fbpx Hyppää sisältöön

Millaista on nuorten taidetestaajien mielestä hyvä taide?

Nuorten mielestä hyvä taide on ensisijaisesti hauskaa,  taitavaa ja nerokasta. Lisäksi se herättää iloa, pärinää ja hämmennystä. Taidetestaajien mielestä hyvä taidekokemus on mielenkiintoinen, onnistunut ja huippu.

Tällaisia määritteitä nuoret ovat liittäneet arvioissaan koko Taidetestaajat-historian kymmeneen suosituimpaan taide-elämykseen. Analyysin tulokset perustuvat viiden ensimmäisen Taidetestaajat-vuoden aikana annettuun 150 000 arvioon (2017–2022). Kuluvan lukukauden arviot eivät olleet mukana analyysissa.

Näistä adjektiiveista ja muista attribuuteista on helppo nähdä, mistä 14-vuotiaat pitävät ja mihin he ovat tottuneet. Arviointidataa tulkitessa on kuitenkin hyvä huomioida, että nuorten taiteenlukutaito on hyvin vaihteleva. Moni nuorista tulee taiteen äärelle puhtaasti viihtymään ja taiteen herättämät muunlaiset tunnereaktiot saatetaan tulkita jossain määrin negatiivisiksi. Sen takia voi olla, että suosituimmat eli eniten tähtiä saaneet elämykset ovat saaneet arvioinneissa myös paljon kivoja ja kevyitä attribuutteja, kuten hauskuus ja ilo.

Moni nuori on tottunut ennalta-arvattavaan ja yksioikoiseen viihdetarjontaan, joka lupaa hauskaa, rentoutunutta ja tyytyväistä oloa. He eivät välttämättä ymmärrä, että tämä ei ole aina Taidetestaajissa tarjottavan taide-elämyksen, kuten näytelmän, tanssiesityksen tai taidenäyttelyn tarkoitus – vaikka se toki joskus voi olla.

Taide – myös Taidetestaajien ohjelmistoon valittavat elämykset – käsittelee monenlaisia kysymyksiä ja ottaa kantaa usein myös vaikeisiin asioihin, kuten mielenterveysongelmiin, syrjintään, sotaan tai luontokatoon. Silloin kokemus ei välttämättä ole lainkaan viihdyttävä, vaan saattaa herättää monenlaisia tunteita.

Tämän vuoksi Taidetestaajat-vierailuihin sisältyy aina taidelaitosten tuottamaa pedagogista etko- ja jatkomateriaalia, joiden tarkoitus on auttaa käsittelemään elämyksestä heränneitä ajatuksia ja tunteita. Erityisesti etkojen tekeminen on tärkeää, jotta elämyksen mahdollinen haastava teema tai esitystapa ei tule nuorille vierailulla yllätyksenä. Jatkoilla elämyksen herättämistä ajatuksista on mahdollisuus keskustella turvallisessa ilmapiirissä.

Pääset tutustumaan taidetestaajien antamiin arvioihin Taidetestaajien verkkosivuilla. Arvioita pääsee suodattamaan joko luokan tai teoksen mukaan.

🎄 Ps. Kannattaa ottaa myös Taidetestaajien some-kanavat seurantaan. Esimerkiksi Taidetestaajien tämänvuotisessa some-joulukalenterissa nostetaan eri puolilta Suomea esiin elämyksiä, jotka ovat nuorten arvioissa erottuneet edukseen. Joulukalenterin viimeisissä luukuissa paljastetaan myös nuorten top 3 suosikki-elämykset viime lukuvuodelta!

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.