Den nationella barnkulturens festvecka firas 15–23.5.2021. Över tio olika barnkulturcentrum producerar innehållet för barnkulturens festvecka. Det breda programmet omfattar bland annat webbinarier, virtuella utställningar och besök, föreställningar, verkstäder, virtualdisco samt opera och konserter på distans. Barnkulturens festvecka som startar med barnkulturdagen 15.5. ordnas huvudsakligen på webben, men det finns också innovativa hybridmodeller och helt nya verksamhetssätt som fötts under coronatiden.
Medan barnen tittar på konserter hemma och unga spelar flyktrumsspel eller fördjupar sig i opera, kan kommunala beslutsfattare, lärare, konstpedagoger och andra intresserade följa webbinarier kring barn- och ungdomskultur. Till exempel vid webbinariet saavutettavuus Harrastamisen Suomen mallissa får vi höra om dagens sätt att beakta åtkomlighet och tillgänglighet i hobbyer. Alla evenemang handlar inte bara om digitalt och streamat innehåll. Bland annat förs levande konst till skolor och daghem och i lokaler i barnkulturcentrum byggs utställningar som förbipasserande kan kika in i liksom också virtuella utställningar.
“Också barnkulturen har under undantagsförhållandena utvecklat och stärkt nya verksamhetssätt, såsom undervisning, utställningar och besök på distans. Dessutom har det fötts helt nya slags innovationer och sätt att göra saker på. Exempel på dessa är festivalen Eskarifestarit, som på grund av undantagsförhållandena bjuder in förskoleelever till utomhuslokaler på daghems- och skolgårdar i Seinäjoki, Ilmola och Kurikka. Detta har rosats såväl av barnen som av lärarna”, berättar Tiina Susiluoto, ordförande för Förbundet för barnkulturcenter i Finland.
Under festveckan sprids också kunskap om barnkultur och om konst- och kulturtjänster för barn och unga som producerats på ett högklassigt sätt. Behovet av barnkultur har inte försvunnit under coronatiden, utan tvärtom är efterfrågan nu större än någonsin. Under veckan lyfter man fram såväl yrkesmänniskor inom barnkultur som barn och unga som njuter av att skapa och uppleva konst. Under festveckan påminns också beslutsfattarna om hur viktig och betydande barnkulturen är.
”Coronatiden har väckt mycket diskussion om konstens och kulturens betydelse bland annat för barns och ungas välbefinnande och livskvalitet i det här ögonblicket och efter krisen. Det kan mycket väl hända att efterfrågan på kultur- och konsttjänster ökar, och individer och samhället blir bättre medvetna om konstens och kulturens betydelse efter coronatiden. Festveckan som nu börjar är ett bra sätt att lyfta fram barnkulturen och dess yrkesmänniskor och ge plats också för barnkulturen på kulturfältet”, säger Aleksi Valta, verksamhetsledare för Förbundet för barnkulturcenter i Finland.
Med tanke på festveckan publicerar Förbundet för barnkulturcenter i Finland idag också ett upprop där beslutsfattarna uppmanas att främja tillgodoseendet av barns och ungas kulturella rättigheter på lika villkor i hela landet. Uppropet är öppet fram till 13.6, varefter förbundet överlämnar det till forsknings- och kulturminister Annika Saarikko och kommunerna. ”Barnens och de ungas rätt till konst och kultur förverkligas ännu inte på lika villkor och jämlikt i vårt land och vi är oroade över att situationen förvärras ytterligare i och med coronakrisen. Det behövs beslut som stöder barn och kultur”, säger Aleksi Valta.
Festveckan koordineras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland, som främjar verksamhetsförutsättningarna för professionella centrum för barn- och ungdomskultur, den allmänna utvecklingen inom barnkulturverksamheten och kännedomen om den samt stärker barnkulturkompetensen i Finland. Barnkultur är konst-, kultur- och kulturarvsfostran som riktar sig till barn och unga, utbud av konst och kulturarv samt konst och kultur som barn och unga själva producerar. Barnkultur omfattar allt från att uppleva konst och kultur till att lära sig nya kunskaper och färdigheter.