fbpx Hoppa till innehåll

Förbundet i korthet

Förbundet för barnkulturcenter i Finland

Förbundet för barnkulturcenter i Finland är en riksomfattande centralorganisation för barnkulturaktörer. Vi arbetar för att varje barn och ungdom ska ha möjlighet att delta i och uppleva högklassig konst- och kulturverksamhet.

Riksomfattande barnkulturnätverk

Förbundets 36 medlemsorganisationer producerar mångsidiga och multikonstnärliga barnkulturtjänster runt om i Finland. Medlemsorganisationerna besitter expertis inom olika konstområden. De delar med sig av sin expertis i det riksomfattande nätverket, bland annat genom ambulerande utställningar och konstverkstäder, genom föreställnings- och metodutbyten samt genom att producera riksomfattande och internationella samarbetsprojekt och gemensamma projekt. Ett centralt mål är att utveckla riksomfattande och jämlik barnkulturverksamhet som stöder barnens och de ungas välbefinnande. Förbundet ordnar också årliga nätverksmöjligheter för sina medlemmar och övriga barnkulturaktörer.

Förbundets projekt främjar tillgänglighet och barns kulturella rättigheter

Förbundet och dess medlemmar deltar i flera projekt som experter, samarbetspartner eller huvudarrangörer. Förbundets projekt främjar tillgänglighet och barns kulturella rättigheter. Förbundet koordinerar bland annat Finlands största program inom kulturfostran, Konsttestarna, som två gånger under läsåret låter alla åttondeklassare med lärare uppleva och utvärdera högklassig konst. Dessutom stöder vi kommunerna när de utvecklar sina kulturläroplaner.

Bekanta dig med projekten (på finska)

Utveckling av barnkulturverksamheten sedan år 2015

Förbundet för barnkulturcenter i Finland grundades våren 2015 i Esbo. Fjorton barnkulturcenter på olika håll i landet var med om att bilda förbundet. Förbundet föregicks av ett nätverkssamarbete mellan barnkulturcentren som inleddes 2003 i och med att Undervisnings- och kulturministeriet grundade nätverket Taikalamppu/Alladins lampa.

Bild: Utställningen Metsänpeitto i Barnkulturcentret Rulla. Fotograf: Teemu Keskinen

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.