fbpx Hyppää sisältöön

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Suunnitelman avulla takaamme lapsille laadukkaan ja tasa-arvoisen kulttuurikasvatuksen

Kulttuurikasvatussuunnitelma on keino tukea lasten ja nuorten oikeutta taiteen ja kulttuurin kokemiseen kunnissa. Niiden avulla kulttuurikasvatus on saavuttavaa, tasa-arvoista, systemaattista ja monipuolista. Kouluissa järjestetty, ohjattu taide- ja kulttuuritoiminta edistää lasten ja nuorten luovia taitoja, kulttuurikompetenssia ja oppimisen edellytyksiä.

Kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan tai alueen suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa tai alueella osana opetusta. Suunnitelman kautta oppilaat pääsevät tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, taidelaitoksiin sekä eri taiteenlajeihin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tuo yhteen kunnan tai alueen eri toimijoita laadukkaan lastenkulttuurin äärelle.

Yli puolessa Suomen kunnista on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen jäsenkeskukset ovat mukana tukemassa kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien laatimisessa ja toteuttamisessa.

Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi – Kattavasti tietoa suunnitelmista

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ylläpitää verkkosivustoa kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jolta löytyy kattavasti tietoa kulttuurikasvatussuunnitelmista, virikemateriaalia ja vinkkejä suunnitelman tekoon, ajankohtaisia tapahtumia ja blogitekstejä. Sivuilla voit tutustua myös muiden kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmiin. 

Suunnittelun tueksi sivustolle on luotu maksuton suunnittelutyökalu, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä. Työkalun avulla voidaan luoda varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle ulottuva, jokaisen vuosiluokan kattava suunnitelma kuntaan tai alueelle. Työkalu sisältää apukysymyksiä, valmiin suunnittelurakenteen sekä konkreettisia vinkkejä, ideoita ja materiaaleja suunnittelun tueksi. 

Verkkopalvelu on laadittu Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran yhteistyönä Opetushallituksen, Kuntaliiton ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Tarvitsetko apua kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttamisessa tai kehittämisessä?

Lisäksi useat jäsenkeskuksemme tarjoavat myös koulutus- ja työpajapalveluita kulttuurikasvatussuunnitelmien kehittämiseen tai toteuttamiseen. Olethan yhteydessä suoraan siihen lastenkulttuurikeskukseen, jolta haluat tilata palveluita. Myös lastenkulttuurikeskusten edustajista koottu asiantuntijaryhmä eli kummiryhmä neuvoo kulttuurikasvatussuunnitelman suunnittelussa, paikallisen tai alueellisen yhteistyön aloittamisessa, suunnitelman kehittämisessä ja suunnitelmaan liittyvissä käytännöissä.

Kummiryhmän tiedot löydät kulttuurikasvatussuunnitelma.fi-sivuilta.

Kuva: Valtti Koivunen

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.