fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurifoorumi 2023 Keski-Pohjanmaalla – Kaustisella perintö on elänyt poikkeuksellisen vahvasti jo kauan

Yhdestoista valtakunnallinen Lastenkulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna Kaustisella 15.–16.11.2023.

Vuoden 2023 Lastenkulttuurifoorumin teema on aineeton kulttuuriperintö, joka on esillä laajasti tänä vuonna muutenkin: Unescon sopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi täyttää 20 vuotta ja sen ratifioinnista Suomessa tulee kuluneeksi 10 vuotta. Myös koko vuoden kattavan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ‑tapahtumakokonaisuuden teemana on elävä perintö. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenverkosto valmistaa teemaan liittyen vuoden aikana aineettoman kulttuuriperinnön menetelmäoppaan, joka esitellään Lastenkulttuurifoorumissa.

”Käytännössä kaikki aineettoman kulttuuriperinnön turvaaminen on lastenkulttuurityötä – ilman tulevia perinteenharjoittajia mikään ilmiö ei jatku elävänä. Samalla kulttuuriperintö on voimavara lasten ja nuorten identiteetin rakentumisessa, yhteisöihin kiinnittymisessä ja paikkansa löytämisessä.”

Kaustisella aineettoman kulttuuriperinnön teemaan päästään sukeltamaan ympäristössä, jossa perintö on elänyt poikkeuksellisen vahvasti jo kauan. Kaustislainen viulunsoitto liitettiin vuonna 2021 Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lukuisten globaalisti tunnettujen ilmiöiden seuraan.

”Vain muutaman tuhannen hengen yhteisössä ja naapuripitäjissä on satoja paikallisen musiikki- ja tanssiperinteen harrastajia, joille oma kulttuuriperintö on osa jokapäiväistä arkea. Perinne siirtyy luontevasti sukupolvelta toiselle vuosikymmenestä ja ‑sadasta toiseen ja kukoistaa nykypäivänä siinä kuin aiemminkin”.

Anttilan perheyhtye. | Kuva: Lauri Oino

Kaustiselle on vuosikymmenten mittaan rakentunut myös vahva kulttuuriperinnön turvaamisen osaamiskeskittymä, tunnetuimpina osinaan koko maan pelimannit kokoava Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ja Kansanmusiikki-instituutti, joka on maan ensimmäinen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen akkreditoitu asiantuntijajärjestö sekä kaustislaisen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelän luoma näppäripedagogiikka. Aineeton kulttuuriperintö on myös Foorumin järjestävän, Keski-Pohjanmaalla Kaustiselta käsin toimivan Lastenkulttuurikeskus Lykyn painopistealue.

Upeat puitteet elävälle perinnölle tarjoavat muun muassa legendaarinen Pelimannitalo ja moneen kertaan palkitun arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema Kansantaiteenkeskus.

Lastenkulttuurifoorumin 2023 järjestää Lastenkulttuurikeskus Lykky yhteistyössä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja Museoviraston kanssa.

Näppärikonsertti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla | Kuva: Lauri Oino

Blogin pääkuva: Näppärikonsertti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Kuvaaja: Risto Savolainen

Blogi on koottu Lastenkulttuurikeskus Lykyn tuottaja ja Kansanmusiikki-instituutin kehittämispäällikkö Lauri Oinon kirjoittaman tekstin perusteella.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.