fbpx Hoppa till innehåll

Barnkultur

Vad är barnkultur?

Barnkultur är konst-, kultur- och kulturarvsfostran riktad till barn och unga, det utbud av konst och kulturarv som erbjuds samt den konst och kultur som barnen och ungdomarna själva skapar. Barnkultur inkluderar också konst- och kulturupplevelser samt inlärning av kunskap och färdigheter.

Arbete för barnkulturen

Förbundet för barnkulturcenter i Finland och dess medlemscenter har som huvudsaklig uppgift att främja barns och ungas rätt till konst och kultur på nationell nivå. Vi arbetar för att alla barn och unga i Finland ska ha tillgång till högklassiga, prisvärda och roliga konst- och kulturaktiviteter och möjligheter att prova på olika konst- och kulturaktiviteter som hobby.

Finansiering av barnkultur

I Finland finansieras barnkultur av Undervisnings- och kulturministeriet, Centret för konstfrämjande och olika stiftelser.

Kulturläroplan

Kulturläroplanen är en metod för att stödja barnens och de ungas rätt till att uppleva konst och kultur i kommunerna. En kulturläroplan gör kulturfostran tillgänglig, jämlik, systematisk och mångsidig. Konst- och kulturverksamhet som är ledd och ordnas i skolorna främjar barns och ungas kreativa färdigheter, kulturkompetens och inlärningsförutsättningar.

Tillgänglighet i barnkulturen

Alla barn och unga har rätt att uppleva och göra konst. Det bör vara så lätt som möjligt att delta och utöva konst, oberoende av exempelvis funktionshinder, behov av stöd, modersmål eller familjens ekonomi. Att identifiera mångfalden hos barn, ungdomar och sig själv är det första steget mot en situation där alla barn och ungdomar får utöva sina kulturella rättigheter och där barnkulturfältet är mer jämlikt.

Hållbar utveckling i barnkulturen

Barnkulturcentren och barnkulturaktörerna spelar en viktig roll för att göra den kommande generationens röst hörd och bevaka barnens och ungdomarnas rättigheter. Barnkulturaktörerna kan bemöta ungdomarnas och barnens stigande miljöoro genom att identifiera och behandla miljökänslor med metoder inom konst och kultur, men också genom att hitta nya sätt att utnyttja konst och kultur i utvecklingen av lösningar för en hållbar framtid.

Barnkulturens effekter på välbefinnandet

Högklassig barnkultur stöder barns och ungas välbefinnande, utveckling och lärande på flera sätt. Man har kunnat observera ett positivt samband mellan att delta i konstämnen och bland annat den upplevda livskvaliteten, hälsan och belåtenheten.

Barnkultursamarbete i Finland

Proffs inom kulturbranschen, barn- och ungdomsarbetet, motionssektorn samt det jämlika kulturarbetet samarbetar inom barnkulturen i Finland.

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.