fbpx Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten kulttuurikasvatus saa merkittävän osuuden eduskunnan joululahjarahoista

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto saa kulttuurikasvatukseen 200 000 euroa ja koululaisten tasa-arvoisten taidevierailujen eli Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman jatkamiseen 1 000 000 euroa. Valtiovarainvaliokunnan jakamista joululahjarahoista eli talousarvion jakamattomista varoista kohdistetaan myös muillekin kulttuurin ja sivistyksen edistämisohjelmille, kuten esittävien taiteiden päiväkotien ja koulujen vierailuihin sekä lukutaitotyötä ja sanataideopetusta edistäviin ohjelmiin.

Valiokunta osoittaa 1 000 000 euroa Taidetestaajat-toiminnan jatkamiseen. Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1—2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin esim. teatteriin, taidemuseoon tai oopperaan. Lasten palautteen kautta toiminta auttaa myös taidelaitoksia ohjelmistosuunnittelussa.

”On hienoa, että valtio on edelleen mukana Taidetestaajien rahoituksessa. Taidetestaajat edistää ainoana valtakunnallisena kulttuurikasvatusohjelmana merkittävästi lasten kulttuuristen oikeuksien toteutumista. Taidekasvatuksen lisäksi Taidetestaajat tarjoaa mahdollisuuksia ryhmäytymiseen, matkustustaitojen oppimiseen sekä nuoren osallisuuden tunteen kehittymiseen.”

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman päällikkö Joonas Keskinen

Valiokunta osoittaa myös 200 000 euroa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolle kulttuurikasvatukseen. Liitto ja sen jäsenkeskukset ovat mukana muun muassa tukemassa kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien laatimisessa ja toteuttamisessa. Kulttuurikasvatussuunnitelmien avulla kulttuurikasvatus on saavuttavaa, tasa-arvoista, systemaattista ja monipuolista. Kouluissa järjestetty, ohjattu taide- ja kulttuuritoiminta edistää lasten ja nuorten luovia taitoja, kulttuurikompetenssia ja oppimisen edellytyksiä.

Eduskunnalle tehdyn valtion talousarvioesityksen mukaan vuonna 2023 on tavoitteena saada taiteen ja kulttuurin tekeminen, tuotanto, kulutus ja käyttö palautumaan mahdollisimman hyvin koronaepidemian aiheuttamaa kriisiä edeltävälle tasolle. Samalla on tärkeää edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä toimia, jotka lisäävät yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuuriin.

Valiokunta korostaa taiteen ja kulttuurin myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Erityisen tärkeää on edistää lasten ja nuorten tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuriharrastuksiin, ja tukea näin lasten ja nuorten kasvua, oppimista ja hyvinvointia. 

Valtio on päätöksillään osoittanut merkittävää tukea lapsiin ja nuoriin kohdistuvalle kulttuuritoiminnalle. Liiton koordinoimien kokonaisuuksien lisäksi merkittävä tuki kohdistuu lukutaidon edistämiseen ja esittävien taiteiden vierailuihin kouluissa ja päiväkodeissa.”

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta
Nuoria taidetestaajia Tampereen Teatterilla odottelemassa näytöksen alkamista. Kuva: Heidi Rantanen

Artikkelin kuva: Anu Pynnönen

Lähde: Valiokunnan mietintö VaVM 37/2022 vp (13.12.2023)

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.