fbpx Hyppää sisältöön

Pikkuprovinssi – pienten ihmisten juhla

Törnävänsaaren luonnonkaunis ympäristö, Östermyran upea miljöö ja vuosi 1798. Seinäjoki virtaa vuolaasti. Rakennetaan kartano. Sen ympärille syntyy teollisuutta ja maataloutta. Pian ihmiset haluavat erinäisiä huvituksia ja täten värikkäitä laulu- ja soittojuhlia aletaan järjestää. Kolmesataa vuotta myöhemmin vuonna 2018 sama miljöö toimii ilakoivien lasten taidefestivaalin areenana.

Pikkuprovinssi on suora jatkumo Törnävänsaaren alueen pitkään juhlahistoriaan. Kolmensadan vuoden aikana alueella on laulu- ja soittojuhlien lisäksi järjestetty myös Seinäjoen rakkainta festivaalia Provinssia. Tämä ihmisten juhla täyttää kesällä 40 vuotta ja sisarfestivaalinsa Pikkuprovinssi kulkee samoissa jalanjäljissä, muutaman askeleen perässä. Yhdeksänkymmentäluvun lapsena Pikkuprovinssi on yksi Suomen pitkäikäisimmistä lastenfestivaaleista.

Pikkuprovinssin tavoitteena on tuottaa kävijöilleen kokonaisvaltainen tapahtumaelämys. Se on kaikille avoin, laadukas ja tunnelmallinen lastenkulttuuritapahtuma, jossa riittää koettavaa joka aistille. Lapset ovat tapahtuman tähtiä. He pääsevät esiintymään laadukkaissa puitteissa. Lasten esitysten lisäksi tarjolla on monipuolista tekemistä ja kokemista lastenkulttuurin ammattilaisten tuottamana.

Seinäjoen vanha pato luo tapahtumaan oman äänimaisemansa. Tapahtuman ensimmäisenä päivänä padon kohinaa täydentää bändisoitto. Tuolloin festivaalin lavalle astuu alakoulujen bändikerhojen yhtyeitä. Kaikkiaan legendaarisella tapahtuma-alustalla pääsee esiintymään 14 nuorta bändiä. Toisena päivänä on vuorossa koko perheen festivaalipäivä. Tuolloin taiteillaan erilaisten työpajojen tiimoilla. Elektropajassa syntyy äänitaidetta ja sirkustyöpajassa kokeillaan astumista sirkustaiteilijan saappaisiin. Välillä voi hengähtää satupiknikissä, tutustua rastiradalla aisteihin tai käydä katsomassa esittävää taidetta musiikin ja improvisaatioteatterin muodossa.

Mikä sitten tekee Pikkuprovinssista niin erityisen? Voisiko se olla vaikka festivaalialueen koristelu, jota on tehty pitkin kevättä Louhimon Omakerhoissa ja yhteistyökumppaneiden kanssa? Entä kiireetön yhdessäolo tai perheiden yhteinen tekeminen taiteen parissa? Miten on laita talkoolaisien tai moninaisen yhteistyöverkoston kanssa? Yhteistyökumppaneista pitkäaikaisin on Seinäjoen elävän musiikin yhdistys. Ilman järjestämäänsä Provinssia ei olisi Pikkuprovinssia.

Ehkä erityisyys muodostuu näistä kaikista. On mahtavaa tehdä yhdessä ja yhteisöllisesti lastentapahtumaa, kohdata kiireettömästi ja innoittaa taiteeseen. Ikiaikainen Törnävänsaari on mahtava paikka myös lapsille. Uskoisin Östermyran kartanon isäntä Abraham Falanderin myhäilevän pulisonkiensa takaa alueen nykyisestä käytöstä. Joki virtaa ja soitto soi. Pikkuprovinssi on pienten ihmisten juhla!

Tuomo Kallio

Lastenkulttuurikoordinaattori
Lastenkulttuurikeskus Louhimo

Kirjoittaja on 90-luvun alussa Pikkuprovinssin lavalla esiintynyt musiikki-intoilija ja lastenkulttuurisetä. Pikkuprovinssi järjestetään Seinäjoen Törnävänsaarella 17. & 19.5.2018

Tapahtuman kotisivut:

www.pikkuprovinssi.fi

Vuoden 2017 tunnelmiin voit perehtyä täältä:

Pikkuprovinssin bändikatselmus juhlittiin vuonna 2017 legendaarisessa Paviljongissa. Kuva: Katariina Vestergård
Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.