Horse Companyn Kalle Lehtoa ja Rauli Dahlbergia.
Kalle Lehto ja Rauli Dahlberg. Kuvat: Katarina Koch
Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.