fbpx Hyppää sisältöön

Taidetta ja kulttuuria etänä

Vinkkejä taiteen harrastamiseen kotona ja koulussa

Tältä sivulta löydät sekä vinkkejä että materiaaleja etäopetukseen. Materiaalilinkit löytyvät sivun alaosasta.

Harrastakotona.fi -sivusto

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta.

Sivuille on valittu taidetekemistä ja elämyksiä monipuolisesti. Harrasta kotona -tiimi on tutustunut kaikkiin sisältöihin ja varmistanut että ne soveltuvat lapsille ja nuorille. www.harrastakotona.fi

Träskändan puistoon seikkailemaan!

Träskändan puistoseikkailu on perheille ja alakouluille suunnattu omatoiminen kierros 1800-luvun kartanopuutarhaan ja kartanon mielenkiintoiseen historiaan. Seikkailun rasteilla tutustutaan toiminnallisesti kulttuuriympäristöön, arkkitehtuuriin ja säätyläistön kartanoelämään. Puistoseikkailu on Espoon kaupunginmuseon käsialaa ja se on tuotettu yhdessä kartanon entisellä koululla sijaitsevan Lasten kulttuurikeskus Auroran kanssa.

Seikkailumateriaali löytyy täältä: https://www.kulttuuriespoo.fi/fi/node/21020
ja myös mobiiliversiona www.tarinasoitin.fi/traskanda

Intopolku

Intopolku johdattaa koululaiset kotiopiskelun äärelle! Intopolun sisällöissä on paljon vinkkejä, tehtäviä ja kokonaisia opintosisältöjä, joita voi toteuttaa myös kotona. Intopolusta löytyy Kulttuuripolku, Kirjastopolku ja Ympäristöpolku – sisältöjä löytyy siis monelta eri taiteenalalta, kulttuurista, kirjallisuudesta, historiasta ja ympäristöön liittyen. Intopolku-etusivun uutisiin päivittyy uusia koonteja ja yksittäisiä vinkkejä koko kevään ajan. Sisällöistä saavat vinkkiä eri alojen opettajat, mutta rohkeimmat koululaiset voivat astua Intopolulle myös ihan itse!

Intopolkua ylläpitää Porin kaupunki ja toteutuksessa on mukana mm. Porin lastenkulttuurikeskus. Ja kyllä, sisällöt sopivat myös muille kuin porilaisille! Intopolku

Lilla Villanin virtuaalit vinkit

Vuonna 2018 teimme Lilla Villanin vintille näyttelyn, jossa juhlimme Topeliuksen 200v juhlavuotta. Näyttelyn aiheen inspiroimana syntyi myös virtuaalinen taidepolku Topeliuksen maailmaan. Anne Lihavainen ja Tiina Kolehmainen kertovat Topeliuksesta ja vinkkaavat sekä innostavat esineteatterin tekemiseen.
Virtuaalinen taidepolku

Miksi Mörkö hymyilee?-video esittelee Lilla Villanin uusimman kiertävän näyttelyn , joka on tietysti nyt kiertuepaussilla.

Bändisoittimet ja sirkusvälineet

Lastenkulttuurikeskus Louhimon nettisivuilta löydät laajan opetusmateriaalipankin bändisoittimiin sekä oppaita mm. kansanmusiikkisisältöjen toteuttamiseen ja sirkusvälineiden rakentamiseen.

Sirkusvälineiden rakennusopas: https://www.louhimo.com/opetusmateriaalit/oppaat/

Soittamisen itseopiskelumateriaalit https://www.louhimo.com/palvelut/opetusmateriaalit/

Sadun maailman kotisohvalta

Teatteri Hevosenkenkä avasi syyskuussa 2019 oman Satukanavan, jolle päivittyi syksyn mittaan yhteensä 20 satua. Juhannusmäen sadunkertoja, näyttelijä Eero Ahre, lukee kanavalla Topeliusta, Andersenia, kansansatuja, klassikoita ja myös lasten omia satuja.

Tervetuloa sadun pyörteisiin! https://lillavillan.fi/teatteri/lilla-villanin-virtuaalit-vinkit/

Virtuaalinen Annantalo

Virtuaalinen Annantalo

Annantalo ja Tehdään taidejuttuja antavat perheille ja nuorille ideoita taiteen kohtaamiseen kotona nykyhetken poikkeuksellisen arjen keskellä. Virtuaalisen Annantalon discoverAnnantalo -osiossa tutustut Annantalon esityksiin ja näyttelyihin ja Tehdään taidejuttuja -osio taas tarjoaa laadukkaita taidepajoja.

