fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurin suurhanke Suomeen: tavoitteena maailman hauskin kulttuurikeskus

Vuonna 2025 valmistuva Karhusaaren Lastenmaailma tavoittelee 600 000 vuotuista kävijää, investoinnin suuruus noin 50 – 70 miljoonaa euroa.

Lastenmaailma ry suunnittelee lastenkulttuuria esittelevän ja edistävän Lastenmaailman rakentamista Espoon Karhusaareen.

Karhusaaren Lastenmaailmasta halutaan kansainvälisesti kiinnostava, taiteellisesti korkeatasoinen, osallistava ja leikkisä kulttuurikeskus ja ympärivuotinen matkailukohde. Lastenmaailmassa pohjoismainen lastenkulttuuri kukoistaa maailmanluokan arkkitehtuurin ja suomalaisen luonnon keskellä.

”Karhusaaren Lastenmaailmassa lastenkirjojen tutut hahmot ja tarinat heräävät eloon. Tavoitteena on rakentaa maailman hauskin kulttuurikohde”, hankkeen ideoija ja Lastenmaailma ry:n leikkijohtaja Taneli Heikka sanoo.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee Karhusaaren Lastenmaailman suunnitteluvaraushakemusta 17.12.2018. Suunnitteluvaraus käsittää noin neljän hehtaarin alueen ja se on voimassa vuoden 2020 loppuun. Tuona aikana viimeistellään Lastenmaailman konsepti, rahoitusmalli sekä rakentamiseen liittyvät yksityiskohdat. Karhusaaren Lastenmaailmaan sisältyy noin 7800 neliön suuruinen uudisrakennus.

”Lastenmaailma sopii erinomaisesti Espoo-tarinaan ja kasvavaan kulttuuritarjontaan. Karhusaari tarjoaa Lastenmaailmalle erinomaisen sijainnin merellisen luonnon rauhassa, mutta keskeisten liikenneyhteyksien varrella. Lastenmaailma rakennetaan luontoa kunnioittaen ja kestävästi. Se sopii erinomaisesti Espoon rooliin YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkina”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.

Lastenmaailma ry:n perustajiin kuuluu luovan suunnittelun toimisto N2 Helsinki Oy, jolla on kokemusta vastaavanlaisten ideoiden konseptoinnista, toteuttamisesta ja rahoitusmalleista.

”Tavoitteenamme on rakentaa yksi maailman kiinnostavimmista kulttuurikohteista. Haluamme, että rakennuksen arkkitehtuuri, sisältökonsepti ja palvelut edustavat uutta ajattelua ja alansa parasta osaamista. Karhusaaren Lastenmaailmasta Espoo ja Suomi saa harvinaisen vetovoimaisen ympärivuotisen matkailukohteen”, N2 Helsinki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio sanoo.

Karhusaaren Lastenmaailman liiketoiminnasta tulee vastaamaan Lastenmaailma Säätiö, joka tulouttaa toiminnan tuotot perustajajäsenilleen lasten hyväksi tehtävään työhön. Säätiön perustajiksi haetaan ensisijaisesti muita säätiöitä ja järjestöjä. Lastenmaailman vuotuinen kävijätavoite on 600 000 henkilöä, liikevaihtotavoite 12 miljoonaa euroa ja tuottotavoite kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Karhusaaren Lastenmaailman rakentamiskustannukset ovat 50 – 70 miljoonaa euroa. Hankkeesta on käyty ennen suunnitteluvarauksen jättämistä alustavia keskusteluja potentiaalisten rahoittajien kanssa: palaute oli hyvin myönteistä ja hankkeeseen uskotaan laajalti. Suunnitteluvarauksen myötä varainhankinta käynnistetään täysipainoisesti.

Karhusaaren Lastenmaailman keskeisenä asiantuntijakumppanina toimii Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

”Karhusaaren Lastenmaailma tekee tutuksi lastenkulttuuria ja innostaa lapsia ja perheitä lukemisen, tarinoiden ja kulttuurielämysten pariin. Yhteistyö lastenkulttuurikeskusten, eri taiteenalojen taidekasvattajien, taiteilijoiden ja lasten kanssa ympäri Suomen tuottaa ainutlaatuisen ja uudistuvan kokonaisuuden, joka varmasti kiinnostaa monenlaisia yleisöjä ja alan ammattilaisia valtakunnallisesti ja kansainvälisesti”, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallituksen puheenjohtaja Mervi Eskelinen sanoo.

Karhusaaren Lastenmaailmasta kerrotaan tarkemmin tiedotustilaisuudessa, joka järjestetään perjantaina 14.12.2018 kello 10 – 11 Hanasaaressa osoitteessa Hanasaarenranta 5, Espoo. Tilaisuudessa esiintyvät Lastenmaailma ry:n Taneli Heikka, N2 Helsinki Oy:n Jussi Nurmio, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Mervi Eskelinen ja Espoon kaupungin Lennart Pettersson. Kaikki henkilöt ovat myös median haastateltavissa, lisäksi median edustajilla on mahdollisuus tutustua suunniteltuun alueeseen viereisessä Karhusaaressa.

Lisätietoja:

Taneli Heikka, leikkijohtaja, Lastenmaailma ry, p. 050 570 8881

Jukka Mäkelä, Espoon kaupunginjohtaja, p. 046 877 3953

Mervi Eskelinen, hallituksen puheenjohtaja, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, p. 050 326 7243

Jussi Nurmio, hallituksen puheenjohtaja, N2 Helsinki Oy, p. 050 511 5285

www.lastenmaailma.net

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.