fbpx Hyppää sisältöön

Kun hanke muuttuu hakemuksessa kuvailtuakin tarpeellisemmaksi

Vuoden kestänyt, kansainvälinen Youth learning through Arts -hankkeemme on monista vastoinkäymisistä huolimatta edistynyt lähes alkuperäisen suunnitelman mukaan. Kun kirjoitimme hankehakemusta, emme voineet tietää miltä maailma näyttää keväällä 2022. Nyt voinemme sanoa, että hankkeemme on entistäkin tärkeämpi.

Hankkeen taustalla on ollut ajatus siitä, että haluamme auttaa nuoria kohtaamaan ja käsittelemään ajatuksiaan ja huoliaan isoissa kysymyksissä kuten ilmastokriisi. Haluamme tarjota nuorille keinoja ilmaista omia tunteitaan, mielipiteitään ja löytää tapoja vaikuttaa omaan tulevaisuuteen.

Silloin kun on vaikea puhua suoraan, omana itsenä, voi olla helpompi ilmaista itseään taiteen kautta. Oman tunteen voi esittää vartalon liikkeillä, ja oman, ehkä vielä jäsentelemättömän ja synkänkin ajatuksen voi tuoda esiin komiikan kautta, improvisoimalla tai vaikka musiikin avulla. Kantaa voi ottaa niin rakentamalla teoksen ulos kuin maalata taulun. Ja minkälainen sanoma mahtuukaan lyhyeen videoon!

Kun YLTA-hanketta suunniteltiin, tiesimme, että taide tarjoaa paljon mahtavia mahdollisuuksia nuorten kanssa toimimiseen. Meidän pitäisi vain saada taiteen työkalut sellaiseen muotoon, että nuorisotyöntekijöiden on niitä helppoa käyttää. Tuntui loogiselta, että hanke toisi taidekasvatuksen ja nuorisotyön ammattilaiset yhteen. Yhdessä tekemällä ja ajatuksia jakamalla eri näkökulmat tulisi huomioitua. Isossa roolissa hankkeessa olisi tietysti nuorten kanssa tekeminen, ja nuorten kuuleminen.

Hankevuoden aikana olemme järjestäneet Suomessa kaksi ympäristötaidetyöpajaa Luonto-Liitossa toimiville nuorille sekä kansainvälisen koulutuksen viidelletoista taidekasvattajalle ja nuorisotyön ammattilaiselle. Työpajat ja koulutus tilattiin Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiöltä, joka myös tuotti sisällön reaktiivisen ekokriisitaidetyöskentelyn oppaaseen, joka on julkaistu nyt sekä suomeksi että englanniksi. Hanketta on myös esitelty niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle, muun muassa Valtakunnallisessa lastenkulttuurifoorumissa viime syksynä.

Hankekumppanimaissamme Sloveniassa on myös pidetty ensimmäinen nuorille suunnattu työpaja ja huhtikuussa viisi suomalaista taidekasvattajaa matkaa Sloveniaan improvisaatioteemaiseen koulutukseen. Kesäkuussa taidekasvatuksen ammattilaisia lähetetään oppimaan ja jakamaan tietotaitoa Puolaan, jossa järjestetään hankkeen viimeinen aikuisille suunnattu koulutus, teemanaan saavutettavuus ja toimiminen erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa. Myös Slovenian ja Puolan hankekumppanimme tuottavat omat oppaat kaikkien nuorten kanssa työskentelevien hyödynnettäväksi. Kun viimeisetkin nuorten työpajat on pidetty, viemme hankkeemme ja sen aikana syntyneet kolme e-kirjamuodossa julkaistua opasta Brysseliin, jossa järjestämme Euroopan parlamentissa seminaarin taiteen hyödyntämisestä nuorisotyössä ja tapaamme useiden Brysselissä majaansa pitävien järjestöjen edustajia.

Tapasimme viime viikolla videoyhteyksin suomalaisten, puolalaisten ja slovenialaisten hankekumppaniemme kanssa. Ensimmäisen vuoden tapaamisiamme on varjostanut Covid-19, joka on laittanut kapuloita rattaisiin joka välissä, ja jonka vuoksi jo sovittuja aktiviteetteja on jouduttu siirtämään. Välillä osallistujat ovat olleet sairaana, välillä kouluttajat. Välillä matkustaminen toiseen maahan on vain tuntunut liian riskaabelilta. Nyt, erityisesti puolalaisten hankekumppaniemme osalta, Ukrainan sota tulee todella lähelle ja vaikuttaa jokaiseen päivään ja kaikkiin heidän toimintoihinsa. Tästä huolimatta tapaamisessamme päädyimme siihen, että edelleen jatkamme hanketta suunnitellusti, maailmantilannetta tietysti tarkasti seuraten.

Nyt jos koskaan nuorilla riittää huolia ja isoja kysymyksiä mietittäväksi. Nyt jos koskaan nuorisotyöntekijät tarvitsevat ison työkalupakin, josta valita keinoja näiden huolien käsittelyyn ja kysymysten läpikäymiseen. Tässä työkalupakissa taiteen keinot voivat tulla todella tarpeeseen.

Ninni Pehkonen, koordinaattori

Hankkeessa on tuotettu videomateriaalia. Videot ovat katsottavissa Lastenkulttuurin Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCYz8rGDITGl1CKLPMs30i5A/playlists

Opas reaktiiviseen ekokriisitaidetyöpajaan sekä lisätietoja YLTA-hankkeesta löytyy osoitteesta https://lastenkulttuuri.fi/hankkeet/liiton-hankkeet/youth-learning-through-arts/

Youth learning through Arts on Erasmus+ -rahoitteinen hanke.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.