fbpx Hyppää sisältöön

Runous elää

Poets of Today – Voices of Tomorrow, eli tuttavallisemmin PoT-VoT on slovenialaisten, puolalaisten, unkarilaisten, serbialaisten sekä suomalaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyöhanke, joka vie runoutta kouluihin, lähemmäs nuoria ja paikallisia yhteisöjä. Meillä on Suomen lastenkulttuurikeskusten liittona ilo olla mukana hankkeessa koordinoimassa asioita Suomessa. PoT-VoT on ensimmäinen Luova Eurooppa -hanke, jossa liitto on mukana. Liiton toimistolta useampi henkilö on mukana toteuttamassa hanketta ja saamme merkittävästi lisättyä organisaation hankeosaamista sekä liiton ansioluetteloa tulevaisuutta varten. Lisäksemme mukana hankkeen toteutuksessa ovat Oulun lastenkulttuurikeskus ja Vantaan lastenkulttuuripalvelut / Vantaan Sanataidekoulu. Jokaisessa maassa on nimetty hankkeelle päärunoilija. Meillä Suomessa hän on ansioitunut lavarunouden konkari Harri Hertell.

Ajatus PoT-VoT hankkeesta heräsi Sloveniassa hanketta koordinoivassa Pionirski dom -organisaatiossa siitä toteamuksesta, että miksi runous on kouluissa edesmenneiden, eli kuolleiden taiteilijoiden töiden läpikäymistä. Hankkeessa halutaan tuoda esiin se, että runous elää ja sitä voi tehdä kuka tahansa. Iso tavoite kaikissa hankemaissa on lukutaidon edistäminen. Koululaisten lukutaito on heikentynyt Euroopassa vuosien saatossa ja lukeminen on vähentynyt merkittävästi. Haluamme hankkeessa innostaa monin eri tavoin lukemiseen ja runouteen.

Hanke käynnistyi marraskuun alussa Sloveniassa. Taiteelliset tiimit viidestä maasta tutustuivat toisiinsa ja hankkeen päärunoilijat esittelivät teoksiaan. Hanketta hallinoivat tahot kokoontuivat työstämään sisältöjä ja tarkentamaan tavoitteita. Tapaaminen päättyi konferenssiin, jossa puhuttiin lukutaidosta ja runoilijat esiintyivät. Paikalla oli Slovenian kulttuuriministeri ja Ljubljanan kaupungin kulttuurijohtaja. Hanke sai arvokkaan aloituksen. Seuraavaksi aloitetaan työ runoilijoiden kanssa.

Suomessa nuoret runoilijat keskiössä

Jokaisessa hankemaassa neljän hengen taiteellinen tiimi työskentelee kymmenen runoilijan ja opettajien kanssa. Suomessa nämä runoilijat ovat pääosin nuoria runoilijoita, joita koulutamme esiintymään kouluissa ja tekemään yhteistyötä koulujen kanssa. Tavoitteena on saada kansainvälisesti yhteensä yli 5 000 nuorta runouden pariin. Kouluissa toimimisen lisäksi runoilijat osallistuvat runoteosten tekemiseen sekä Ouluun ja Vantaalle kaikkien iloksi tuotavien runokävelyiden järjestämiseen. Jokaisen mukana olevan runoilijan runo julkaistaan englanniksi toisessa hankkeen julkaisussa.

Nuorten runoilijoiden tukeminen ja elävän runouden vieminen osaksi yläkoulua ovat meille äärimmäisen motivoivia sisältöjä. Näistä kuullaan seuraavan kahden vuoden aikana kattavasti.

Lue lisää PoT-VoT hankkeen sivulta.

Teksti: Aleksi Valta

Kuva: Ninni Pehkonen

Kuvassa hankkeen serbialainen päärunoilija Radmila Petrović avausseminaarissa lukemassa runojaan. Hänen viimeisintä runoteostaan on ostettu yli 10 000 kpl Serbiassa. 

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.