fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurifoorumissa verkostoiduttiin ja pidettiin liiton sääntömääräinen kokous

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi pidettiin Lahdessa, Euroopan ympäristöpääkaupungissa 16-17.11, Lapsen oikeuksien viikolla. Foorumin järjestämisestä vastasivat tänä vuonna Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Lastenkulttuurikeskus Efekti Lahdesta. Foorumiin osallistujia oli paikan päällä kaikkiaan 150. Tapahtuman avajaiset sekä kansainvälinen osuus striimattiin livelähetyksenä.

Ympäristöteemainen Lastenkulttuurifoorumin aiheina oli mm. lasten ja nuorten ympäristö- ja ilmastoahdistuksen käsitteleminen taiteen keinoin ja lastenkulttuurin kestävä kehitys. Foorumin avasi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Kaksipäiväisen foorumin loppupuheenvuoron piti neuvotteleva virkamies Iina Berden Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Vaikka foorumin kantavana teemana oli kestävä kehitys, puheenvuoroissa nousi esiin myös lapsilähtöinen taide ja kulttuuri, sekä sen ammattimaiset toteuttajat. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kiitti puheenvuoron lopussa kaikkia lastenkulttuurin toimijoita työstä, jota he tekevät suomalaisen kulttuurin ja taiteen tulevaisuuden eteen:

”Suomen lastenkulttuurille on ominaista lapsilähtöisyys. Lastenkulttuuri pyrkii vastaamaan lasten toiveisiin ja tunnistamaan mielikuvitukseen ja luovuuden mahdollisuudet. Kulttuuri- ja taidekasvatuksen laadun tae ovat lastenkulttuurin ammattilaiset, ohjaajat, yleisötyön ammattilaiset ja museopedagogit.”

Taidekasvattajille, lastenkulttuurin toimijoille ja kasvatusalan ammattilaisille sekä kaikille kestävästä kehityksestä kiinnostuneille oli tarjolla monipuolisesti seminaareja. Foorumissa julkaistiin myös maksuton lastenkulttuurin kestävän kehityksen opas, joka antaa ohjeita ja vinkkejä kuinka kestävän kehityksen voi huomioida omassa taidekasvatustyössä, esitys- ja harrastustoiminnassa sekä näyttelytoiminnassa.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen Lastenkulttuurifoorumin avajaissa.
Kuva: Mátyás Stoller

Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton sääntömääräisen syyskokous järjestettiin tapahtuman toisena päivänä 17.11. Kokouksessa hyväksyttiin liiton hallituksen esitys liiton uudeksi strategiaksi vuodelle 2022-24, sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2022. Liiton toiminnan painopisteet seuraava vuonna tulevat olemaan 1) lastenkulttuurin asemaan ja näkyvyyteen vaikuttaminen maassamme, 2) tasa-arvoisen kulttuurikasvatuksen sekä taiteen ja kulttuurin harrastamisen edistäminen, 3) lasten osallisuuden, kulttuurihyvinvoinnin ja kestävän kehityksen vahvistaminen sekä 4) maamme vaikuttavimman lastenkulttuurin asiantuntijaverkoston mahdollistaminen. Liiton visiona tulee olemaan vuosille 2022-24 ”Lapsen oikeus kulttuuriin ja taiteeseen toteutuu”.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallituksen sääntömääräisessä kokouksessa nimettiin myös uusi hallitus ensi vuodeksi. Liiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa Tiina Susiluoto täydellä kannatuksella. Puheenjohtajan lisäksi hallituksessa on 6 varsinaista jäsentä sekä 3 yleisvarajäsentä.


Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.