Innostu kulttuuriperinnöstä! – Elävän kulttuuriperinnön käsikirja lastenkulttuuritoimintaan on juuri ilmestynyt. Käsikirja antaa vinkkejä ja esimerkkejä siitä, miten elävää kulttuuriperintöä voidaan hyödyntää lasten ja nuorten kanssa kouluissa, yhdistyksissä, kerhoissa ja erilaisissa tapahtumissa. Käsikirjan esimerkit erilaisista työpajoista ovat peräisin eri lastenkulttuurikeskuksista.
Kirja kannustaa kaikkia lastenkulttuurin kanssa työskenteleviä toimijoita mukaan elävän perinnön työhön. Vaikka aineettoman kulttuuriperinnön yksi tunnuspiirteistä on ylisukupolvinen jatkuvuus, aineetonta perintöä syntyy myös lasten ja nuorten keskuudessa ja heidän jokapäiväisissä kohtaamisissaan.
”Elävän kulttuuriperinnön hyödyntäminen lasten ja nuorten toiminnassa on helpompaa kuin uskotkaan, ja toivomme, että tämä käsikirja innostaa monimuotoiseen toimintaan”, sanoo Elävän kulttuuriperinnön käsikirjan sisällön koonnut Annina Ylikoski Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARKista.
Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio kannustaa kirjan myötä hyödyntämään tilaisuutta huomioida ja juhlistaa paikkakunnan monimuotoisuutta, sekä menneisyyttä että nykyisyyttä: ”Lapset ja nuoret ovat perinteen kantajina avainasemassa: mitkä perinteistä elävät, siirtyvät, unohtuvat tai uudistuvat. Kulttuuriperintö on tärkeä osa identiteettiä, oli sitten kyse oman perheen, suvun, kotiseudun tai laajemman kansallisen tason kulttuuriperinnön kontekstista. Kulttuuriperintöjä on yhdelläkin ihmisellä monia ja tuntemalla omat juurensa on helpompi ymmärtää myös muiden kulttuurien perinteitä”.
Käsikirjan sisällön on koonnut Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK, ja sen on julkaissut Suomen lastenkulttuuriliitto. Kirja on toteutettu Museoviraston avustuksen avulla.
Käsikirjasta on tulossa ruotsinkielinen versio keväällä 2025.
Pääset tutustumaan Elävän kulttuuriperinnön käsikirjaan lastenkulttuuri.fi sivulla.