fbpx Hyppää sisältöön

Ministeri Kurvinen otti ilolla vastaan Lastenkulttuurin vetoomuksen

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta tapasi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen perjantaina 3.9. Opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Liitto keräsi viime kesänä kuukauden ajan allekirjoituksia vetoomukseen tasa-arvoisemman, yhdenvertaisemman ja saavutettavamman lastenkulttuurin puolesta. Vetoomuksen allekirjoitti 940 ihmistä. 

Vetoomuksen alkusysäyksenä toimi huoli siitä, että koronakriisin myötä lasten ja nuorten tasavertainen oikeus taiteen ja kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen heikentyy entisestään, kun lasten ja nuorten mahdollisuudet taiteeseen ja kulttuuriin eivät ennen koronapandemiaakaan ole olleet Suomessa yhdenvertaiset tai tasa-arvoiset. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto halusi myös muistuttaa, että niin lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien edistäjänä kuin hyvinvoinnin lisääjänä, lastenkulttuurin ammattilaiset ovat valtakunnallinen voimavara.

Vetoomuksessa liitto esittää, että jokaiseen kuntaan tulee laatia opettajia velvoittava ja kulttuurin ammattilaisten kanssa yhdessä laadittu kulttuurikasvattussuunnitelma. Kuntien tulee myös turvata laadukkaan lastenkulttuurin riittävä rahoitus budjetissaan ja kirjata lastenkulttuuri kulttuuristaregiaansa. Liitto muistuttaa, että Harrastamisen Suomen mallissa tulee muistaa myös taide- ja kulttuuriharrastukset ja harrastamisessa saavutettavuus tulee huomioida nykyistä paremmin. Kunnissa tulee myös ottaa lasten ja nuorten kuuleminen osaksi päätöksentekoa sekä ottaa käyttöön Lapsiystävällinen kunta -mallin mukainen lapsivaikutusten arviointi.

Ministeri Kurvinen kertoi ottavansa lastenkulttuurin vetoomuksen myönteisin mielin vastaan ja allekirjoittavansa liiton tavoitteen siitä, että taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille lapsille ja nuorille. Hän pitää itsekin tärkeänä, että lapset ja nuoret löytävät kulttuurin pariin, sillä todennäköisesti he palaavat kulttuurin pariin myös aikuisena.   

Ministeri Kurvinen kommentoi, että pitää myös todella tärkeänä sitä, että jokaisessa kunnassa kaikille lapsille ja nuorille luodaan mahdollisuudet harrastaa ja nauttia kulttuurista ja taiteesta riippumatta asuinpaikasta, siitä asuuko kasvukeskuksessa vai maaseudulla, siitä onko vanhemmat ulkomaalaisperäisiä vai ei, tai siitä mikä on kodin varallisuustilanne. 

“Erittäin mielelläni edistän tämän vetoomuksen tavoitteita”, ministeri Kurvinen päätti tapaamisen. 

Vetoomus on toimitettu eteenpäin myös kunnanvaltuutetuille ympäri Suomen.
Vetoomuksen tarkka sisältö löytyy osoitteesta: https://lastenkulttuuri.fi/vetoomus/

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.