fbpx Hyppää sisältöön

Saavutettava lastenkulttuuri

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kokea ja tehdä taidetta

Hyvä saavutettavuus on laadukkaan harrastamisen edellytys. Se antaa mahdollisuuden osallistumiseen ja elämyksiin kaikille. Jokaiselle lapselle ja nuorelle kuuluu oikeus saada ilon ja onnistumisen kokemuksia harrastuksista. Ja jokaisella tulee olla mahdollisuus itse valita, mitä harrastaa.

”Saavutettavuus on erilaisten ihmisten erilaisten tarpeiden huomioimista ja yhdenvertaisuuden edistämistä palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Hyvä saavutettavuus antaa mahdollisuuden osallistumiseen ja elämyksiin kaikille.

Saavutettavuudessa on kyse jatkuvasta prosessista osallistumisen esteiden tunnistamiseksi ja niiden poistamiseksi koulutuksen, viestinnän ja käytännön kehittämistyön avulla.

Osallistumisen ja harrastamisen tulee olla mahdollisimman helppoa riippumatta esimerkiksi toimintarajoitteista, tuen tarpeista, äidinkielestä tai perheen taloudellisesta tilanteesta. Moninaisuuden tunnistaminen lapsissa, nuorissa ja itsessä on ensimmäinen askel kohti lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja yhdenvertaisempaa lastenkulttuurikenttää.

Laadukas lastenkulttuuri edellyttää hyvää saavutettavuutta

Kaikkien lasten ja nuorten tulee tuntea olonsa tervetulleeksi lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen piiriin. Kaikille lapsille kuuluu oikeus saada kulttuurista ja taiteesta ilon ja onnistumisen kokemuksia. Heillä on oikeus saada pysyvä harrastus sellaisen taiteen lajin parissa, jonka he tuntevat omakseen.

Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa lasten ja nuorten kasvua, osaamista ja yhteisöllisyyden kokemista. Yksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton strategisista tavoitteista on, lastenkulttuurin yhdenvertaisuus. Taiteen ja kulttuurin moninaisuus, lasten- ja nuorten kulttuuripalveluiden saavutettavuus ja lasten oikeus osallistua kulttuuri- ja taide-elämään ovat keskeisiä tasa-arvoa luovia tekijöitä.

Lisätietoa ja materiaaleja saavutettavuudesta löydät materiaalipankistamme

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.