fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurin kunta- ja aluevaaliohjelma 2025

Lastenkulttuuriystävällinen kunta – kasvualusta tulevaisuudelle

Kunnan elinvoimaisuus rakentuu terveistä, onnellisista ja aktiivisista lapsista ja nuorista. Lastenkulttuuri edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kasvua ja torjuu eriarvoisuutta tarjoamalla jokaiselle mahdollisuuden kokea taidetta ja kulttuuria omassa elinympäristössään. Se antaa eväitä oppimiseen, luovuuteen ja aktiiviseen toimijuuteen – asioihin, jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Lapsiperheet arvostavat lähellä tarjottavia monipuolisia taide- ja kulttuuripalveluita. Kulttuurimyönteinen ilmapiiri tekee kunnasta houkuttelevan asuinpaikan, tukee paikallista kulttuuriekosysteemiä ja vahvistaa kunnan elinvoimaa. Lastenkulttuuri ylläpitää ja uudistaa kunnan yhteistä kulttuuriperintöä tuoden sukupolvet yhteen ja vahvistaen kuntalaisten välistä yhteenkuuluvuutta. Tämä yhteisöllisyys rakentaa perustan kunnan kyvylle kohdata tulevaisuuden haasteet.

Jokaisella lapsella on asuinpaikasta tai perhetaustasta riippumatta oikeus taiteeseen ja kulttuuriin tekijänä ja kokijana. Panostamalla saavutettavaan lastenkulttuuriin kunta rakentaa yhdenvertaista yhteiskuntaa, jossa jokainen lapsi tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä. Lapset ovat yhteisen tulevaisuutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme tekijöitä ja turvaajia: veronmaksajia, yrittäjiä, hoitajia, opettajia ja päättäjiä. Taide ja kulttuuri tukevat tutkitusti heidän kasvuaan, oppimistaan ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Älä siis hukkaa lastenkulttuurin mahdollisuuksia kunnan elinvoiman ja kuntalaisten hyvinvoinnin tukemisessa!

Onko kuntasi lastenkulttuuriystävällinen?

Listasimme kriteereitä, jotka auttavat kehittämään lastenkulttuuriystävällisempää kuntaa. Ensimmäinen askel lastenkulttuuriystävälliseen kuntaan on varmistaa, että kunnassa on tarjolla laadukkaita ja ammattimaisesti tuotettuja lastenkulttuuripalveluita. Palveluiden olemassaolo ei yksinään riitä – on myös huolehdittava, että kaikilla perheillä taustasta ja sosioekonomisesta asemasta riippumatta on tieto palveluista ja aito mahdollisuus osallistua.

Lastenkulttuuriystävällisen kunnan kriteerit

Kunnassa on elävä kulttuurikasvatussuunnitelma

  • Kulttuurikasvatussuunnitelma on tehty opetus- ja kulttuuritoimen yhteistyössä. 
  • Kulttuurikasvatussuunnitelmaa pidetään aktiivisesti yllä ja se kattaa kaikki kunnan lapset ja nuoret varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. 
  • Kulttuurikasvatussuunnitelman avulla lapset ja nuoret tekevät ja kokevat monipuolisesti taidetta ja kulttuuria laadukkailla sisällöillä.

Kunnan taide- ja kulttuuriharrastukset ovat yhdenvertaisesti kaikkien lasten saatavilla

  • Palveluista viestitään monikanavaisesti ja saavutettavasti. 
  • Kunnan avustuskriteereissä painotetaan Saavutettavampi Harrastus -merkin käyttöön ottaneita toimijoita.

Kunnassa on laadukkaita ja ammattimaisesti tuotettuja lastenkulttuuripalveluita

  • Lapsella on mahdollisuus kokea ikätasoonsa sopivia laadukkaita taide-elämyksiä säännöllisesti.
  • Kunnassa on lastenkulttuurikeskus.
  • Kunnassa tuotetaan harrastuskerhoja koulupäivän yhteydessä, ja tarjonta sisältää myös kulttuuri- ja taideharrastuksia.
  • Kunnassa hyödynnetään myös valtakunnallisesti tarjottavia lastenkulttuurin resursseja kuten Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaa.

Lastenkulttuurin edistäminen on kirjattu kunnan strategiaan

  • Lastenkulttuurin edistäminen on kirjattu kunnan kulttuuristrategiaan.
  • Lastenkulttuurin laatukäsikirjan mukainen toiminta on osa avustusten hakukriteereitä.

Lapsia kuullaan heidän elinympäristöönsä vaikuttavissa asioissa

  • Lasten luoma taide ja lapsille suunnattu taide näkyy ja kuuluu. 
  • Kunnassa on leikin paikkoja sekä avoimia laadukkaita tiloja, joissa on mahdollisuuksia myös ohjattuun toimintaan.
  • Lasten ääni kuuluu ja huomioidaan lastenkulttuuripalvelujen suunnittelussa.
  • Nuorten kulttuuri on kunnassa esillä ja arvostettua.

Lataa kunta- ja aluevaaliohjelmamme käyttöösi:



Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Aleksi Valta
Suomen lastenkulttuuriliitto
aleksi.valta@lastenkulttuuri.fi
gsm. 040 8205425

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.