Palvelu toimii Annantalon Youtube, Facebook ja Instagram -kanavissa. Sosiaalisen median kanavien lisäksi Annantalon nettisivuilta tulee löytymään ladattavia oppimateriaaleja. Lisätietoja: anna.puhakka(a)hel.fi
Virtuaalinen Annantalo

Virtuaalinen metsäretki

Laita kuulokkeet korviin ja keskity virtuaalisestikin välittyvään luonnon voimaan!
Virtuaalinen metsäretki

Kirjastokino

Kirjastokino tarjoaa elokuvia ilmaiseksi. Kirjastokino.fi

Lukukaveri

Lukukaveri yhdistää etäkoululaisen ja seniorin. Etäkoululainen soittaa seniorille huoltajan läsnäollessa ja lukee hänelle ääneen ennalta sovittuun aikaan. Etäkoululainen voi valita lukemisensa – lue opettajan valitsemaa kirjaa tai vaikka lempisatusi! lukukaveri.com/

Lukulumo – monikielinen kuvakirjapalvelu varhaiskasvatukseen

Satoja, laadukkaita kuvakirjoja älylaitteessasi. Lukulumo on varhaiskasvatukseen suunnattu digitaalinen työkalu, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ääneen luettuina. Helppokäyttöisen sovelluksen avulla voit kuunnella suurta osaa kirjoista myös kymmenillä eri kielillä. Lukulumo

Pikku Kakkosen ladattavat sadut

Kuuntele tai lataa Pikku Kakkosen satuja. https://areena.yle.fi/audio/1-1288197

Helsingin Teatterikoulun Lasten oma satutuokio

Teatteria poikkeusoloissa: Helsingin teatterikoulu haluaa helpottaa kotona työtä tekevien ja kiireisten päiväkotivanhempien tilannetta rajoitusten ajan ja aloittaa päivittäisen hyvän mielen draamasatutuokion järjestämisen. Tuokio järjestetään arkisin kello 16-16.30. Satutuokio on ilmainen  ja järjestetään videon välityksellä sekä YouTubea, että Zoom-palvelua hyödyntäen. https://www.helsinginteatterikoulu.fi/lasten-oma-satutuokio/


Materiaaleja etäopetukseen

Materiaaleja ja tukea Opetushallituksen sivuilla

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tukea-poikkeuksellisiin-opetusjarjestelyihin

https://www.oph.fi/fi/esimerkkeja-etaopetukseen-soveltuvista-oppimateriaaleista-ja-aineistoista

Konserttikeskuksen etäkonsertit

– etäopetusmateriaaliksi tai sisällöksi koulu- tai päiväkotipäivään

Kevään 2021 aikana Konserttikeskus tarjoaa lapsille ja nuorille suunnattuja etäkonsertteja viikkokalenterin mukaisesti. Nämä sopivat hyvin etäopetusmateriaaliksi tai sisällöksi koulu- tai päiväkotipäivään.

Etäkonserttipaketit sisältävät katseluoikeuden kyseisen viikon konserttitaltiointiin, ohjelman teemaan liittyvää oheismateriaalia ja Kysy esiintyjältä -osion, johon voi lähettää oppilaiden kysymyksiä ja saada oman luokan vastaukset videotervehdyksenä.

http://www.konserttikeskus.fi/etakonsertit

Elokuvakasvatusta etäopetukseen

Koulukino on koonnut yhteen etäopetukseen sopivia materiaaleja, löydät ne kootusti täältä: Koulukinon elokuvakasvatusta etäopetukseen

RimCirkus

Materiaaleja, muun muassa Karhun talviuni -prosessidraama: https://rimcirkus.home.blog/materiaalit/

RimCircuksen videoita, teemoina muun muassa draama ja sirkus: https://rimcirkus.home.blog/videotvideor/

Materiaaleja kuvataiteen opetukseen

Opetushallituksen sivut: https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/materiaaleja-kuvataiteen-opetuksen-tueksi

Kuvataideopettajat KUVIS ry:n sivut: http://www.kuvataideopettajat.fi/kuviksen-etaopetus/

Mediakasvatuksen materiaaleja

https://mediakasvatus.fi/uutinen/2020/03/koostimme-materiaaleja-etaopetuksen-tueksi/

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.