fbpx Hyppää sisältöön

Youth learning through Arts

Youth learning through Arts (2021 )

Keväällä 2021 käynnistyneessä, kaksivuotisessa Youth learning through Arts -hankkeessa on Suomesta mukana myös Luonto-Liitto sekä Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö. Sloveniasta hankekumppaneina ovat nuorisokulttuurikeskus Pionirski Dom ja kulttuuriyhdistys Impro sekä Puolasta Malopolski-instituutti ja taidekeskus Cricoteka.

Hanke yhdistää taidelähtöiset menetelmät nuorisotyöhön ja tuo luovan sektorin työkaluksi nuorisotyöntekijöille, jotka käsittelevät erilaisia nuorille tärkeitä aiheita ja kysymyksiä yhdessä nuorten kanssaan. Hankkeen aikana nuorisotyöntekijät oppivat taidekasvattajilta ja toisinpäin. Kuten aina, Erasmus+ -hankkeessa keskiössä on oppiminen. Nuorisojärjestöjen ja nuorten kanssa oppimisen lisäksi hankkeessa opitaan eri taidemuodoista. Suomessa fokuksessa on ympäristötaide, Sloveniassa improvisaatio ja Puolassa syvennytään saavutettavuuteen.

Hanke tuottaa kuusi taidemenetelmillä toteutettua työpajaa nuorille kolmessa maassa, kaksi kussakin maassa. Suomessa nuorille suunnatut työpajat järjestettiin elokuun ja syyskuun 2021 aikana. Reaktiivisissa ekokriisitaidepajoissa toteutettiin ajankohtaiseen ilmastokriisin teemaan tai polttaviin kestoaiheisiin liittyviä nopeita taiteellisia sosiaalisessa mediassa ja/tai julkisissa tiloissa esiteltäviä reagointeja ja kannanottoja. Nuoret oppivat, että taiteella on mahdollista vaikuttaa, aiheuttaa tunnereaktioita ja jopa muuttaa ajattelua ilmastokysymyksissä. Työpajojen taidetekojen kriittinen näkökulma kohdistui erityisesti päättäjiin ja vallankäyttäjiin. Työpajoissa nuoret pääsivät muuttamaan ilmastoon ja ympäristöön liittyvät ajatuksensa toiminnaksi ja konkreettisiksi taideteoiksi.

Hankkeessa myös järjestetetään koulutusjaksot taidekasvattajille ja nuorisotyönohjaajille kaikissa kolmessa hankkeeseen osallistuvassa maassa. Koulutuksissa käsitellään kunkin maan teemoja taidekasvattajien ja nuorisotoimijoiden kanssa, uusia näkökulmia omaan työhön löytäen.

Syyskuussa 2021 joukko suomalaisia, puolalaisia ja slovenialaisia taidekasvatuksen ja nuorisotyönammattilaisia kokoontui Youth learning through Arts -hankkeen tiimoilta Raaseporiin Kisakeskuksen inspiroiviin maisemiin. Kolmen päivän aikana he tutustuivat Reaktiiviseen ekokriisitaidepajan toteuttamiseen ja kehittivät työpajaa eteenpäin, kävivät läpi taideaktivismin eri muotoja, tarkastelivat ympäristötaidetta useasta eri näkövinkkelistä, pohtivat millainen maailma lapsille ja nuorille jää ja kävivät kiihkeitä keskusteluja siitä, keneen he haluavat taiteella sekä lasten ja nuorten työpajoilla vaikuttaa ja keitä kaikkia erilaisiin projekteihin kannattaisi pyytää mukaan. Polveilevien keskustelujen, vastamainosvideoiden ja tulevaisuuden ympäristötaideideoiden keskellä osallistujat innostuivat improilemaankin. Kaikesta tästä syntyy lopulta menetelmäopastyyppinen e-kirja kaikkien nuorten kanssa työskentelevien vapaasti käytettäväksi. 

Suomessa nuorten työpajat sekä taidekasvattajien koulutukset toteutti Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö ja ohjaajina toimivat ilmastoaiheita taideaktivismin keinoin käsitellyt ja tieteellisesti tutkinut taiteilija-tutkija Sonja Salomäki sekä kulttuurisen nuorisotyön valtakunnallinen tuottaja Anni Rupponen.

Hankkeessa tuotetaan jokaisessa osallistujamaassa menetelmäopastyyppinen e-kirja työpajojen ja koulutusten sisällöistä. Hankkeen lopuksi e-kirjat yhdistetään ja julkaistaan kaikkien nuorten kanssa työskentelevien hyödynnettäväksi. Hankkeessa tuotetaan myös videomateriaalia taidekasvattajien ja nuorisotyöntekijöiden käyttöön.

Hankkeen Suomen osuudessa on nyt siirrytty työstämään menetelmäopasta, joka julkaistaan e-kirjana loppuvuoden aikana. Opas tullaan esittelemään niin Valtakunnallisessa lastenkulttuurifoorumissa marraskuussa kuin ensi vuonna myös Euroopan parlamentissa järjestettävässä seminaarissa. 

Voit seurata Youth learning through Arts -hanketta muun muassa sosiaalisen median kanavissa. Käytämme viestinnässä hästägiä #ylta.

Hankkeesta kirjoitettuja blogitekstejä:

Inspiraatiokuohu ja helpotusta ilmastoahdistukseen!

Youth learning through Arts -hankkeen työpajoissa ja koulutuksissa oppivat niin osallistujat kuin kouluttajat

Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.