fbpx Hyppää sisältöön

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto mukana lastenteatterin manifestissa

TIEDOTE: Lastenteatteri on sijoitus tulevaisuuteen

Lastenteatterilla tulee olla tasaveroinen asema muiden taiteenlajien joukossa. Lapsille tehtävä teatteri eroaa aikuisille tehtävästä ainoastaan kohderyhmänsä perusteella. Laatu syntyy ammattitaidosta ja hyvistä resursseista.

Tätä mieltä on yli 60 lastenteatterin ja taidekasvatuksen ammattilaista, jotka ovat tiivistäneet näkemyksensä Lastenteatterin manifestiksi:

Lastenteatteri on sijoitus tulevaisuuteen. Teatterissa on syvyys, ilo ja elämä.  Teatterin ja draaman tekeminen, kokeminen ja jakaminen antavat kasvavalle lapselle mahdollisuuden katsoa maailmaa toisen silmin ja luoda uudenlaista tulevaisuutta. Teatterin äärellä oleminen vahvistaa lapsen omaa aktiivisuutta, luovuutta ja kykyä toimia yhdessä. Edistä lastenteatteria, yhteinen elämys on askel kohti yhteistä huomista!

Manifesti laadittiin Laadukas lastenteatteri -tapaamisessa 18. lokakuuta Hämeenlinnassa. Asiantuntijat tarkastelivat lastenteatterin asemaa freelancekentän, vos-teattereiden, teatterikoulutuksen ja draamakasvatuksen näkökulmista. Lasten tekemä teatteri, ammattiteattereiden yleisötyö, koulujen draamaopetus sekä teatterikasvatus eri muodoissaan ovat keskeisessä roolissa myös osana laadukasta taidekasvatusta.

Lastenteatterin manifestin ovat allekirjoittaneet jo useat alan toimijat, muun muassa Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA. Liitto tekee yhteistyökumppaneineen työtä sen puolesta, että osallistuminen draamaan ja teatteriin olisi mahdollista kaikille lapsille ja nuorille.  ”Draama ja teatteri tarjoavat ainutlaatuisen alustan ihmisen kokonaisvaltaiselle kasvamiselle; ne ovat kuin oikeaa elämää, mutta tiivistettynä ja muokattuna”, toteaa liiton puheenjohtaja Ulla Lauria.

”Lasta tulee arvostaa oman ikäisenään taiteellisena toimijana ja ajattelijana. Lapsen ilmaisu ja kokemus ovat tärkeä osa yhteiskuntaamme ja yhteistä yhteisöämme. Lastenteatteri antaa lapselle mahdollisuuden olla näkijä, kokija ja toimija. Tulla nähdyksi ja kuulluksi on tärkeää meille kaikille”, painottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä.

”Kuten kaikessa inhimillisessä toiminnassa, myös näyttämötaiteella on vastuu jokaisesta uudesta sukupolvesta lapsia ja nuoria. Tradition katkeamisella voisi olla arvaamattomia seurauksia taidemuodon elinvoimaisuuden ja vaikuttavuuden kannalta. Maailmassa, jossa digitaalisella disinformaatiolla tehokkaasti häivytetään toden ja valheen rajaa, elävällä taiteella ja kulttuurilla on korostuneen tärkeä merkitys kasvattajana ja yhteisen todellisuuskäsityksen vahvistajana”, toteaa puolestaan Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

”Lapset ovat arvokas yleisö. He ansaitsevat omat tarinat ja esitykset”, jatkaa Suomen näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö painottaa alan ammattilaisten toimintamahdollisuuksien turvaamista: ”Laadukas lastenteatteri edellyttää, että alan ammattilaisilla on aidot toimintamahdollisuudet. Lastenteatteri onnistuu ainoastaan, jos lapset nähdään myös tekijöinä ei ainoastaan kokijoina.”

Manifestin ovat allekirjoittaneet jo useat alan toimijat: muun muassa Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Suomen näyttelijäliitto, Suomen teatterit ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

läänintaiteilija Laura Arala, p. 0295 330 884, laura.arala@taike.fi

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.