fbpx Hyppää sisältöön

Inspiraatiokuohu ja helpotusta ilmastoahdistukseen!

Inspiraatiokuohu ja helpotusta ilmastoahdistukseen!

Näillä sanoilla kuvaili Iina Kukkonen, 16, fiiliksiään Reaktiivisesta ekokriisitaidepajasta, joka järjestettiin osana Youth learning through Arts -hanketta. Iina osallistui Jyväskylässä järjestettyyn työpajaan, jota hän odotti avoimin mielin. Reaktiivinen ekokriisitaidepaja oli hänelle ensimmäinen kokemus tämänkaltaisesta taidetyöpajasta, vaikka taiteellinen toiminta olikin tuttua ennestään. Inspiraatiokuohu onkin erinomainen sana kuvaamaan työpajojen tunnelmaa. Työpajoihin osallistuneet nuoret jakoivat toisilleen avoimesti kokemuksiaan ja ajatuksiaan vaikuttavista taideteoista sekä suunnittelivat omia taidetekojaan innolla. Oli mukava huomata, että työpajaan oli mahdollista osallistua niin valmiin aihion kuin tyhjän paperin kanssa – Sonja Salomäen vetämässä työpajassa kannustettiin pohtimaan juuri itselle sopivaa tapaa olla luova. Nuorten kesken oli puhetta myös siitä, että vaikka aluksi tuntui, ettei ole taiteellinen lainkaan, löytyi työpajasta kuitenkin itselle sopivia menetelmiä. Työpaja herätteli omaa luovaa toimintaa ja laajensi käsitystä taiteellisuudesta: meissä jokaisessa on luovuutta ja taiteellisuutta!

Kolme tuntia vierähti nopeasti, yhteistä keskustelua ja taidetekojen suunnittelua olisi voinut helposti jatkaa toisetkin kolme tuntia. Yhteinen kokoontuminen pitkästä aikaa antoi energiaa ja ilahdutti. Iinan mainitsema kokemus ilmastoahdistuksen helpottumisesta on samaistuttava. Iina kuvaili olon helpottumista sillä, että hän sai kasvokkaisesta tapaamisesta voimaa, kun nuoret olivat kokoontuneet yhteisen asian äärelle. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat tunteita herättäviä asioita ja niitä ajatellessa voi tulla voimaton olo. Taiteen avulla tällaisia hankalia monimutkaisia teemoja voi olla helpottavaa käsitellä. Luova toiminta antaa mahdollisuuden vaikuttaa niin itseen kuin itsestä ulospäin yllättävälläkin tavalla, kun löytää tunteille sanojen lisäksi muita muotoja ja jakaa niitä muiden kanssa. Yhteisen tekemisen äärellä kaikenlaisia tunteita on mahdollista jakaa ja yhdistyä ja se auttaa jaksamaan.

Reaktiivinen ekokriisitaidepaja tarjosi nuorille myös verkostoja. Oli hyvä, että työpajassa oli sekä ympäristö- että taidetoiminnan edustajia. Näin pystyimme jo työpajan aikana kertomaan, millaisia mahdollisuuksia taidetekojen toteuttamiseen ja vaikuttamiseen työpajan jälkeen on tarjolla. Organisaatioiden kautta nuoret voivat saada tukea avustusten hakemiseen sekä löytää itselle sopivia vaikutustapoja ja ylipäätään tutustua taide- ja ympäristökenttään. Nuoret ilahtuivat myös siitä, että he saivat olla mukana luomassa kansainvälistä menetelmäopasta. He pitivät tärkeänä sitä, että osallistumalla työpajaan ja antamalla siitä palautetta, voi vaikuttaa siihen, miten nuorten kanssa tällaisia teemoja käsitellään. Ja tottahan se on, nuoret ovat parhaita asiantuntijoita siinä, mikä toimii heille suunnatussa materiaalissa.

Reaktiivisen ekokriisitaidepajan menetelmiä tullaan jatkossakin käyttämään Luonto-Liitossa nuorten kanssa. Myös Iina oli valmis osallistumaan työpajaan uudestaan: ”Osallistuisin ehdottomasti uudestaan! Jos työpaja kestäisi pidemmän aikaa, vaikka viikonlopun verran, voisi työpajan sisällä vaihtaa työpareja ja saada vielä enemmän uusia ajatuksia. Tämä johtaisi entistä avaramman taideteoksen syntyyn!” Jäämme innolla odottamaan Puolan ja Slovenian työpajoja sekä näistä syntyvää kokonaisuutta!

Kirjoittaja: Laura Haikonen, hanketyöntekijä, Youth learning through Arts

Lisätietoja Youth learning through Arts -hankkeesta hankkeen sivulta.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.