fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurissa juuri tänään: LASTENKULTTUURIPÄIVÄ 15.5.2019

Tänään 15.5.2019 on Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton 4-vuotissyntymäpäivä. Hurraa ja onnea meille! Grattis till oss!

Tänä vuonna vietämme syntymäpäivää historiamme ensimmäisen LASTENKULTTUURIPÄIVÄN muodossa. Päivän aikana tuodaan esiin alan ammattilaisuutta, valtakunnallisuutta, lastenkulttuurikeskusten yhteistyötä sekä lasten- ja nuortenkulttuurin tuottamaa iloa. Jokaisella lastenkulttuurikeskuksella on ainutlaatuinen näkökulma lasten- ja nuortenkulttuuriin. Tänään luodaan niille kaikile tilaa näkyä.

Tervetuloa mukaan Lastenkulttuuripäivän juhlaan!

Lastenkulttuuripäivän aikana seurataan, mitä lastenkulttuurikeskuksissa tapahtuu, millaista työ lastenkulttuurin parissa on. Jatkuvasti päivittyvälle teemasivulle kootaan kaikki tietoomme tulevat tapahtumat, käy lukemassa mitä missäkin päin Suomea on käynnissä!

#lastenkulttuuripäivä #barnkulturdag

Mukana juhlimassa 30 jäsenkeskustamme:
Annantalo
Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku
Föreningen för Drama Och Teater, DOT r.f.
Joensuun lastenkulttuurikeskus – Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkosto
Kemin lastenkulttuurikeskus
Konserttikeskus
Kulttuurikeskus PiiPoo
Kulttuuriosuuskunta Uulu
Kulttuuritalo Lilla Villan
Kulttuuritalo Valve
Kulttuuriyhdistys Kuvio
Lapin lastenkulttuuriverkosto
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu
Lastenkulttuurikeskus Efekti
Lastenkulttuurikeskus Laku
Lastenkulttuurikeskus Lastu
Lastenkulttuurikeskus Louhimo
Lastenkulttuurikeskus Pessi
Lasten kulttuurikeskus Aurora
Lastenkulttuurikeskus Rulla
Lastenkulttuurikeskus Toteemi
Lastenkulttuurikeskus Verso
Luckan-verkosto
Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK
Porin lastenkulttuurikeskus
Sagalundin museo
Seikkailupuisto
Tanssiteatteri Hurjaruuth, Helsinki
Teatteri ja Lelumuseo Hevosenkenkä

Kulttuuritalo Valve

Millainen on vihainen viiva? Mikä sana on mustaa tai punaista? Miten tunteellisia taikarohtoja voi valmistaa? Tällaisia mietitään Valvegalleriassa, Minä tykkään nyt -näyttelyssä parhaillaankin!

On meneillään yksi Lumotut sanat -festivaalin isoista rutistuksista. Toukokuun ajan näyttelyssä järjestetään päivittäin maksuttomia sanataidetyöpajoja ja näyttelyopastuksia erilaisille ryhmille. Pajat ovat supersuosittuja ja täyttyvät nopeasti erityisesti koulujen ja päiväkotien vierailuryhmistä. Vierailijoita on taaperoista senioreihin – opastuksen sisältö räätälöidään kullekin ikäryhmälle sopivaksi. Tänä keväänä pajat tutustuttavat kävijänsä festivaalin itse tuottamaan näyttelyyn, joka lähtee Oulun jälkeen kiertämään Suomea. Iltapäiväaikoja voi edelleen tiedustella omalle ryhmälleen! Lisätietoja löydät festivaalin verkkosivuilta: www.lumotutsanat.fi/tyopajat-ryhmille

Tänään on myös Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton 4-vuotispäivä! Syntymäpäivää juhlitaan valtakunnallisen Lastenkulttuuripäivän merkeissä – terveisiä ja onnittelut täältä Oulusta!

Oulun lastenkulttuurikeskuksessa ja kulttuuritalo Valveella on meneillään Lumotut sanat -sanataideviikot. Lumotut sanat on vuosittain huhti–kesäkuussa järjestettävä lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä sanataiteen ympärille kietoutuva festivaali, johon liittyy kirjallisuuslähtöinen näyttely. Sanataideviikkojen aikana järjestetään kirjallisuustapahtumia ja erilaisia esityksiä, sanataidetyöpajoja ja koulutuksia, tavataan kirjailijoita sekä julkaistaan lasten ja nuorten kirjoittamia tekstejä. Tapahtuman järjestää Valveen sanataidekoulu.

