fbpx Hyppää sisältöön

Taide kuuluu kouluun – Työkaluja taide- ja kulttuurikasvatukseen

Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa lasten ja nuorten kasvua, sivistyskasvatusta ja yhteisöllisyyden kokemista.

Työkaluja taide- ja kulttuurikasvatukseen

Tämä sivu kokoaa yhteen “Taide kuuluu kouluun” -teeman alle työkaluja koulun käyttöön; kuten tietoa kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmista ja Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmasta, pääsyn varhaiskasvattajille, opettajille ja taidekasvattajille tarkoitettuun materiaali- ja linkkipankkiin sekä tukea Harrastamisen Suomen mallin toiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen kunnissa ja kouluissa.

Taidetestaajat

Jotta jokainen kasi voisi tuntea taiteen

Taidetestaajat on Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen kulttuurikasvatusohjelma, jossa kaikki 8.-luokkalaiset osallistuvat 1–2 korkealaatuiselle taidevierailulle lukuvuodessa.

Vierailukokonaisuuteen kuuluu taide-elämyksen lisäksi matkat sekä yleisötyötä. Vierailun jälkeen nuoret antavat palautetta kokemastaan elämyksestä.

Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide.

taidetestaajat.fi

Kulttuurikasvatussuunnitelmat

Työkalu taiteen ja kulttuurin yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan osana opetusta. Se yhdistää paikallisen opetussuunnitelman tavoitteet sekä kunnan kulttuuritarjonnan systemaattiseksi kokonaisuudeksi.

Käynnissä olevalla kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishankeella tuetaan kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien laatimisessa ja kehittämisessä.

kulttuurikasvatussuunnitelma.fi -sivustolta löytyy tietoa, vinkkejä, blogeja ja työkalu kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttamiseen sekä valmiita kulttuuri-
kasvatussuunnitelmia.

Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen malli tuo oppilaiden toivomat harrastukset maksutta tarjolle koulupäivien yhteyteen. Materiaaleja, tukea ja tietoa avustuksista toiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen saat liiton koordinoimasta Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteestä.

harrastamisensuomenmalli.fi

Lastenkulttuurin materiaalipankki

Lastenkulttuurin materiaali- ja linkkipankkiin on koottu taidekasvatuksen oppimateriaaleja ja menetelmäoppaita kasvatustyön sekä harrastustoiminnan tueksi.

Materiaalipankista löytyy myös lastenkulttuurin julkaisuja sekä taidekasvatuksen alaan liittyviä väitöstutkimuksia sekä tutkimusjulkaisuja ja -raportteja.


Nähdään Educassa!

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on mukana Opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa, Educassa, joka pidetään 26.-27.1.2024 Helsingin messukeskuksessa.

Liiton näyttelypiste (6m80) kokoaa yhteen “Taide kuuluu kouluun”-teeman alle lastenkulttuurin ajankohtaisia asioita ja kokonaisuuksia kuten kulttuurikasvatussuunnitelmat, Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman ja Harrastamisen Suomen malli osana sivistyskasvatusta.

Tervetuloa myös kuulolle Taide- ja kulttuurikasvatus koulussa – virkistävää vaihtelua, polttoainetta perustaitojen oppimiseen vai sivistyksen ydin? -paneelikeskusteluun pe klo 15.45-16.45 Visio-lavalle. Ohjelman alussa Red Nose Company esittää katkelman teoksesta Don Quijote.


Sivun pääkuva: Nina Susi, Aineen Taidemuseo Torniossa

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.