Kulturtåget är ett ettårigt samarbetsprojekt mellan fyra barnkulturcenter i Finland. Österbottens barnkulturnätverk BARK som upprätthålls av Österbottens förbund är huvudman i projektet och de medverkande organisationerna är Sagalunds barnkulturcenter på Kimitoön, Luckan Raseborgs barnkulturcenter (föreningen Västnyländska kultursamfundet) och Lilla Villan i Sibbo. Projektet genomförs med understöd av Svenska kulturfonden.
Kulturtågets partnerorganisationer har under det gångna året 2022 rest runt i Svenskfinland och besökt varandras verksamhetsorter för att nätverka, bekanta sig med verksamheterna och samplanera framtida projekt. Kulturtåget har rest till Kimitoön, Sibbo, Vasa och Karleby samt Raseborg.
Så kallade Show Case -dagar för barnkultur har ordnats på alla fyra orter. Turnéen startade i Sagalund på Kimitoön 23.-24.5. Där deltog vi till exempel på en tidsresa “Arbetsdag i Bruket” på Dalsbruks Bruksmuseum och lärde oss om Sagalunds skolträdgårdsverksamhet. Följande dag ordnades en regional barnkulturträff. Där såg vi bl.a en dokumentär om Roosa Halmes klossteater och en demoföreställning av Nurinpäin kollektiivi “Hula hula”, som är en visual konsert för barn inspirerad av elektronisk musik, objektteater och performancekonst.
Andra träffen ordnades i Sibbo då Lilla Villan presenterade sina verksamhet Sväva på moln-utställningen presenterades av medverkande konstnärerna Anne Lihavainen och Tiina Kolehmainen, vi tog del av konstverkstad, dramapedagog Ellu Öhman berättade om Forumteater och Ad Astras kulturella festkalender blev bekant. Dessutom visades ukrainska konstklubbens alster upp och konstträdgården.
Show case för barnkultur ordnades 20-21.10.2022 i nya kulturhuset Fokus i Raseborg. Under Show case -dagen uppträdde bl.a. Gruppen Nurinpäin kollektiivi med sin nya lågstadiepjäs “Osynlig”, Uusi Teatteri med sin skolpjäs “Tidfri” och Luckan r.f.:s dramapoesiverkstad om barnens rättigheter och Norden presenterad av Linda Sundberg. Genom att knyta kontakter och lyfta fram olika barnkulturproduktioner och föreställningar vill projektet främja kännedomen om kulturutbudet i respektive region, stötta aktörer att nätverka med varann, främja barns tillgång till kulturupplevelser och lägga speciell vikt vid att både svenskspråkigt och finskspråkigt utbud behövs och bör tryggas i tvåspråkiga områden.
Projektets sista träff ordnades 14-15.11 i Österbotten för att bekanta sig med Österbottens barnkulturnätverk BARKs verksamhet. Till showcase träffarna hade vi bjudit med kulturansvariga i de 15 österbottniska kommunerna samt Svenska Kulturfondens ombudsman Martin Enroth. Vi började i Vasa, där vi träffades på Bock’s Corner Brewery och en presentation av BARKs olika hybrida escape room och artboxar. Efter det presenterade DramaDialog den interaktiva workshopen “Leka Saga” för 0-6 åringar, Unga Scenkompaniet visade scener ur sin föreställning för ungdomar “Lovlig frånvaro av hälsoskäl” och Camilla Forsèn-Ström drog en konstworkshop åt oss. Följande dag fortsatte vi till Jungsborg i Karleby. Deras teaterklubb tog oss med på en workshop och BARKs personal drog både konstworkshop och tidsresa till 1903.
Barnkulturcentrens administratörer har under resans gång bekantat sig med många intressanta, högklassiga aktörer, föreställningar och givande konstpedagogiska arbetsmetoder då centren utbytt idéer och kunnande.
Inom projektet ordnas ett webbinarium för kulturbranschens och bildningens aktörer 15.5 på barnkulturens festdag. Projektet Kulturtåget fortsätter åka vidare år 2023 med kompetenshöjande fortbildningar och nätverkande bl.a. för konstpedagoger och dem som jobbar med barnkultur.
Tilläggsinformation om Kulturtåget-projektet
Annina Ylikoski, tfn 044-3206575, annina.ylikoski@obotnia.fi