#lastenkulttuuri #lastenkulttuuripäivä

Lilla Villan

– 3×2 -taidehanke tavoittaa kaikki sipoolaiset 7-luokkalaiset 15.5.
Konsertit järjestetään Lilla Villanissa 14.-15.5.2019. Rävsson Companyn Lähtijät -konsertit 15.5. klo 9:45 ja klo 10.45 on suunniteltu juuri yläkouluikäisille. Konsertissa myös improvisoidaan nuorten heittämien ideoiden pohjalta. Laulut saattavat syntyä matkamuistoista, matkakohteista ja vaikkapa tuliaisista. Tänään improvisoitiin laulu Hiljainen matka Kuhmoon sekä laulu Paljon rahaa ja salmiakkia. Lähtijät on tilattavissa Konserttikeskuksen kautta kouluihin ja kulttuuritiloihin.
Kirsi Ojala, puhaltimet, ääni, perkussiot
Ilkka Heinonen, violone, ääni
Juulia Salonen, ääni, kantele, puhaltimet
Astu laivaan ja lähde seikkailuun! Meri on tie johon ei jää jälkiä, se on loputon mahdollisuus. Mutta meri on myös arvaamaton ja joskus täytyy lähteä koska ei voi jäädä. Lähtijät on meren ja matkustamisen ympärille kietoutuva konserttiesitys. Laulut, äänimaisemat ja soittokappaleet vievät kuulijat mukanaan matkan eri vaiheisiin. Musiikin lomassa kuullaan kirjeitä ja viestejä matkaajilta. Yleisö pääsee myös vaikuttamaan esitykseen, kun muusikot säveltävät hetkessä kappaleita kuulijoiden ehdotusten pohjalta. Miltä kuulostaa miniatyyrikappale vaikkapa matkan parhaasta hetkestä? Esitys voidaan toteuttaa kaksikielisenä (suomi ja ruotsi). Kohderyhmät: yläkoulu, lukio, ammattioppilaitos. Tilaukset: www.konserttikeskus.fi
– Lilla Villan taidetestaamassa 15.5.
Lilla Villanin aluekoordinaattori Sari Witting sekä toiminnanjohtaja mukana 8-luokkalaisten kanssa Suomen Kansallisoopperassa klo 12. Kyseessä on kolmen huippukoreografin teos: K. V. G. ”Odotan innolla erityisesti Jiří
Kyliánin varhaiskauden Psalmisinfoniaa -teosta, josta muodostui maineikkaan Nederlands Dans Theaterin merkkipaalu matkalla maailmankuuluisuuteen.” Toteaa Petri Pöyhönen. ”Myös lehtiarvostelut lupaavat mielenkiintoista iltapäivää!”

Lastenkulttuurikeskus Verso

Verson LASTENKULTTUURIPÄIVÄ alkoi tänään Leppävirran kunnankirjastossa satutuokion merkeissä. Jännittävän sadun lisäksi ohjelmassa oli laulua, tanssia ja satuhierontaa taidekasvattaja Minnamaria Koistisen johdolla.

Porin lastenkulttuurikeskus

– Kultane-neuvolan esittelyä Jyväskylässä Kulttuuriloiskeita pienestä pitäen -seminaarissa
– Uusien julkisten teosten kuljetusta ripustettavaksi
– Aarre-arkkitehtuurikilpailuteosten ihmettelyä
– Vauvojen värikylpy -kesätyöpajojen ilmoittautumismainostusta
– Museoiden yöhön valmistautumista
– Vierailuja Ryömi, konti -näyttelyssämme Porin taidemuseossa
Lastenkulttuurikeskus Rulla

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän näyttely Pallo hallussa vie Lastenkulttuurikeskus Rullassa kevään aikana melkein 80 päiväkoti- tai kouluryhmää maailmanympärysmatkalle. Toiminnallisella kierroksella lapset tutustuvat eri kulttuureihin. Samalla näyttely esittelee Näpsässä käyvien lasten tekemiä upeita töitä. Lapset olivat mukana myös näyttelyn rakennuksessa. Opetuksessa ja näyttelyntoteutuksessa on ollut mukana joukko taiteen ammattilaisia, kädentaitajia ja taidekasvattajia.

Yhteistyössä on voimaa!

Seikkailupuisto ’Seikkis’

Seikkis Turussa viettää päivää kevätretkillä olevien päivähoito- ja koululaisryhmie kanssa. Ryhmät osallistuvat taidepajoihin, teatteriesityksiin sekä suorittavat ajokortteja Liikennekaupungissa.

Louhimo

Louhimo valmistautuu huomenna alkavaan Pikkuprovinssi-festivaaliin, ja onnittelee liittoa seuraavin sanoin:
”Kahdeksan vuotta sitten, 15.5. 2011, Suomi voitti lätkän mm-kultaa Bratislavassa. Vain muutama vuosi myöhemmin, 15.5. 2015, koettiin lähes yhtä suuri kansanjuhla, kun lastenkulttuurin supersankarit kokoontuivat Espooseen ja perustivat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton. Tänään lastenkulttuuripäivänä saamme juhlia nelivuotiasta liittoa. Kultajuhlasta ei tullut liputuspäivää, mutta lastenkulttuuripäivästä varmasti tulee. Kuvassa oleva lastenkulttuurikeskus Louhimon riehakas henkilökunta onnittelee nelivuotiasta!”

Teksti: Tuomo Kallio
Kuva: Katarina Vestergård

Kulttuuriosuuskunta Uulu

Riemukasta Lastenkulttuurin päivää! Liikkuva lastenkulttuurikeskus mennä viiletti tänään ympäri Ylitornion pieniä kyläkouluja. Kiitos Raanujärvi ja Mellankoski, mahtava meno!

Annantalo

Hyvää lastenkulttuuripäivää! Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto perustettiin neljä vuotta sitten. Helsinki oli mukana perustamassa liittoa. Helsingin lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa perustetaan tänään yhteisöpuutarhaa, käännetään, kylvetään ja istutetaan tulevaisuuteen kasvavia asioita. Auringonpaisteista päivää kaikille!

BARK

Förbundet för Barnkulturcenter i Finland fyller 4 år idag! Därför firar vi idag den nationella Barnkulturdagen.

Bark firar i arbetets tecken med det som vi älskar mest; Barnkultur! Idag har vi Tidsresor till år 1943 i Pedersöre, Konstgrafik i Laihela och Konsttestare från Vasa, Karleby och Pedersöre i Helsingfors.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.