fbpx Hyppää sisältöön

Materiaaleja eskareille

Materiaaleja eskareille

Tältä sivulta löydät erilaisia etämateriaaleja ja julkaisuja, joita voi hyödyntää varhaiskasvatuksessa.

  • Lastenkulttuurikeskusten etämateriaaleja esikouluille
  • Barnkulturcenters online material för förskolor
  • Harrasta kotona -vinkit eskareille
  • Muita vinkkejä eskareille
  • Menetelmäoppaat ja julkaisut eskareille
  • Lastenkulttuurin julkaisuja eskareille

Lastenkulttuurikeskusten toteuttamia etämateriaaleja esikouluille

Virtuaalinen Annantalo antaa vinkkejä taiteen kohtaamiseen nykyhetken poikkeuksellisen arjen keskellä. Virtuaalisen Annantalon #löydetäänannantalo tutustuttaa Annantalon esityksiin ja näyttelyihin ja #tehdääntaidejuttuja tarjoaa taidetyöpajoja ja muita ideoita taidekasvatuksen tueksi. 


Kulttuurikeskus ARX tuottaa omatoimimateriaaleja ja opetuspaketteja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen käyttöön. Materiaaleista löytyy mm. Mediaväylät mediakasvatuksen verkkomateriaaleja, videovinkit taidelähtöisiin pihaleikkeihin, Muuttolinnut -taidearkku, Aistien metsäretki, Ötökkätreffit, Metsänväkeä etsimässä ja paljon muuta.
Paketit saat käyttöösi täyttämällä varauslomakkeen.


Konserttikeskus järjestää elävää musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin. Vuosittain toteutetaan 1200–1500 konserttia ja musiikkityöpajaa eri puolilla Suomea yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa.


Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä.


Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU:n arkkitehtuuria, perinteitä, kädentaitoja ja kierrätystä sisältävä monipuolinen tehtäväsivusto täydentyy viikottain uusilla vinkeillä.


Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot järjestetään Oulussa 3.5.–6.6.2021Osittain virtuaalisesti toteutettava festivaali tuo paitsi Ouluun myös ihan kaikkialle kirjailija- ja kuvittajavieraita, näyttelyelämyksiä, sanataidepajoja, esityksiä, konsertteja, asiantuntijapuheenvuoroja – ja paljon muuta! Lumotut sanat järjestää Oulun lastenkulttuurikeskus.


Lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssi on lasten oma festivaali, joka järjestetään vuosittain Seinäjoella. Ohjelmaa järjestetään sekä livenä että verkossa. 


Virtuaalisen Rullan Metsänpeitto-näyttelyn virtuaalikierroksella pääsette seikkailulle Tapiolaan, metsänkuninkaan maille ja kuulette tarinoita ja uskomuksia metsän väestä, kuten Tapiosta, Sinipiiasta ja Näkistä. Virtuaalisesta Rullasta löytyy myös virtuaalisia satutunteja, työpajoja, ohjeita ja puuhakortteja.


Sagalund tuottaa lastenkulttuurikeskukseen, museoon tai lähihistoriaan liittyviä digimateriaaleja.


Turun Seikkailupuiston teatteri löytyy verkosta.


Lastenkulttuurikeskus Verso on Varkauden kaupungin ja Soisalo-opiston alaisuudessa toimiva, kuntien muodostama verkostomuotoinen lastenkulttuurikeskus.


Online material för förskolor

I Luckans materialbanken finns material och kulturinnehåll som riktar sig barn, barnfamiljer och professionella som arbetar med barn. Material kan ses online eller laddas ner kostnadsfritt.

Rimcirkus / Ordkonst med Lotta Sanhaie:
Häng med på en ordkonstlektion med Lotta Sanhaie.
Vi rimmar och ramsar tillsammans och ordkonstlärare Lotta Sanhaie berättar berättelser om mjukisdjur och delar ut en ordkonstuppgift till tittaren.

Ordkonstlektionen är riktad till barn under skolåldern.


Harrasta kotona -materiaalit eskareille

Harrasta kotona -sivuilta löytyy eskareille vinkkejä 8 eri taiteenalan alta sekä Esitystallenteita ja virtuaalivierailuita. Olemme keränneet tähän sivuilta muutamia vinkkejä. Hae lisää ideoita Harrasta kotona -sivuilta.

Kerää itsellesi kassillinen lähimetsän kauneimpia aarteita – käpyjä, oksia, kiviä, kukkia ja lehtiä ja sommittele niistä ympyrän muotoinen mandala.
Ikäsuositus: Sopii kaikille.
Julkaisija: Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX

Tee pienoismetsä lasipurkkiin.
Ikäsuositus: yli 3 v.
Julkaisija: Suomen 4H-liitto

Lasten kevätseurantakortti.
Ikäsuositus: Yli 6 vuotta
Julkaisija: Luonto-Liitto

Värinauttien Värisuunnistus

Värinauttien värikkäillä sivuilla on erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä, kuten vuodenaikabingoja ja värisuunnistuksia.
Ikäsuositus: Kaikenikäiset
Julkaisija: Värinautit


Vinkkejä eskareiden taidetekemiseen

Espoon kuvataidekoulu vinkit eskareille

Kuvataide, Kuvataiteen esikoulu, 5–6-vuotiaat
Käsityö, Muotoilun esikoulu, 5–6-vuotiaat
Julkaisija: Espoon kuvataidekoulu

