fbpx Hoppa till innehåll

Konsttestarna

Vad går Konsttestarna-projektet ut på?

Konsttestarna tar med alla Finlands åttondeklassister på högklassiga konstbesök. Projektet inleddes läsåret 2017–2018, och varje år har cirka 60 000 ungdomar och deras cirka 5 000 lärare erbjudits möjligheten att besöka två förbestämda kulturplatser. Det ena besöket har gjorts i det egna landskapet eller närområdet och det andra vanligtvis i huvudstadsregionen. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden och Förbundet för barnkulturcenter i Finland har erbjudit åttondeklassister och deras lärare besök till exempel till en opera, teater, konsert eller konstutställning.

Projektet får fortsättning under läsåret 2020–2021 med en besöksmodell som omfattar ett konstbesök som klasserna gör i sitt närområde. Finansieringsmodellen ändras på så sätt att staten deltar i besöken genom att betala hälften av kostnaderna och stiftelserna betalar hälften. Projektet koordineras fortfarande av Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

Konsttestarna bidrar med en ytterligare resurs för skolornas konstutbildning samt medborgar- och demokratiutbildning. Samtliga hinder för deltagande undanröjs för att ungdomarna ska få tillgång till likvärdiga konstbesök oavsett funktionshinder, modersmål eller bostad.

Besöken passar in i läroplanens mål och möjliggör till exempel för skolorna ett konstbetonat samarbete inom olika ämnen och erbjuder nya inlärningsmiljöer utanför skolbyggnaden.

Mer om Konsttestarna

Dela på sociala medier:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från oss via e-post. Du kan avbryta din beställning när som helst.