fbpx Hyppää sisältöön

Tutustumassa Porin Kruunupään taidetoimintaan – kesätyöntekijät kesätyöntekijän haastattelussa

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto vieraili Porin reissulla SuomiAreenan lisäksi lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä. Tunnelmia paikan päältä pystyt aistimaan muista somekanavista, mutta vierailun ohessa kesätyöntekijä pääsi haastatteluhommiin. Tutustuin Kruunupään kesätyöntekijöihin ja äkkiäkös keskustelusta tuli mainio haastattelu.

Kruunupää toteuttaa monipuolista toimintaa aina vauvoista aikuisiin asti. Vauvaperheitä Kruunupää haluaa tutustuttaa kulttuurin maailmaan tarjoamalla mm. Värikylpy-työpajoja. Toiminta ulottuu aina tapahtumista vaihtuviin näyttelyihin koskien kulttuuria, joten toiminnasta on saatu mielestäni aika monipuolista ja ennen kaikkea lasta palvelevaa.

Kesätyöntekijöitä Kruunupäässä on kaksi kappaletta. Milo Kivirannalle paikka on jo entuudestaan tuttu, samoin työ taiteen parissa. Nyt siihen on vain erilainen lähestymistapa.

– On tullut haettua aiemminkin jo lastenkulttuurikeskukselle töihin, mutta tänä kesänä sitten päädyin tänne. Kokemusta on kuitenkin tullut Porin taidemuseosta ja vanhempien kautta päässyt avustamaan monia kulttuuritapahtumia, Milo sanoo.

Työn merkityksellisyys korostuu lasten kanssa

Kivirannan kotipaikka on Pori, mutta opiskelu tapahtuu Tampereella – omien sanojensa mukaan opinnot eivät keskity kulttuuriin, vaikka kirjoittaminen on vahvasti mukana. Nuorelle on syntynyt positiivinen kokemus työstä ja hän kokee tekevänsä merkityksellistä työtä.

– Opiskeluala ei saa hämätä. Vaikka opiskelen viestintätieteitä ja journalistiikkaa Tampereen yliopistossa, kulttuuri on todella iso osa elämääni. Tämä kesätyö on minun paikkani, sillä pääsen leikkimään lasten kanssa ja avustan työpajojen järjestelemisessä. Viestintääkin on päässyt tekemään, Milo kertoo.

– Kruunupäässä olen kokenut olevani olennainen osa työpaikkaa, koska saan hyödyntää kiinnostustani kulttuuriin työnteossa. Mahdollistan lapselle kulttuurielämyksiä, jotka ovat osallistavia, Milo toteaa.

Kesätyöntekijät pohtivat kulttuurin merkitystä työssään visuaalisesti sisustetuissa tiloissa. Kuva: Samuel Pulkkinen

Tiia Fromille taide on luonut eri työpaikkoja

Toinen kesätyöntekijä, Tiia From on taiteiden parissa niin päivätyön kuin oman yrityksenkin kautta. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri, mutta opiskelee paraikaa kuvataiteilijaksi.

– Viime kesä tuli tehtyä töitä toisen porilaisen kulttuuritoimijan kanssa, mikä teki yhteistyötä Kruunupään kanssa. Aika luonnollisen siirtymän kautta tupsahdin tänne, Tiia naurahtaa.

Työnkuva hänellä on melko laaja painottuen taidetoiminnan toteuttamiseen lapsille. Hän toteaakin heti, että kulttuuri on työn ydin. Kruunupää parantaa taiteen tekemisen saavutettavuutta toiminnallaan, jotta lapsilla olisi paremmat mahdollisuudet osallistua taidetoimintaan.

– Kaikki kesätorstai-päivät ovat minun toteuttamiani, ja niissä haluan painottaa juuri kulttuurin tuottamista. Lapset saavat toteuttaa juuri omanlaistaan taidetta. Päätavoitteena on antaa taide-elämyksiä lapsille, joilla ei ole päätoimista mahdollisuutta harrastaa ympärivuotisesti, Tiia sanoo.  

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.