fbpx Hyppää sisältöön

Unelmat – nuorten kirjoituskilpailun satoa

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton, IBBY Finlandin ja Lastenkirjainstituutin järjestämään kirjoituskilpailuun osallistui lähes 90 nuorta.

Tyylilajiltaan kirjoitukset olivat realistisia kertomuksia, fantasiaa, satuja, runoja ja olipa joukossa yksi kuvaelmakin. Pituudeltaan kirjoitukset olivat muutamasta kymmenestä rivistä neljään tiheästi kirjoitettuun sivuun. Nuorten unelmat olivat joko hyvin henkilökohtaisia tai globaaleja, suuriin yhteiskunnallisiin teemoihin liittyviä tekstejä, joissa pohdittiin niin rasismia kuin feminismiäkin.

Yleismaailmalliset unelmat koskivat esimerkiksi toivetta maailman rauhasta, koronan loppumisesta, tasa-arvoisesta maailmasta ja nälänhädän poistamisesta. Henkilökohtaiset unelmat käsittelivät kasvamista, kotia, perhettä, ystävyyttä, rakkautta, opiskelua, lemmikkieläintä ja tulevaisuuden ammattia. Tulevaisuuden ammateista suosituimmat olivat kirjailija, muusikko, urheilija ja lääkäri. Unelmia olivat myös olla filosofi, lentokapteeni, taustatanssija, rekkakuski, kahvilanpitäjä ja helikopterilentäjä. Lemmikkieläinten ehdoton suosikki oli koira, sekä hevoset ja ponit. Koiran rooli tärkeänä ystävänä korostui.

Yllättävän moni kirjoittaja kyseenalaisti unelmat ja unelmoinnin. Nuoret miettivät, kannattaako unelmoida, uskaltaako unelmoida ja kenellä ylipäätään on oikeus unelmoida. Tulevaisuuden unelmien ohella katse saattoi suuntautua menneisyyteen ja lapsuuden unelmiin. Tekstien pohjalta jäi vahva vaikutelma siitä, että monen nuoren mielestä unelmien toteutumiseen vaikuttaa oman tahdon ja taidon lisäksi ympäristön tuki. Nuoret eivät kaihtaneet myöskään yksinäisyydestä, vakavista sairauksista, henkilökohtaisista menetyksistä ja kuolemasta kirjoittamista.

Miten 13–19-vuotiaat nuoret kirjoittavat unelmista? Kirjoitukset ovat taitavia, liikuttavia, kypsiä, rohkeita ja rehellisiä. Jotkut ajatukset olivat kuin hiottuja aforismeja. Voittajan valitseminen loistavien kirjoitusten joukosta ei ollut helppoa. Jokainen nuori kirjoittaja ansaitseekin kiitoksen. Valintaraati totesi yksimielisesti, että ympäri Suomea tulleiden tekstien lukeminen oli hieno ja antoisa kokemus. Unelmat aiheena oli hyvin intiimi, kiinnostava ja ajatuksia herättävä.

Voittajat: 

  1. Aili Savolainen (14v.), Nukari, 250€
    ”Muistoissa elävä unelma”
  2. Hermanni Somersalmi (15 v.), Sundsberg, 150€
    ”Alahyllyteoria”
  3. Helmi Hälikkä (18v.), Mäntyharju, 100€
    ”Sinä vuonna puolukoita kypsyi valtavasti”

Kunniamaininnat:

Pia Hellman (15 v.)
”Unelmien kääntöpuoli”
Ella Laukkanen (15 v.)
”Kirkas väri pisti silmään…”
Helmi Saukkoriipi (18 v.)
”Unelmat kuin usvaa”

Kiitos kaikille osallistujille ja lämpimät onnittelut voittajille!


Valintaraatiin kuuluivat:
Marketta Könönen (IBBY Finland)
Lotta Luukila (Lastenkirjainstituutti)
Ninni Pehkonen (Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto)

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.