fbpx Hyppää sisältöön

Lapsella on oikeus kulttuuriin ja taiteeseen – Lapsen oikeuksien viikko 2021

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto viettää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lapsen oikeuksien viikkoa Lastensuojelun Keskusliiton jäsenenä. Viikkoa vietetään valtakunnallisesti 16.-22.11.2020.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artiklaan on kirjattu lapsen oikeus osallistua kulttuurielämään ja taiteisiin. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus osallistua kulttuuripalveluihin riippumatta asuinpaikastaan tai sosioekonomisesta taustastaan.

Kulttuuritoiminnan merkitys lapsen hyvinvoinnille on laajasti tunnustettu asia. Taideharrastukset kehittävät lasten ja nuorten taitoja, älykkyyttä, itsetuntoa, hahmottamis- ja oppimiskykyä monipuolisesti. Tutkimusten mukaan lasten tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuriharrastuksiin tulee lisätä. Lapsuus ei ole vain välivaihe kohti aikuisuutta. Se on täysipainoinen elämänjakso siinä missä aikuisuuskin.

Lastenkulttuuritarjonnan on oltava monipuolista ja laadukasta, muutakin kuin pomppulinnaa ja kasvomaalausta.

Lapsilla ja nuorilla tulee olla mahdollisuus kokea taiteilijan tekemään taidetta ja osallistua taidetoimintaan, jota ohjaa ammattilainen. Laadukas lastenkulttuuri on lapsilähtöistä, saavutettavaa ja taiteellisesti korkeatasoista. Taiteen ammattilaiset tuntevat taiteenalojen erityispiirteet, ja toiminnassa annetaan tilaa erilaisille ajatuksille, tunteille ja kokemuksille.

Lapsella on oikeus kulttuuriin ja taiteeseen -teemaviikko on hyvä aloitus myös kuntavaalien 2021 lastenkulttuurin pääviestin eteenpäin viemiseksi – ”Kunnan on mahdollistettava lapsille ja nuorille oikeus kulttuuriin ja taiteeseen”. Voit lukea lisää kuntavaalien 2021 lastenkulttuurin vaikuttamiskärjistä.

Lapsen oikeuksien viikon -verkkosivuilta löytyvät kaikki vuonna 2020 järjestettävät Lapsen oikeuksien viikon tapahtumat ympäri Suomen. Mukana on myös taiteen ja kulttuurin tapahtumia.

Annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus toteuttaa itseään taiteen ja kulttuurin keinoin!

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.