Ilo kasvaa ulkona -toimintamallissa lapset liikkuvat monipuolisesti lähiluonnossa. Luonto tarjoaa mahdollisuuksia leikkiin, oppimiseen, vuorovaikutukseen ja osallisuuden vahvistamiseen. Ilo kasvaa ulkona -toimintamalli vahvistaa lasten luontosuhdetta omakohtaisten luontoelämysten ja – kokemusten kautta. Hankkeessa pyritään lisäämään luontotoimintaa niin varhaiskasvatuksen kuin esi- ja alkuopetuksen arkeen.
Julkaisija: Suomen ympäristöopisto Sykli ja Suomen Latu


Menetelmäoppaat ja julkaisut eskareille

Suomen lastenkulttuurikeskuksen liiton sivuilta löytyy paljon varhaiskasvatukselle sopivia kulttuurikasvatusmateriaaleja. Tälle sivulle on koottu menetelmäoppaita ja julkaisuja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Taidetta ja kulttuuria etänä -sivulta löydät sekä vinkkejä että materiaaleja esikouluikäisten etäopetukseen.


Lastenkulttuurin julkaisuja eskareille

Lastenkulttuurin parissa julkaisutoiminta on monipuolista ja se linkittyy moniin taiteen ja tutkimuksen aloihin. Tekijöinä on niin tutkijoita, kirjailijoita, taiteilijoita, organisaatioita kuin lapsiakin. Monet julkaisuista ovat saatavilla suoraan verkosta. Tähän on koottu eskareille sopivia julkaisuja ja tutkimuksia.

Toimintamallit ja -menetelmät

Lukuliike on hallitusohjelmaan kirjattu jatkuva ohjelma, jonka tavoitteena on edistää Suomessa asuvien lukutaitoa, lapset ja nuoret edellä. Lukuliike pyrkii laajentamaan lukutaidon käsitettä ja tuomaan esiin monilukutaitoa sekä monikielisyyttä. 

Lukuliike Lasten ja nuorten lukutaidon kehittämisen suuntaviivat | Opetus- ja kulttuuriministeriö | Lukutaitofoorumi | 2018 |
Suuntaviivat (pdf)

Myrsky hatusta – matka taiteilijan maailmaan
| Toim. Outi Korhonen, Kust. Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry | 2016 | ISBN: 978-952-68437-2-8

Lastenkulttuurikeskusten tutkimukset

Lapsi kuvan takana. Erityisiä piirteitä lasten valokuvailmaisussa | Setälä Päivi | 2013 | ISBN 978-952-5818-24-6
Väitöskirjatutkimus lasten valokuvailmaisusta.

Leikkipaikka | toim. Setälä Päivi | 2006 | ISBN 952-5648-02-8 | Tiedustelut lastenkulttuuriverkosto@pori.fi

Polku – Porin kulttuuripoliittinen ohjelma 2002 – 2008 / Lapset ja nuoret | toim. Nummelin Esko ja Setälä Päivi | 2002 | ISBN 951-9355-77-4 | Tiedustelut lastenkulttuuriverkosto@pori.fi
Hankkeissa tuotetut tutkimustulokset ja raportit

Lastenkulttuurikeskukset osallisuutta tuottamassa – Huoltajien taustat ja kokemukset taide- ja kulttuurikasvatukseen osallistumisen määrittäjinä | Mari Martin | 2018 |
Tutkimus (pdf)

SATA – saavutettava lastenkulttuuri ja taiteen perusopetus | Elina Helén | 2016 |
SATA-hanke, esiselvitysraportti 2016 (pdf)

Tillgänglig barnkultur | Sanna Huldén ja Luckan r.f | 2016 |
Strömmande kultur (pdf)
Tillgänglig barnkultur -rapport (pdf)
Kansainväliset tutkimukset

Opinnäytetyöt

Saavutettavampaa taideopetusta erityislapsille : Case Helsingin kulttuurikeskuksen 5×2-taideopetus | Mirka Nokka 2017 Humak |
Opinnäytetyö (pdf)

Lastenkulttuurin tutkimuksia ja julkaisuja tuottavia organisaatioita

Lapsuudentutkimuksen seura ry.
http://www.lapsuudentutkimus.fi/
Lapsuudentutkimuksen seura kerää lapsuudentutkimuksen tutkijoita ympäri Suomea.

Taidepedagogit lastenkulttuurin kehittäjinä varhaiskasvatuksen arjessa
https://taikava.wordpress.com/
Vantaan Taikava -hanke on ajankohtainen seurantatutkimus taidekasvatustoiminnan vaikuttavuudesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuslaitos
https://www.thl.fi/fi/julkaisut
THL tuottaa vuosittain huomattavan määrän hyvinvointiin liittyviä julkaisuja. THL:n Lastenkulttuurijulkaisuja:
Taidekasvatus varhaiskasvatuksessa (2009)
Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa

Taiteen edistämiskeskus
http://www.taike.fi
Taiteen edistämiskeskus tuottaa julkaisuja ja tilastotietoa taiteesta ja kulttuurista.

Lastenkirjainstituutti
http://www.lastenkirjainstituutti.fi/julkaisut/
Lastenkirjainstituutin julkaisusarjan tarkoituksena on edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta, opetusta ja tutkimusta.

BIN Norden- pohjoismainen lastenkulttuurintutkijaverkosto
http://bin-norden.org/
BIN Norden on lastenkultturintutkijaverkosto, joka tekee laaja-alaista lastenkulttuuritutkimusta mm. lapsuuden kulttuurihistoriasta,

Lapset kertovat ja toimivat ry
http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat
LKT:n tutkimuksen kohteena ovat erityisesti lasten ja nuorten tuottama tieto, kulttuuri ja toimintatavat sekä lasten ja aikuisten yhteistyö, yhteisöllisyys ja osallisuus.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.