fbpx Hoppa till innehåll

Kulturläroplan

Med planens hjälp garanterar vi att alla barn får en högklassig och likvärdig kulturfostran

Kulturläroplanen är en metod för att stödja barnens och de ungas rätt till att uppleva konst och kultur i kommunerna. En kulturläroplan gör kulturfostran tillgänglig, jämlik, systematisk och mångsidig. Konst- och kulturverksamhet som är ledd och ordnas i skolorna främjar barns och ungas kreativa färdigheter, kulturkompetens och inlärningsförutsättningar.

Kulturläroplanen är kommunens eller regionens plan för hur kultur-, konst- och kulturarvsfostran kan genomföras i kommunen eller regionen som en del av undervisningen. Genom planen får eleverna bekanta sig med den lokala kulturen, konstinstitutionerna och olika konstgenrer. Kulturläroplanen förenar kommunens eller regionens olika aktörer runt högklassig barnkultur.

Upp till 80% av Finlands kommuner använder redan en kulturläroplan. Förbundet för barnkulturcenter i Finland och dess medlemscenter stöder kommunerna när de utarbetar och genomför sina kulturläroplaner.

Kulturläroplaner i kommunerna har ökat till 80%.

Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi – Omfattande inf Heltäckande information om kulturläroplaner

Förbundet för barnkulturcenter i Finland upprätthåller webbplatsen kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, där du hittar heltäckande information om kulturläroplaner, stimulerande material och tips för hur du lägger upp en plan, aktuella evenemang och bloggtexter. Du kan också bekanta dig med andra kommuners kulturläroplaner på webbplatsen.

På webbplatsen finns ett kostnadsfritt planeringsverktyg fritt att använda för alla och envar. Med hjälp av verktyget kan du skapa en plan som sträcker sig ända från småbarnspedagogiken till andra stadiet och täcker varje årskurs i kommunen eller regionen. Verktyget är utrustat med stödjande frågor, en färdig planstruktur samt konkreta tips, idéer och material som stöd för planeringen.

Webbtjänsten har utarbetats i samarbete mellan Förbundet för barnkulturcenter i Finland och Föreningen för kulturarvsfostran i Finland med stöd av Utbildningsstyrelsen, Kommunförbundet och Centret för konstfrämjande.

Behöver du hjälp med att genomföra eller utveckla en kulturläroplan?

Många av våra medlemscenter erbjuder utbildning eller verkstäder för att utveckla eller genomföra kulturläroplaner. Ta gärna kontakt med det barnkulturcenter vars tjänster du vill beställa. Också expertgruppen eller faddergruppen som består av representanter vid barnkulturcentren ger råd i planeringen av en kulturläroplan, hur man inleder lokalt och regionalt samarbete, hur man utvecklar planen och annat praktiskt som har att göra med planen.

Du hittar uppgifter om faddergruppen på webbplatsen kulttuurikasvatussuunnitelma.fi (på finska).

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.